Ayews matchhjältar när Marseille vann

Söndagen bjöd, på gammalt sedvanligt manér, på en tidigt eftermiddagsmatch i Ligue 1. Den här dagen var det bottenlaget Ajaccio som tog emot topplaget Marseille, på Stade Francois Coty i Korsika. Båda lagen var i stort behov av poäng, hemmalaget för att komma ur bottenträsket medan gästerna hade chansen att gå upp i delad serieledning.

Väl vid matchstart tycktes favorittippade Marseille ha underskattat Ajaccios kvalitéer, och det var till en början Korsika-laget som pressade framåt och mer eller mindra bosatte sig på motståndarnas planhalva.
Men trots att hemmalaget skapade flera riktigt kvalificerade målchanser under hela den första halvleken, skulle målen utebli. Spelarna gick istället till halvtidsvila vid ställningen 0-0 – ett resultat som Marseille kunde känna sig nöjda med, sett till hur matchbilden hade sett ut, samtidigt som de behövde höja sig flera nivåer för att inte åka därifrån med en förlust i bagaget.

Ut till andra halvlek kom sedan ett, till synes, helt nytt Marseille. Vad tränaren sade i omklädningsrummet i paus vet jag inte, men det fick en tydlig effekt. Bortalaget tog tag i taktpinnen helt och hållet, och helt logiskt så kom utdelningen till slut.
Tio minuter in i andra akten av matchen, i den 55:e minuten, kom gästerna igenom med ett snabbt anfall på vänsterkanten. Ett inspel från Mathieu Valbuena hamnade, efter många omvägar likt ett flipper-spel, bollen hos anfallaren, André Ayew. Samtidigt kom den mexikanska målvakten, Guillermo Ochoa, utrusandes mot Ayew, men målvakten fick se sig besegrad. Anfallaren lyckades med en känslig nick lobba över Ochoa och in i mål, vilket betydde ledning 1-0 till Marseille.

Bortalagets dominans avtog därefter, och laget kunde spela med ledningen relativt komfortabelt. Dock skulle det dröja till den 88:e minuten innan luften gick ur Ajaccio helt, när Marseille utökade ledningen till 2-0. Återigen var det en Ayew som gjorde målet, men denna gång var det inte André utan hans två år yngre bror, Jordan.
Det var efter ytterligare ett inspel från Mathieu Valbuena, som bollen letade sig till Jordan Ayews fötter. Ayew, i sin tur, kunde lugnt och behärskat placera bollen utom räckhåll för Ochoa, när det smet in precis intill stolproten.

Några minuter efter det satte domaren, Alexandre Castro, pipan i munnen för att blåsa av matchen. Det som tycktes gå mot en katastrofal förlust för Marseille, slutade i en säker 2-0-vinst, vilket tar dem upp till en delad serieledning tillsammans med Paris Saint-Germain.
Även Toulouse har chans att ansluta PSG och Marseille som serieledare, förutsatt att de vinner mot Bordeaux senare ikväll.