Ancelottis gåta och slakten på Stade du Ray

var vi igång igen. Efter ett välbehövligt juluppehåll drog Ligue 1 igång ligaspelet den gångna helgen, och är officiellt inne på nedförsbacken – om man kan benämna höstsäsongen vid en bergsklättring uppför.

För ovanlighetens skull spelades det två matcher, istället för den sedvanliga solomatchen, på fredagen. Det var, på förhand, två intressanta matcher som skulle utvisa en hel del. Mer om det kommer jag till senare.
På lördagen drabbades betydligt fler lag samman, och lämnade efter sig en hel del spännande resultat, liksom söndagens möten. Alla omgångens matcher paketeras nu i en liten summering.
____________________________________________________________________________________________________

Saint-Etienne – Toulouse FC – 2-2
Kommentar: De lagen som förmodligen överraskade mest av alla i säsongsinledningen, men som på senare tid har dalat ner till den undra halvan, möttes nu. Inte helt oväntat blev det omöjligt att skilja åt de båda lagen, som kryssade i en relativt målrik tillställning.

Paris Saint-Germain – AC Ajaccio – 0-0
Kommentar: Brassen Lucas Moura gjorde äntligen sin omtalade ligadebut i huvudstadsklubben. En debut som gissningsvis inte uppnåde hans förväntningar riktigt ända upp. Snarare slutade det med en stor besvikelse.

Det känns som att PSG har drabbats av ett syndrom, som ofta tillkommer som bieffekt när man värvar så många världsstjärnor på så kort tid. Spelarnas roller känns väldigt diffusa, vilket måste åtgärdas i form av ständig kommunikation mellan spelare och tränare. Vem ska styra i anfallen? Vem ska göra grovjobbet? Vem ska göra si och så? Det är frågor vars svar alla i laget måste vara införstådda med.

I stort sett alla spelare i Paris SG:s startelva har ett förflutet som en bärande balk i sitt föregående lag. Lucas Moura för Sao Paolo, Pastore för Palermo, Lavezzi för Napoli, Zlatan och Thiago Silva för Milan. Ja, listan är lång.
Men nu får de helt enkelt infinna sig med att de inte längre är lagets viktigaste spelare, kanske inte ens en av dem. Att få det klart för sina spelare, är nog den tuffaste utmaningen Carlo Ancelotti har haft sedan han anslöt storklubben.

Troyes – Ol. Lyon – 1-2
Kommentar: Gästerna hade efter PSG:s poängtapp chansen att kliva upp som ensam serieledare – och de tog den. Även om det satt hårt inne, där det avgörande målet gjordes med endast en kvart kvar av matchen, så var det aldrig någon riktig fara på taket kändes det som.

Frågan är om något lag kommer lyckas hindra Lyon från att kamma hem titeln i vår. Av den hittills gångna säsongen, och årsöppningen, att döma så är det inte så troligt. Laget verkar ju banne mig aldrig hamna i en formsvacka.

Montpellier HSC – FC Lorient – 2-0
Kommentar: Är den regerande mästarklubben på väg tillbaka? Montpellier har, bortsett från ett bottennapp mot Lille precis innan jul (förlust 1-4), visat väldigt gott gry på sistone. Något som den imponerande skalpen över Lorient bevisade.

Kanske var det nyttigt ändå att släppa förra säsongens stjärnskott Olivier Giroud till Arsenal. Hans flytt har lämnat en lucka och ett enormt tomrum i anfallet efter sig, som först nu verkar ha täppts igen. Dock inte av en enskild individ, utan istället har flera vassa målskyttar visat framfötterna i olika matcher.
Namn som Gaetan Charbonnier, Emanuel Herrera, Souleymane Camara med flera har högst bidragit till att laget inte bara har vunnit mycket på sistone – utan även vunnit med många måls marginal. Det är inte helt ovanligt att Montpellier numera nätar både tre och fyra gånger i en match.

OGC Nice – Valenciennes FC – 5-0
Kommentar: Oj oj oj, vilken slakt! Nice bara växer och växer i mina ögon, och framförallt på sin egen hemmaplan, Stade du Ray, där de är som allra bäst. Det senaste resultatet, kvaddningen av Valenciennes om man så får kalla det, talar nog för sig själv. Sägas ska då också att motståndet inte kan ses som något blåbärslag, utan det är ett motstånd som flera gånger under säsongen har spelat bäst av alla lag i ligan.

Men vad är det då som har hänt med Nice? Ja, jag brukar inte vara en sådan som gillar att framhäva enskilda spelare i denna fantastiska lagsport, men i det här fallet är det svårt att låta bli. Kroaten som tillkom i somras har gett klubben en helt ny dimension i sitt spel, och framförallt har han den vitala förmågan att göra de avgörande målen. Jag virrar förstås om Dario Cvitanich, som med sina två mål i helgen tog klivet upp som tvåa i skytteligan – sex mål bakom Zlatan. Det är han som ska göra det för Nice. Och såhär långt, har han gjort det.

FC Sochaux-Montbeliard – Ol. Marseille – 3-1
Kommentar: Omgångens sista match. En match som slutade med en total praktskräll, efter att bottenplacerade Sochaux petade ner gästande Marseille från toppstriden – kanske permanent?

Det är precis dessa förluster som Elie Baups Marseille måste undvika, men som tyvärr för deras del har upprepat sig med alltför jämna mellanrum under hela säsongen. Tre poäng var i princip klara, det vill säga på förhand. Det som har visat sig vara lagets största fiende är just dem själva och deras psyke.
Om det beror på underskattning av motståndet eller inte är svårt att svara på, men det är något som gör att spelet inte klaffar mot just de här lagen. Sen om de besegrar Lyon, PSG eller något annat topplag helgen efter är egentligen irrelevant. För att vinna titeln måste man slå alla lag, bra som dåliga. Och den här säsongen har Marseille haft överraskande stora problem med de sistnämnda.

Övriga resultat:

AS Nancy – Lille OSC – 2-2
Evian TG FC – Stade Brest – 0-2
Stade de Reims – Bastia – 1-2
Stade Rennais – Girondins de Bordeaux – 2-2
___________________________________________________________________________________________________________

Ligue 1:s officiella Youtube-konto har som vanligt tagit ut helgens snyggaste mål. Men vilket var egentligen det allra snyggaste?

OBS: Du kan vara tvungen att klicka på ”Titta på Youtube” för att kunna se på klippet. Då skickas du automatiskt till den hemsidan.


_________________________________________________________________________________________________________________

Allt gott!

// David

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply