Ghana klarade kryss mot Tyskland

Ghana förlorade som bekant premiären mycket tungt mot USA efter att ha släppt in 1-2-målet mycket sent i matchen. Mot Tyskland, som slog Portugal med hela 4-0 i sin premiär, var man tvungna att ta poäng. Efter en match som exploderade i den andra halvleken klarade man att hålla ett kryss i matchen. 2-2 slutade bataljen.

Första halvlek var chansfattig. Ghana överraskade Tyskland genom att ständigt vara på tå, var kompakta mellan lalgdelarna och man hittade fyndiga vägar fram, främst genom Christian Atsu. Lägena som uppstod var enstaka långskott från Sami Khedira och Sulley Muntari eller inspel som, främst Tyskland, nästan fick en avslutande touch på. Istället kunde lagen gå till halvtidsvila med 0-0, med mersmak för Ghana som behövde tre poäng efter den tunga förlusten i premiären.

Andra halvlek öppnade upp sig betydligt snabbare. Tyskland ville säkra avancemanget och befästa sin plats som etta i gruppen medans Ghana var i behov av poäng för chans till avancemang. Det syntes att det var två lag som offtade allt mer ju längre matchen led.

Bara drygt fem minuter in efter paus small det. Thomas Müller slog ett fint inlägg som Mario Götze fick in efter att han nickade på sitt eget knä. Tre minuter senare var det utjämnat. Harrison Afful slog ett fint inlägg som Andre Ayew kunde nicka in mycket fint i duell med inhoppande Shkodran Mustafi.

Målexplosionen var inte slut där, tio minuter senare stod det 1-2 till Ghana. Muntari slog en delikat boll fram till Asamoah Gyan som ryckte ifrån Per Mertesacker. På friläget placerade han bollen lugnt och fint in vid bortre stolpen bakom Manuel Neuer. Sju minuter efter det, i den 71a minuten, blev en spelare historisk. Miroslav Klose stötte in 2-2 efter en nick från Benedikt Höwedes. Därmed tangerade han Ronaldos rekord i antal VM-mål, 15 stycken.

Just Klose skulle få det stora läget att avgöra matchen. I den 90e minuten fick han ett friläge från cirka 17 meter, men han sköt halvmetern utanför vänstra stolpen. Istället fick lagen dela på poängen i det oerhört varma Fortaleza.