bet365

Topp 10: Målvakter i Allsvenskan

Silly Season Sverige räknar ner till den allsvenska starten 2013 med att köra en topp 10 lista fram till den 31 mars då den allsvenska premiären äger rum. Många supportrar har väntat länge på revansch sen fjolårssäsongen, många har förväntningar att leva upp till och andra ska etablera sig i Sveriges högsta division i fotboll.

Här nedan följer en topp 10-lista med målvakter:

10. Mattias Asper, Mjällby AIF

Kommentar: Var bättre under sina år i Malmö FF men har ändå agerat som en stabil allsvensk målvakt och var en bidragande orsak till att Mjällby etablerades i Allsvenskan så snabbt. De sista ett-två åren har han gjort lite fler misstag och Mjällby har nu fått kriga ordentligt för kontraktet och spelat till sig mittenplaceringar. Hans fokus har blivit sämre på senare år även om hans fokus vid många tillfällen är av hög klass vilket gör att hans utrusningar och inläggsfångande oftast blir väldigt bra. Asper är Mjällbys kanske viktigaste spelare och kommer fortsätta att göra många matchvinnande räddningar för sitt lag.

9. John Alvbåde, IFK Göteborg

Kommentar: Var under sina säsonger i Danmark en väldigt duktig målvakt som knackade på dörren till en startplats i det svenska landslaget, men den chansen fick han nästan aldrig. Han fick nöja sig med att vara tredjehandsval som bäst och vände hem till Allsvenskan när landslagschanserna kändes borta. I Örebro var en stor orsak till att laget höll bra placeringar och när han lämnade föll allt ihop, det säger en del om Alvbåges betydelse i Örebro. Men nu är han i ”Blåvitt” där det blev en säsong som var upp- och ner, inte bara för Alvbåde utan för hela laget och därför blev Alvbåge till en ojämn målvakt under fjolårssäsongen. Under ett tag petade Mikael Stahre honom till fördel för Erik Dahlin. Göteborg ser vassa ut på försäsongen och i takt med att laget lyfter sig kommer Alvbåge också lyfta sig och komma upp till en bättre nivå.

8. Kevin Stuhr Ellegaard, IF Elfsborg

Kommentar: Gjorde inget större väsen av sig under sin debutsäsong i Allsvenskan, beroende på att han under våren fick stå till sidan för Kevin Höie som gjorde väldigt fina matcher i Elfsborg. Det var inget lätt uppdrag för Stuhr Ellegaard att sedan hoppa in i målet efter EM-uppehållet med förväntningar att behålla serieledningen. Oftast var Stuhr Ellegaard väldigt stabil och gjorde få misstag. En målvakt med bra pondus på pushar på sina spelare väldigt bra, han hörs alltid i TV-sändningar under matcherna. Nu har han en hel säsong på sig att visa varför Elfsborg valde honom, samt att Elfsborg kommer bli ett jagat lag och alla kommer vilja slå dem. Det gör att de lagen kommer kontra mycket på Elfsborg och där är frågan om Stuhr Ellegaard kan visa tillräckligt hög klass för att ta Elfsborg till ett nytt SM-guld.

7. Johan Dahlin, Malmö FF

Kommentar: I takt med att skadorna kommit för Dahlin med framförallt magen har hans målvaktsspel drabbats. I sina bästa stunder har han varit en av Allsvenskans bästa målvakter, men har spelat för lite för att kunna hålla en jämn och hög nivå som han visade under Malmös guldsäsong 2010. Johan är en stor målvakt som är bra på att täcka av skyttens lägen, det har gjort honom till en fruktad målvakt att möta. Men har är inte lika atletisk som många andra och smidigheten är något han behöver träna på, men överlag är Johan Dahlin en mycket stabil målvakt i sina bästa stunder. Kan han få hålla sig skadefri kan han hjälpa Malmö att återigen hamna i en guldstrid.

