VM 94-hjälten avliden i cancer

Klas Inge Ingesson, eller ”Klabbe” som han kallades, föddes i Ödeshög den 20 augusti 1968. Han fick debutera i landslaget den 31 maj 1989 och gjorde två mål i en match som Sverige vann med 2-0.

Ingesson var sedan given på mittfältet i både VM 1990 och EM 1992, men det är framför allt hans insatser i VM 1994 som kommer bli ihågkomna. Då var han en av de viktigaste spelarna i det svenska lag som chockade alla och nådde hela vägen fram till en bronsmedalj.

Landslagskarriären avslutade han redan 1998 men han fortsatte spela fram till 2001 då han la skorna på hyllan. 2009 kom ett besked som chockade fotbolls-Sverige – Ingesson hade drabbats av myelom, en vanlig typ av blodcancer.

Han gav dock inte upp sina tränardrömmar för det. 2011 blev han ungdomstränare i Elfsborg, och i september 2013 – när han var friskförklarad – tog han över som tränare för A-laget. Efter säsongen blev han utsedd till manager vilket innebar att han fick ett större inflytande.

Den långvariga kampen mot cancern hade satt sina spår i form av nedsatt immunförsvar och svagt skelett. I maj föll Ingesson ihop i omklädningsrummet och bröt lårbenet. Han försökte komma tillbaka och leda laget, men i oktober tvingades han att hoppa av sitt uppdrag.

I dag kom också beskedet som ingen ville höra – Klas Ingesson har somnat in för allra sista gången. Hela fotbolls-Sverige är i djup sorg och vi på Silly Season Sverige vill framför allt rikta tankarna mot Klas fru och barn som var med honom in i det sista i Ödeshög.

Klas Ingesson blev 46 år gammal.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply