Målkameradebatten hettar till när Everton kryssade hemma på Goodison Park

För den som hoppades på att somna framför soffan så var detta fel match att välja och med handen på hjärtat så tvekar jag på att ens Trötter, i snövit och de sju dvärgarna hade kunnat somna till en match som denna.

Likt ett tomatkrig i Valencia så kastades läge efter läge mot en helt oförberedd Steve Harper och det dröjde bara några minuter innan det första målet kom. Dock så var det offside, men det satte ändå mentala spår i Newcastle-försvaret. Fellaini hittade Mirallas, som snabbt gav den tillbaka. Fellaini gick på skott och på returen fanns Jelavic. Trots att detta mål var offside så kändes det alltför lätt och detta spel blev det som speglade hela den första halvleken, där Everton var det dominerande laget.

Som jag tidigare nämnde så gled Everton som på en räkmacka under den första halvleken. Läge efter läge skapades som av sig självt och samarbetet mellan Pienaar, Baines och Fellaini, på vänsterkanten var det verkligen europaklass på. Därför kändes det inte som någon större förvåning att det var just en av dessa tre musketörer som tryckte till Evertons etta. Leighton Baines hittade målet redan i den femtonde minuten, efter ett underbart samarbete med just Fellaini och Pienaar och när dessa kommer igång med sin sambafotboll så är det inte mycket som kan stoppa dem. Fellaini kom på vänsterkanten med bollen, passade aningen mer inåt i banan till Baines, som levererade den snabbt tillbaka till Fellaini. Han slog den till Pienaar, som på en touch klackade den tillbaka till Baines som tog emot den, innan han sedan petade in den på Harpers vänstra sida.
Detta kan man minst sagt säga låg i luften då vid detta tillfälle så var bollinnehavet 69-31 till Evertons fördel.

De tre frontfigurerna i denna halvlek kom till att bli just Baines, Fellaini och Pienaar. Dessa tre var verkligen överallt. Uppe som nere, på planen som på läktaren. Jag hörde faktiskt att Baines rapporterades strax utanför Uddevalla i halvtid. Nej skämt åsido, men inte nog med att han gjorde lagets 1-0 mål. Han skulle även rädda laget genom att, på mållinjen rädda det som kunde blivit ett självmål av Leon Osman, som var nära på att styra in bollen i egen kasse ungefär halvvägs in i matchen.

1-0 i halvtid kändes dock inte som ett rättvist resultat. Det hade lika gärna kunna blivit 2 eller 3-0. Exempel på detta är Phil Jagielkas stolpsmekande, snudd på erotiska skott i runt den tretionde minuten.

Den andra halvleken hann knappt börja innan Newcastles nyinbytte Demba Ba, hann presentera sig för kvällen och redan efter fyra minuters spel så var 1-1 ett faktum. Detta blev även ”Skatornas” tusende mål i deras Premier League-historia.

Sedan kom det två incidenter som kommer att hetta till debatten kring målkameror. Strax efter Demba Bas 1-1 mål så var det dags för Evertons skyttekung, Marouane Fellaini, att få göra sitt. 2-1 kom enkelt och Goodison Park blev nu en enda stor låga av glädje. Detta ansåg dock domarteamet som offside, men denna gång så var det inte alls lika självklart om detta verkligen var ett korrekt beslut.
Detta toppades även med att den inbytte Victor Anichebes 2-1 mål blev bortdömt, då domarna ansåg att bollen aldrig var helt inne. Kamerabilderna är dock öppna för egen tolkning. Men oavsett vad du än säger om detta så tror jag att detta kommer att hetta till debbatten om målkameror.

Men i den 88:e minuten så fick Anichebe sin revansch. Pienaar fick bollen strax utanför straffområdet och hittade just Anichebe, som enkelt kunde vända bort sin gubbe och säkert lägger in det 2-1 mål som denna gång godkändes.

Men till er som tyckte att detta verkade avgjort så hade ni fel! Med Demba Ba på planen så kan allting hända och i den nittionde minuten så lyckades han, på något magiskt sätt nicka in 2-2 och räddade 1 poäng för sitt Newcastle.