6. David Mitov Nilsson, IFK Norrköping

Kommentar: Allsvenskans kanske största målvakstalang, 22-årig Norrköpingsfostrad kille som fick följa med på janauriturnén som 2013 och har visat att han är en målvakt för framtiden. Dessvärre för gammal för att spela U21-landskamper, men en målvakt är brukar vara som bäst runt 30-åldern. Förra säsongen gled han in på ett bananskal och knep förstamålvaktsplatsen i moderklubben IFK Norrköping vilket var början på resan som fortfarande håller på. Han gjorde väldigt bra matcher i målet under hösten 2012, men får nu leva med att ha höga förväntningar på sig som en talangfull målvakt vars karriär kan bli riktigt bra om han fortsätter i den här takten.

5. Etrit Berisha, Kalmar FF

Kommentar: En stor och fruktad målvakt som inte är det minsta rädd för att ge sig in i några hårda dueller som målvakt. Hans längd gör att han kan rädda många höga skott som vissa målvakter inte kan, trots att han är så lång är han väldigt rak i ryggen och sjunker inte ihop som många långa målvakter kan göra. Hans reflexer är inte heller att klaga på eftersom de hjälper honom att rädda de höga skotten. Hans genombrott kom när han petade Kalmars kultspelare Petter Wastå och gjorde sig ett namn i Fotbollssverige och Europa. Han har redan fått bud utomlands av bland andra holländska Twente, så frågan är om Kalmar kan lyckas hålla honom kvar så länge till. Det är en målvakt som vill testa sina vingar och kan nå långt.

4. Mattias Hugosson, Gefle IF

Kommentar: Sett över de senaste åren är Mattias Hugosson en av Allsvenskans absolut jämnaste målvakter som brukar se till att Gefle släpper in få mål och i takt med att Gefles anfallsspel blivit bättre har laget nått högre tabellplaceringar också. Han är lojal mot klubben med sina femton säsonger i Gefle och har stått över 300 matcher. Ohotad förstamålvakt i Gefle under de senaste åren och är kanske den mest ohotade förstamålvakten i hela Allsvenskan. Han är aldrig skadad och kommer till jobbet varje dag där han gör sitt yttersta för klubben. Under säsongen 2011 lyckades han med bedriften att hålla nollan i 699 minuter i rad i Allsvenska, den fjärde bästa noteringen i den kategorin någonsin.

3. Kenneth Höie, Djurgårdens IF

Kommentar: Visade på strålande målvaktsspel under vårsäsongen ifjol för Elfsborg och var kanske Allsvenskans bäste målvakt under våren. i Djurgården har han inte stuckit ut på samma sätt även om ”Blåränderna” gjorde bättre resultat med honom och Erton Fejzullahu i laget. Har fantastiska reflexer trots att han är ganska stor vilket gör honom till en väldigt duktig målvakt, fick inte samma hjälp av försvararna i Djurgården som han fick i Elfsborg. Men nu är Djurgården mer samspelta och det kommer lyfta Höie och hela laget mot högre placeringar än mittenskiktet. 

2. Pär Hansson, Helsingborgs IF

Kommentar: Har rankats av många som Allsvenskans bästa målvakt, men hans höjdspel har gjort att han inte lyckats ta det sista steget ut mot en klubb i Europa. Hans lojalitet mot Helsingborg har också gjort att han inte åkt någonstans. Just hans snack med spelarna har gjort honom till lagkapten och den rollen har vuxit i vilket har gett honom ännu mer självförtroende. Måste förmodligen ut i en europeisk klubb och få spela bättre matcher för att nå den landslagsplatsen han jagar Andreas Isaksson på. Har än så länge fått nöja med att vara andra- och tredjealternativ för Erik Hamrén. Han är 27 år gammal och har sina bästa målvaktsår framför sig. 

1. Ivan Turina, AIK

Kommentar: Växte till en supermålvakt under AIK:s europaäventyr och framförallt i bortamatchen mot CSKA Moskva kunde inget hindra honom från att hålla nollan. Dessa matcher har gett honom nya erfarenheter och han har nu tagit ett steg till i sin utveckling som gör honom till Allsvenskans bästa målvakt just nu. Han är stor, kan lätt irritera motståndarna genom att ta lagom lång tid på sig att få ut bollen när AIK leder och det gör att motståndarna irriteras och lägger fokus på fel saker. Osportsligt kan man tycka, men smart också. Om han fortsätter spela som han gör kan han leda AIK till ett SM-guld och sig själv ut till en europeisk klubb.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply