AIK – CSKA Moskva 0-1: AIK föll efter en riktigt bra första halvtimme

AIK startade matchen i ett rasande tempo och var det laget som tryckte på och visade stor energi, men samtidigt var man välorganiserat när CSKA anföll och ryssarna kom upp med väldigt mycket folk emellanåt vilket skapade ytor för AIK att anfalla snabbt på. Det gjorde att AIK inte riktigt fick några långa anfall där de kunde sätta press ordentligt på CSKA Moskva. Men AIK var snabba i omställningarna och lyckades skapa vassa chanser då Daniel Gustavsson och Martin Mutumba fick komma förbi flera gånger på sina yttermittfältspositioner och fick måtta inlägg mot Viktor Lundberg och Kwame Karikari som sprang otroligt mycket idag och gjorde ett hårt jobb med sina djupledslöpningar.

Det fina AIK-spelet höll i 30 minuter, sen var man trötta och CSKA kom igång med sitt passningsspel ordentligt samt att AIK blev för uddlösa i sina anfall efter första halvtimmen. AIK låg risigt till i den sista kvarten av första halvlek och det kunde blivit ett ledningsmål flera gånger under den kvarten. Men AIK gjorde en bra försvarsinsats med Ivan Turina längst bak också och det gjorde att man hade med sig 0-0 i paus och den vilan var välbehövlig för AIK som var nästan tröttkörda efter 30 minuter.

Den andra halvleken startade som den första slutade, CSKA hade helt och hållet tagit över initiativet och förde spelet mot AIK som var rejält tillbakapressat på egen planhalva. Det var framförallt Keisuke Honda och Ahmed Musa i CSKA som var de största hoten då Honda var spelfördelaren och hittade flera farliga passningar till Musa som löpte i djupled och AIK hann inte med den snabbe Musa flera gånger. Så var fallet när CSKA i den 61:e minuten till slut pressat sönder AIK och det ledde till att Honda fick lägga en fin djupledspassning till Musa som sprang ifrån Per Karlsson och hittade tillbaka till Honda som tagit ny position och bara kunde passa in bollen i öppet mål sedan han snyggt assisterats av Musa.

Nu blev det en konstig matchbild för AIK som på något sätt var tvungna att satsa fullt framåt för att kunna ha med sig ett bra resultat till returen i Ryssland samtidigt som man inte vill riskera att släppa in fler mål så att det kan bli helt kört. AIK hamnade någonstans mellan de två olika taktikerna och det blev varken någon stark offensiv från AIK eller ett AIK som backade hem efter CSKA:s ledningsmål.

Båda CSKA-svenskarna Rasmus Elm och Pontus Wernbloom fick speltid i matchen, Elm spelade från start och var stundtals relativt bra i offensiven när CSKA hade spelet medans Wernbloom fick hoppa in i 66:e minuten men gjorde inget större väsen på Råsunda.

Matchen slutade till slut 0-1 för CSKA Moskva som vann rättvist sett över hela matchen och AIK tog helt enkelt slut på krafterna för tidigt och CSKA visste innan med sin rutin från Europaspel att ett på pappret sämre lag kommer bli trötta snabbt och då såg ryssarna sin chans att avgöra matchen vilket man också gjorde efter en timme in i matchen. I AIK fick Ibrahim Moro göra sitt första framträdande i AIK när han byttes in i den 79:e minuten och han lyckades med att göra två riktiga fina nedtagningar på långbollar han fick mot sig.

Matchens lirare: Keisuke Honda, CSKA Moskva

Målen: 0-1 Keisuke Honda (61)

Varningar: AIK: Martin Lorentzson