Levante segrade på ett folktomt Olympia

Efter den snöpliga förlusten i Hannover för Helsingborg med 3-2 var man tvungna att vinna de två återstående matcherna för att ha någon som helst chans på ett avancemang till sextondelsfinal. De skulle börja med att slå Levante på Olympia som ekade tomt med endast 4453 åskådare på plats den här kvällen. Det var ingen bra stämning alls på ett fruset Olympia och spelet värmde inte så jättemycket för en sann Helsingborgare.

Helsingborg var inte helt av banan under första halvleken i offensiven åtminstone där man lyckades av del bollinnehav och kom fram till några få målchanser. Men Levante hade siktet inställt på att vänta in Helsingborg och sedan bryta och kontra blixtsnabbt vilket gjorde att Helsingborg inte var med riktigt i Levantes anfall och det blev inte bättre när spanjorerna tog ledningen efter 8 minuter när Angel placerade in bollen kyligt bakom en chanslös Pär Hansson sedan Ruben Garcia passat fram Angel.

Helsingborg kom nu fram till allt färre anfall och Levante började ha mer bollinnehav efter att ha fått mer självförtroende av ledningsmålet. Olyckligtvis för Helsingborg skadade sig Christoffer Andersson efter 25 minuter och tvingas utgå, Emil Krafth byttes in och då fick man in en framtidsspelare istället för en gammal rutinerad spelare. Det sistnämnda brukar vara det viktigaste att ha i den här typen av matcher och i det här skedet hade HIF två 18-åringar och en 20-åring i backlinjen tillsammans med Erlend Hanstveit. Kanske var det just detta som gjorde att Levante inte bara kontrade längre utan började ha mer etablerade anfall.

Det ledde till att Levante kunde utöka ledningen efter 37 minuter när Pedro Rios slog ett fint inlägg till Pape Diop som fick till en riktigt bra nick som satt i bortre krysset och vid det här läget såg det nattsvart ut för Helsingborg som haft bekvämare resultat att ta med sig in i pausen än ett 0-2 underläge.

Helsingborg inledde ändå piggt i den andra halvleken och var hela tiden i den andra halvleken och var det laget som hade lite mer boll men hade svårt att komma fram till de riktigt heta målchanserna. Det var ingen särskilt rolig halvlek eftersom Levante kände sig trygga med sin 0-2 ledning och hade inget behov att trycka på med någon större offensiv. Helsingborg försökte med sin offensiv men kom inte så långt med den. Det hetaste under första delen av andra halvlek var när Mattias Lindström ersattes av David Accam och gick direkt ut i omklädningsrummet, i övrigt var det en sömnig första del av halvleken.

Det skulle inte bli någon vidare lyckad reduceringsjakt för Helsingborg som efter 81 minuter skulle få göra det tredje målet när Barkero fick komma loss på vänsterkanten in mot mål och spelade fram till Iborra som sköt in bollen i mål med lite studs. Bara minuten senare spelades bollen in mot Alejandro Bedoya som stötte in det troliga reduceringsmålet för HIF, men linjedomaren höjde sin flagga för offside och det blev inget tröstmål där för skåningarna. Men det skulle komma lite senare när ett misslyckat Levante uppspel hamnade hos Ardian Gashi som slog en fin djupledslobb till inbytte Thomas Sörum som fullbordade det norska samarbetet och satte 1-3 målet för HIF med bara någon minut kvar av matchen. Det räckte bara till ett tröstmål och HIF åkte på en ny förlust i Europa League, den här gången med 1-3 och nu är man 100 % borta från kampen om sextondelsfinalsspel.