Falkenberg historiska – klara för Allsvenskan

Det var bäddat för en dramatisk avslutning av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll, under lördagen. Falkenbergs FF toppade tabellen på 59 poäng före Örebro på 58 och Sundsvall på 57. Falkenberg tog emot Ängelholm på hemmaplan medan Örebro och Sundsvall reste till Ljungskile respektive Landskrona.

Falkenberg gick in i matchen med vetskapen om att oavgjort skulle räcka till uppflyttning, men de fick en mardrömsöppning när Junes Barny slog en hörna direkt i mål redan efter nio minuter. Den talangfulle yttern Niclas Eliasson, född i december 1995, kvitterade dock med ett vackert distansskott strax innan paus.

I andra halvlek satte FFF full fart framåt och fick utdelning. Efter tre minuter gjorde försvararen Per Karlsson 2-1 efter en rörig situation inne i målområdet i samband med en frispark. När Calle Wede utökade till 3-1 efter 52 minuter med en snygg lobb kändes det som att uppflyttningen var säkrad. Bobby Warshaw reducerade visserligen till 3-2 men den inbytte veteranen och forne skyttekungen Stefan Rodevåg satte spiken i kistan med sitt 4-2-mål i slutminuterna.

När slutsignalen ljöd på Falkenbergs IP rusade hundratals supportrar av de 5068 som var på plats in på plan för att fira tillsammans med spelare och ledare. Det är en dag som sent kommer glömmas bland samtliga inblandade. Falkenbergs FF, som grundades 1928, kommer nu spela i Allsvenskan för första gången någonsin.

Örebro tog den andra direktplatsen efter 1-0 borta mot Ljungskile. Sundsvall fick nöja sig med en kvalplats efter 0-0 borta mot Landskrona. Vilka de får möta avgörs under söndagen, men det blir antingen Halmstad, Brommapojkarna eller Öster.

I bottenstriden kryssade Värnamo och Örgryte i en mållös tillställning medan Varberg besegrade jumbon Brage med 4-2 på bortaplan. Resultaten innebär att Örgryte gör Brage sällskap ner till Division 1 medan Varberg och Värnamo får kvala för att hålla sig kvar. Landskronas poäng mot Sundsvall visade sig viktig; de klarar sig nu kvar i Superettan tack vare bättre målskillnad än Varberg.