Dokument: Fortsatt få homosexuella inom elitfotbollen

Det är nästan två år sedan Anton Hysén blev den andra manliga fotbollsspelaren som kom ut med sin homosexualitet. Trots den positiva reaktionen från omvärlden så har det här inte lett till att fler homosexuella följt hans exempel inom fotbollen.

Det är dags för fotbollsmatch, många åskådare på läktarna, långsidorna fylls av en blandning av personer i olika åldrar och av olika kön, samt de som tröttnat på att stå i klacken på kortsidan. Majoriteten av de är män. Klacken, platsen för de unga passionerade supportrarna. Arenans billigaste biljetter och där det sjungs mest. En bortaspelare får en till synes hård tackling, domaren blåser frispark och ett par personer från varje sektion reser sig snabbt upp och skriker: ”Res dig upp bögjävel” eller ”Det var ju ingenting din fjolla”.

Trots att det svenska samhället blivit mer tolerant för homosexualitet så har den här förändringen inte skett inne på fotbollsarenorna i den svenska elitfotbollen där glorifierandet av allt som är tufft innebär mycket fördomar och glåpord som riktar sig mot homosexuella.

Enligt undersökningar från RFSL är 5-10 % av världens befolkning homosexuella. I början av 2000 talet uppskattades sportens utövare till ungefär 250 miljoner personer i 200 länder. De här siffrorna visar att de öppet homosexuella spelarna i fotbollsvärlden är i väldigt stor minoritet i jämförelse med den allmänna statistiken för världens befolkning.

Den första elitfotbollsspelare som kom ut med sin homosexualitet var Justin Fashanu. Justin kom ut som homosexuell i en intervju till brittiska The Sun 1990 och fick efter sitt uttalande utstå diskriminering från många olika håll. Hans karriär gick snabbt nedåt. 1998 tog han tragiskt sitt liv genom hängning och lämnade en lapp efter sig där det stod att han inte ville dra mer skam över sin familj. Efter Fashanu dröjde det 13 år tills Anton Hysén kom ut som homosexuell. Han gjorde det som spelare i Utsiktens BK som då spelade i division två(Division 1) Södra i Sverige. Han kan inte ses som en elitfotbollsspelare, men hans avslöjande i magasinet Offside fick positiva reaktioner hela världen över. Många trodde att det här skulle leda till att fler fotbollsspelare kom ut med sin sexuella läggning, men så blev det inte. Damfotbollsexperten Alva Nilsson uttalar sig om situationen:

– Hysén kan inte riktigt ses som elitfotbollsspelare och han spelar inte framför 20 000 personer varje vecka. Tyvärr har strukturen och homohatet inom fotbollen inte ändrats efter att han kom ut och det finns fortfarande ett stort problem med supportrarna.

 Den danska landslagsmålvakten Anders Lindegaard skriver i ett inlägg på sin blogg att de homosexuella fotbollsspelarna behöver en hjälte och att rädslan förmodligen inte ligger i mottagandet bland lagkamraterna, men mer troligen hos mottagandet från motståndarsupportrarna:

– Som fotbollsspelare tror jag först och främst att en homosexuell kollega skulle frukta mottagandet bland fansen. Mitt generella intryck är att spelarna skulle acceptera en homosexuell utan några större problem.

Halmstad BK:s tränare Jens Gustafsson säger att han inte ser några problem med homosexualitet inom fotboll, men han lägger även till att han inte tycker det ska behövas någon som kommer ut som homosexuell för att andra ska ta efter:

– Inom 20 år tror jag inte det kommer finnas några som helst problem. Det är inget problem nu bland spelare eller tränare, däremot tror jag mer på en miljö eller en väldigt tuff manlig jargong som gör att homosexuella inte kan känna sig riktigt komfortabla med att komma ut.

Den hårda jargongen i herrfotbollen målas upp som en anledning till att homosexuella inte känner sig trygga med att komma ut. Det är troligen en av flera anledningar till varför damfotbollen skiljer sig från herrfotbollen. Alva Nilsson säger:

– Homosexualitet är helt klart mer accepterat inom damfotbollen än herrfotbollen men det är svårt att säga om det är mer utbrett eftersom att det knappt finns någon som kommit ut bland herrarna. Det är också lättare att komma ut inom damfotbollen på grund av att det inte finns samma tryck från supportrar. En herrspelare som kommer ut skulle troligen få höra nidramsor från motståndarsupportrarna, något som inte händer i damallsvenskan.

När Anton Hysén kom ut i magasinet Offside 2011 sa han:

– Det är ju helt sjukt när man tänker på det. Det är så fucked up, alltihop. Var fan är alla andra? Det har väl typ inte kommit ut en enda fotbollsspelare?

Mer än ett år efter sitt avslöjande så står Anton Hysén och Justin Fashanu kvar ensamma bland de fotbollsspelare som kommit ut som homosexuella. Många är det som precis som Anton ställer sig frågan, vart är alla andra?

Siavoush Fallahi

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365