Irland vände sent mot Kazakstan

Irland och Kazakstan är tillsammans med Tyskland, Österrike och Färöarna de landslag som Sverige ställs emot i det pågående VM-kvalet. De två förstnämnda lagen möttes under fredagskvällen i Kazakstan i gruppens första match.

Det var bortalaget som inledde starkast, men kazakerna tog sedan över allt mer och irländarna fick förlita sig på långbollar mot Jonathan Walters – en taktik som ofta misslyckades. Strax innan paus tog hemmalaget ledningen efter en skruvad hörna från Genrikh Shmidtgal som Kairat Nurdauletov nickade in.

Bara ett par ögonblick senare var det nära 2-0, när Keiren Westwood släppte en retur på Ulan Konysbayevs skott. Tanat Nusserbayev fick öppen gata på returen, men träffade inget annat än stolpen.

I andra halvlek fortsatte Kazakstan att föra matchen och den irländske förbundskaptenen Giovanni Trappatoni hann säkert oroa sig länge och väl innan kvitteringen kom. Baurzhan Jolchiyev lyckades ta sig förbi ett slumrande försvar och Westwood tvingades till en jätteräddning för att hålla matchen i liv.

Men när Robbie Keane fälldes innanför straffområdet tilldelades irländarna en straffspark som Keane själv slog in hur kyligt som helst till höger i målet. Två minuter senare, när klockan tickat upp på övertid, avgjorde inhopparen Kevin Doyle med en volley på Stephen Wards inlägg och gav segern till Irland.

Detta innebär att Irland för tillfället leder Grupp C. Men Tyskland leder just nu med 1-0 hemma mot Färöarna i en match där det bara gått 35 minuter. Räkna med fler mål där inom kort.