Totti räddade Roma – Hernanes syndabock

Förväntningarna var stora inför måndagskvällens stekheta Romderby, där tre blytunga poäng stod på spel. Lazio som inför derbyt var tre poäng före Roma i tabellen, vann det senaste mötet lagen mellan och skulle börja den här kvällen på bästa sätt.

Efter en inledning där Roma såg något hetare ut, kom kanonen fram från Lazios mittfält. Det var Hernanes som med en utsökt prestation vände upp och avlossade släggan strax utanför straffområdet. Bollen susade förbi Maarten Stekelenburg som satt stenhårt i det bortre krysset.

Lazio pressade strax efter målet på och hade ett par utmärkta minuter med flertalet lägen att dryga ut ledningen. Men Romas försvar mstod emot pressen och allt eftersom kom man tillbaka in i matchen. Man fick även den sista chansen i den första halvleken genom ett fint avslut från distans av Francesco Totti. Avslutet boxades undan av Federico Marchetti och Lazio fick med sig ledningen till halvtidsvilan.

Det var dock långt från över den här matchen. För direkt i den andra halvleken kom först den gyllene möjligheten för Lazio att stänga matchen, när man tilldömdes en straff. Fram klev målskytten Hernanes för att stänga butiken och visst lurade han bort Stekelenburg åt fel håll, men avslutet gick på fel sida hans vänstra stolpe och istället kom Roma tillbaka i matchen.

För i den  57:e minuten fälldes Miralem Pjanic i Lazios straffområde av just brassen Hernanes och domaren pekade på straffpunkten. Fram klev Francesco Totti och lyckades till skillnad från Hernanes, göra det bästa av situationen. Bollen satt fint vid Marchettis högra stolpe och det var 1-1 i Rom.

Roma tog över matchen efter det och skapade en del möjligheter, där bland annat Totti avlossade ett hårt avslut på en frisparkssituation, men som räddades av Marchetti den gången. Lazio fick visserligen Giuseppe Biava utvisad efter två varningar, men klarade av att försvara en poäng och matchen slutade 1-1.