Låt spelet vara läraren!

En viktig fråga vi måste ställa oss: Styr vi våra spelar för mycket under match och träning?
Vi har alla sett det i ungdomsfotbollen. Tränare står och skriker på sidan vad spelare ska göra, hur de ska springa och vilka de ska passa. Vissa tränare tror att de spelar playstation med spelarna!
Men vad får vi ut av detta? Inte mycket! Ja, vi kanske har större chans att vinna den enskilda matchen men detta är ett för kortsiktigt tänk.

Långsiktigt kan detta ha förödande konsekvenser för spelarnas utveckling. Som tränare gäller det snarare att ge så lite instruktioner som möjligt under en match.
Varför tänker ni då? Jo, för att spelaren är den som ska utvecklas och ta sina egna beslut. Han ska själv kunna se att en spelare kommer i ryggen, han ska själv se att de kommer en spelare på högerflanken som kan vara ett bra passningsalternativ, han ska själv ta beslutet att försöka utmana, han ska själv ta beslutet att gå mot mål. Han måste själv se vilka passningsalternativ det finns!

Till exempel när jag gick på tränarutbildning hos Espanyol för några år sedan så filmade de sina tränare under en match för att gå senare gå igenom hans/hennes uppförande under match. En av de saker de gick igenom då var att tränaren inte gav för mycket instruktioner!

Men ja, självklart måste vi prata under matchen. Men det handlar då om att påminna dem om saker vi jobbat med på träningar, pusha på dem, taktiska förändringar osv. 

Om en spelare gör fel en gång – säg inget. Om en spelare gör samma fel igen – säg inget. Gör han fel en tredje gång i rad – påminn.

Men som sagt, väldigt viktigt att begränsa antal instruktioner under match. Matcherna är spelarnas tid- inte tränarnas! I mitt lag får inte ens spelarna ropa till bollhållaren vad han ska göra, utan endast ge honom alternativ och sen får han själv se alternativen.

På träning kan vi ge mer instruktioner och utbilda spelarna i fotboll.  Men inte hela tiden. Ibland måste vi ha helt fritt spel där spelarna får utveckla sig själva.

Har ni sett en ung spelare spela playstation? De kan spela FIFA på ett imponerande sätt, de kan lira strategispel, krigsspel i högt tempo. De klarar av att hantera datorer på ett sätt som inte många vuxna klarar.

Har de under denna tid haft en coach som står och skriker hur de ska göra?
Nej, de har testat sig fram själva – och på liknande sätt fungerar fotbollsutveckling!

En spelare måste få lära sig själv, testa nya saker, begå misstag, testa sina gränser och låta spelet i sig vara läraren. Så spel varje träning!

Lästips:
http://www.laxjournal.com/2010/06_thetime.html

Är ni intresserade av coaching måste ni verkligen läsa http://undergroundathletics.co.uk/overcoaching/
Det finns även en video som är ca 20 minuter ni bör se.

Det finns mycket läsvärt om ”Overcoaching” och jag kommer återkomma till ämnet i den här bloggen. Men någon vis man sade en gång ”Att coacha för mycket är som att göra spelarnas hemläxor”

***

Vill ni följa mig på Twitter? Sök efter @coachkrille

***

Nu är det bara två månader kvar på seriespelet och sedan väntar Karlslunds Elitcup i början av november. Ska bli riktigt skoj att få spela i sin egna cup som vi arrangerar. Har ni ett riktigt duktigt lag mellan 13 och 15 år så borde ni ansöka om att vara med. Kolla på http://www7.idrottonline.se/KarlslundsIFHFK-Fotboll/Karlslundscupen/KarlslundscupenEliteP13P14ochP15/
Vi spelar på en eluppvärmd konstgräsplan som är riktigt bra!

***

 

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply