AIK fick med sig 1-1 mot PL-mästarna

När de regerande Premier League-mästarna Manchester United kom på besök till Stockholm och den nybyggda Friends Arena för att mäta sina krafter med de allsvenska ligatreorna AIK trodde många att David Moyes manskap, med fem dagar kvar innan säsongsstart, skulle lägga i en högre växel och vinna med ett par mål.

Men Andreas Alm och hans AIK, som besegrade Elfsborg med 2-1 i ligaspelet så sent som i lördags, stod upp oväntat bra mot de engelska giganterna och var minst lika bra i den första halvleken. Båda lagen spelade sig fram till många chanser, men allra närmast var Kennedy Igboananike och Robin van Persie som brände varsitt friläge när först Anders Lindegaard och sedan Kyriakkos Stamatoupolos stod för kvalificerade räddningar.

Både yttern Nani (muskelskada), som gjorde försäsongsdebut, och mittbacken Jonny Evans tvingades utgå på grund av lätta skador. Den unge chilenaren Angelo Henriquez fick då sin första chans att imponera på sin nye manager i första halvlek, medan Chris Smalling hoppade in i stället för en haltande Evans i andra halvlek.

När lagen gick till halvtidsvila var ställningen fortfarande 0-0, men tre minuter in i andra halvlek tog hemmalaget ledningen när Robin Quaison bjöd publiken på ett fantastiskt mål. Han fick en passning av Alhassan Kamara, tog sig förbi Nemanja Vidic (som var tillbaka efter skada i mittförsvaret) och skruvade in bollen i det bortre krysset – otagbart för den nyss inbytte målvakten Ben Amos.

Vidic var nära att kvittera på en hörna från veteranen Ryan Giggs några minuter senare, när den serbiske lagkaptenen nickade bollen ner i marken och den studsade upp i ribban. Till slut kom kvitteringen för United, efter 68 minuter. Michael Carrick hittade ut till Wilfried Zaha på högerkanten med en fin passning och nyförvärvet från Crystal Palace skickade in bollen mot mål där Henriquez dök upp och styrde in sitt första seniormål för klubben.

AIK kunde, trots att de bytte ut hela startelvan under matchens gång, sedan hålla undan de resterande 25 minuterna och få med sig oavgjort vilket måste ses som en framgång för Solna-klubben. David Moyes har säkert en del att grubbla över till Community Shield-matchen mot Wigan som spelas 11 augusti och blir skottens första tävlingsmatch som manager i United.

Innan dess ska dock en hyllningsmatch för Rio Ferdiand spelas mot Sevilla 9 augusti. För AIK väntar härnäst ett toppmöte i Allsvenskan mot ligatvåorna Malmö FF (som har samma antalet poäng efter 18 omgångar) den 11 augusti.

Träningsmatchen på tisdagskvällen lockade 30 012 åskådare till Sveriges nationalarena i fotboll. Friends Arena tar som bekant in 50 000 åskådare, så nog var det en liten missräkning för arrangörerna.