Storebror Tjeckien visade vägen

På Andruv Stadion i Olomouc, östra Tjeckien, spelades på torsdagskvällen ett känslofyllt, hett fotbollsderby. Tjeckien tog sig an Slovakien inför fulla läktare, i ett klassiskt brödramöte mellan två länder som en gång varit ett.

Stämningen i Olomouc var på topp och det var också hemmalaget som tog kommandot direkt. Ett sömningt slovakiskt försvar, utan bland annat den tunge Liverpool-försvararen, Martin Škrtel, lämnade David Lafata helt ren i straffområdet, lät honom helt ren nicka in 1-0 redan efter tre minuters spel.

Försvarsmissarna fortsatte för de vitklädda slovakerna, när det var Peter Pekariks tur att agera passivt. Ladislav Krejci lyckades lobba över försvararen på vänsterkanten och sedan springa förbi honom, innan han serverade en helt ren David Lafata som fick göra sitt andra mål för dagen. Pekariks blunder, gjorde förbundskapten Stanislav Griga vansinnig och valde också att byta ut honom – efter bara en kvart.

Slovakerna piggnade till en aning och skapade en del halvchanser mot Thomas Vaclik i det tjeckiska målet. Reduceringen hängde i luften, men det var fortfarande hemmalaget som var det klart bättre och mer spelförande.

Efter 45 spelade minuter stod det välförtjänt 2-0 för tjeckerna som skulle utöka sin ledning ännu en gång i den andra. Bägge lag skapade chanser, men de rödklädda var närmst och skulle få göra halvlekens enda mål. Matej Vyndra hittade fram till Borek Dockal vid en rörig situation i straffområdet, varav den sistnämnde dunkade in trean bakom en chanslös Dušan Kuciak.

Tjeckerna plockade en enkel seger i vänskapsmatchen mot ”lillebrorsnationen” och vann det femte mötet lagen i mellan. Slovakien har vunnit två och två matcher har slutat oavgjort, av de nio matcher som Tjeckien och Slovakien har spelat, sedan upplösningen 1993.