Cardozo hjälte på Bay Arena

Bayer Leverkusens fina Europa League-form under hösten, gav tyskarna favoritskapet hemma på Bay Arena på torsdagsaftonen. Gästerna från Portugal och Lissabon kom direkt från Champions League-gruppspelet, från en grupp innehållande Barcelona, Celtic och Spartak Moskva, där man slutade på en tredjeplats. Efter en jämn och sprakande tillställning, var det gästande Benfica som åkte hem med segern i behåll.

Leverkusen var det spelförande och mer chansskapande laget i en jämn första halvlek. Det heta anfallsparet med Kießling och Schürrle längst fram, var ett orosmoment i portugisernas försvar, som trots det lyckades reda ut de kvaliferade målchanserna. Även Castro och Kadlec fick ett par möjligheter, som man dock inte lyckades förvalta på något vidare vis.

I den andra halvleken var det samma visa, men gästerna kom sakta in i matchen och skapade genast giftigare anfall. Rent skottmässigt var det Bayer Leverkusen som dominerade, med sina totalt 25 försöksbaljor, varav endast fem gick på mål. Benfica var desto mer effektiva, när man på sina totalt nio skottförsök, lyckades hota genom fem.

Trots få riktigt vassa målchanser, var det Benfica som gjorde matchens första mål. André Almedia hittade fram till paraguyanen Óscar Cardozo efter en Leverkusen-hörna, där den sistnämnde kyligt lobbade över målvakten Leno och satte 1-0.

Leverkusens ineffektivitet under matchen, var givetvis anledningen till att hemmalaget inte lyckades skapa några vidare möjligheter till kvittering. Man etablerade en viss press mot den hemjobbande Benfica-försvaret, som tog avvärdje lugnt och kunde spela hem den första matchen på ett behagligt sätt. Portugiserna är därmed i förarsätet inför hemmamatchen på Estadio Do Dragao den 21:a februari, medan Leverkusen måste göra allt för att förbättra sin effektivitet och hitta nät nere på den europeiska västkusten.