Sanslöst mål när Bologna vände mot Napoli

Napoli fick en gyllene chans ikväll att gå om Inter igen sedan man förlorat stormatchen förra helgen borta mot Inter på San Siro med 2-0. Igår åkte Inter på en förlust borta mot Lazio och det innebar att Napoli vid seger skulle ta sig förbi Inter igen och gå upp på andraplatsen i Serie A. Bottenlaget Bologna stod för motståndet och det planerades bli en ganska enkel seger för hemmalaget.

Matchen skulle visa sig bli en härlig och svängig tillställning där Napoli inledde bäst, hade mest bollinnehav och skapade flest målchanser. Men rent försvarsmässigt var Napoli inte riktigt vakna till en början i matchen och man slog bort mycket enkla passningar vilket ett lag som Bologna med spelare som Alessandro Diamanti och Alberto Gilardino utnyttjar eftersom de vet att det är deras chans att vinna matchen på bortaplan mot topplagen. Det skulle straffa sig efter 10 minuter när Nicolo Cherubin slog ett fint inlägg mot bortre stolpen där Napoli-försvarna glömt att markera Manolo Gabbiadini som kunde stöta in ledningsmålet för Bologna med låret. Hela Stadio San Paulo blev helt tyst och det blev en väckarklocka för Napoli som började spela upp sig lite bättre desto längre matchen gick och misstagen minimerades.

Bologna gjorde det däremot väldigt bra och smart match taktiskt eftersom man försvarade sig väl och väntade på sina målchanser. Dock är det inte lätt att försvara sig mot duktiga spelare som Marek Hamsik, Lorenzo Insigne och Edinson Cavani som Napoli kan ställa upp med i offensiven och de ligger bakom väldigt mycket för hemmalaget som däremot inte fick in bollen io första halvleken och det var mållöst i halvtid.

I början av andra halvlek kom Napoli ut med en bättre inledning än i första halvlek och då Napoli-tränaren Walter Mazzari bytte ut backen Miguel Britos och satte in anfallaren Goran Pandev vilket sände signaler att Napoli defenitivt ville vinna matchen. Det skulle ge utdelning redan efter fem minuter när bollen spelades in i ”gröten” framför målet och när Bologna-målvakten Federico Agliardi var bortspelad kunde den oväntade målskytten Alessandro Gamberini glida in kvitteringen till San Paulos stora jubel och optimismen steg om att ta tillbaka andraplatsen igen. Det gav Napoli energi och de la i en extra växel och skapade massor av målchanser, men en lite mer egoisktisk Cavani än vanligt gjorde att han inte lyckades med det han ville idag även om efter 70 minuter gav Napoli ledningen på ett underbart inlägg från Lorenzo Insigne och nu såg segern ut att hamna i Napolis händer.

Hemmalaget hade goda chanser att sätta 3-1 målet och avgöra matchen. Men som tidigare nämnt angående Cavanis egoism den här kvällen blev det lidande för laget. Man forttsatte jaga ett matchpunktering men lyckades inte. Istället skulle San Paulo chockas av ett fantastiskt konstmål när Panagiotis Kone konstsparkade in bollen på Zlatanmaner upp i nättaket. Detta mål kom efter 86 minuter, men Bologna var inte nöjda med den chocken på San Paulo. Bara två minuter efter kvitteringen hade Bologna vänt på steken och Daniele Portanova kunde toucha in bollen i mål med skallen till 2-3 för bortalaget som har stått för en sanslös vändning på bortaplan mot Napoli som inte kom ikapp efter det målet.

Därmed blir Napoli kvar på tredjeplats men jagas av Lazio och Fiorentina som ligger tätt efter, segern för Bologna gjorde att de klättrade till 13:e plats och är nu på säkrare mark i tabellen.