Everton kopplade grepp om CL-platsen

Inför avspark skiljde det endast fyra poäng mellan Arsenal och Everton (som har en match mindre spelad) i kampen om den åtråvärda fjärdeplatsen. Everton kom till sin hemmaarena Goodison Park med fem raka segrar i ryggen, medan Arsenal fick med sig oavgjort mot Manchester City förra helgen. Det segrande laget skulle koppla greppet om den sista Champions League-platsen.

Det var hemmalaget som började bäst och de tog också en välförtjänt ledning efter knappa kvarten spelad. Leighton Baines hittade fram med en briljant passning till Romelu Lukaku, som tog emot bollen och sköt med vänsterfoten. Wojciech Szczesny i Arsenal-målet lyckades rädda med en fotparad, men Steven Naismith följde upp på returen och rullade bollen i mål.

Det var nära 2-0 redan efter en halvtimme, när Kevin Mirallas vek in från vänster och sköt ett lågt skott mot första stolpen som Szczesny snabbt var nere på och lyckades rädda. Målet kom istället några minuter senare, när Lukaku fick bollen ute på högerkanten och satte fart. Han vek in mot mål, såg en lucka och hittade målet med ett otagbart skott nere i bortre hörnet.

Arsenals hetaste målchans i den första halvleken kom med fem minuter kvar att spela då Lukas Podolski sköt på uppstuds och sånär fick bollen över Tim Howard i en lurig bollbana. Everton-målvakten sträckte sig dock och fick fingertopparna på bollen.

Hemmalaget ökade på till 3-0 efter en timmes spel när Mirallas hittade fram till Naismith med ett instick. Szczesny var först på bollen, men Mirallas följde upp på returen och tvingade Mikel Arteta till att slå in bollen i eget mål.

Ett av få glädjeämnen för Arsenal var att Aaron Ramsey gjorde comeback efter tre månaders skadefrånvaro när han byttes in efter 66 minuter. Alex Oxlade-Chamberlain byttes in samtidigt och fem minuter före full tid hade han ett kanonskott som träffade ribban.

Everton kunde sedan hålla undan utan några större bekymmer och de vann till slut välförjänt med 3-0. Det var deras sjätte raka seger och den innebär att de bara är en poäng efter Arsenal – med en match mindre spelad. Det är alltså fördel Everton i kampen om fjärdeplatsen, som innebär kval till Champions League.