Ecuador segrade i ödesmatchen

Vid midnatt svensk tid, drabbade Honduras och Ecuador samman på Arena da Baixada Curitiba i grupp E. Bägge nationerna förlorade sina respektive premiärer och behövde en seger för att ha en trygg chans att avancera till ett slutspel.

Den första halvleken var en relativt underhållande och böljande sådan, där det gulklädda Ecuador var det mer spelförande laget. Chanserna duggade dock tätt åt båda håll och just när halvleken såg ut att bli mållös, spräcktes nollan efter en halvtimmes spel.

En vacker långboll från Honduras backlinje och Victor Bernardez, gick genom hela planen och friställde Carlos Costly. 31-åringen gjorde inga större misstag, utan placerade snyggt bollen till vänster om Alexander Dominguez. De vitklädda från Centralamerika fick dock inte fira allt för länge, då ecuadorianerna bara tre minuter senare skulle utjämna.

Juan Carlos Paredes spelade in bollen i straffområdet och fick se hur bollen turligt hittade sig fram till Enner Valencia vid den bortre stolpen, där han från en tämligen snäv vinkel tryckte in den viktiga kvitteringen för La Tri.

Slutminuten av den första halvleken blev av ytterst dramatisk karaktär. En kanonfrispark av Victor Bernardez gav Honduras en hörna, som så småningom renderade i ett mål. Men domare Benjamin Williams från Australien dömde bort målet med den assisterandes hjälp och gav dessutom Jerry Bengtson en varning. Detta för att Bengtson, efter en stolpretur, från nära håll stötte in bollen med armen – och trots vilda protester blev den första halvleken en oavgjord historia.

Tempot i den första halvleken saknades i inledningen av den andra, men efter dryga kvarten började de bägge lagen åter skapa farligheter. I den 62:a minuten fick Honduras ännu en gång in bollen i nät, men återigen blev man bortdömda. Reprisbilderna visade dock att linjedomaren var med på noterna, när Costly var offside innan han stänkte in bollen i nätmaskorna.

Mötet fortsatte att svänga åt bägge håll, där en vinnare var direkt omöjlig att utse på förhand. Men i matchens 65:e minut skulle en viss Enner Valencia sätta sitt Ecuador i förarsätet, när han nickade sitt tredje och nationens tredje för mästerskapet. Walter Ayovi hittade, med sin känsliga vänsterfot, fram till Valencia vid den bortre stolpen på en frispark och såg lagkompisen panna in de gulkläddas ledningsmål.

De vitklädda startade sin jakt på en kvittering och kanske skulle haft straff i den 77:e matchminunten, när Costly blev fasthållen. Någon chans från elva meter blev det inte och närmare än så kom inte Luis Fernando Suárez manskap. Därmed är nationens chanser att nå ett slutspel ytterst minimala, medan Ecuador nu måste slå Frankrike, medan Schweiz ska tappa poäng, för att La Tri ska kunna gå vidare.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply