Lucka 7: Andriy Shevchenko

Det finns flera sätt att sätta punkt för sin karriär på. Filippo Inzaghi avslutade med ett passionerat gråtkalas med ett sista mål på San Siro, Zinedine Zidane avslutade med att skalla den italienska busen Marco Materazzi i en VM-final och Fredrik Ljungberg valde att lägga skorna på hyllan efter en resa till de asiatiska delarna av fotbollskartan. Men det fanns den här sommaren en målspruta utan dess like, som med en sista passionerad dans på gräset, gav en hel nation gåshud och en sista tår av glädje. En ukrainsk pansarvagn som trots sina år, tog tag i den ukrainska landslagströjan med full styrka och som sänkte den svenska försvarsmuren. 

En avslutande hyllning till den enskilt största anfallsstjärnan i den ukrainska fotbollshistorien, Andriy Shevchenko. Han var en längre tid den mycket fruktade anfallaren i ett Rossoneri som ångade fram i Europa. Försvar efter försvar sköts sönder av Kievs kanon och det var en spelare som skördade stora framgångar, som slog rekord efter rekord och som även tog hem Ballon d’or. Men efter paradiset i Milano vände båten och tog han till ett rent helvete i London. Roman Abramovich köpte in ukrainaren med förhoppningar om braksuccé. Det blev en ren kollaps och efter det blev ’Sheva’ aldrig den mästeren som han en gång var. 

Det vädrades för mästerskap i hemlandet. Ett mästerskap som ifrågasatts på förhand, där Ukrainas politiska situation och resurser varit på agendan en längre tid. Som grädde på moset var det samtidigt Ukrainas första framträdande på den europeiska scénen som fanns vid horisointen. Men som ni vet blev mästerskapet av, mästerskytten fick den sista möjligheten till att skina och den ukrainska publiken fick en sista glimt av hans genialitet. Smärtsamt för oss svenskar var det just Sverige som blev offret för den ukrainska tigern, där Andriy Shevchenko var helt bestämd. Han skulle tillbaka – för än var inte krutet slut i kanonen.

Ångest förvandlades till glädje på ett fåtal minuters briljans. En Zlatan Ibrahimovic som matchhjälte ströks ur matchprotokollet och ersattes av namnet Andriy Shevchenko. Och på vilket sätt det gjordes. Efter Ukraina släppt in målet såg det mörkt ut. Men man reste sig med en snabb omställning i den 55e matchminuten och med ett tillräckligt bra inlägg mot straffområdet. Med ett tigersprång kastar sig den ukrainska kanonen fram och nickar in bollen framför ögonen på den svenske vikingen Olof Mellberg. Oroligheten var förvandlad till lättnad.

Och nu var det förhoppningar i huvudstaden. Den svenska darren var framme och det blev endast fem minuter senare ett historiskt vackert skeende på planen. Ukraina fixade fram en hörna till vänster, där bollen slogs in mot den främre stolpen. Andriy Shevchenko såg sitt mål, smög fram mot sitt byte och tog med ett nytt tigersprång och vass nick, den ukrainska nationen under sina armar. Den magiska debuten för nationen kommer för alltid att bli ihågkommen som den ukrainske legendarens sista dans. Mikael Lustig misslyckades med att hålla sin stolpe – Andriy Shevchenko lyckades med att skriva in sig i historieböckerna en sista gång. Lättnaden var förvandlad till emotionell glädje i Ukraina.

I den sista gruppspelsmatchen, den 19 juni, gjorde Andriy Shevchenko sitt sista framträdande någonsin för det ukrainska landslaget. Med 111 landskamper och med ett målrekord i landslaget på 48 fullträffar, meddelade han efter matchen att det nu var över. Han lämnade in landslagströjan för sista gången. Den 28 juli skrevs den sista raden på det sista kapitlet. Hans fotbollskarriär var nu helt över och hans politiska karriär var startad. En uppföljare ska nu skrivas, med en helt ny handling. Men skulle det vara ett fotbollsbaserat val i Ukraina idag, skulle nog den ukrainska tigern bli president.

Rasmus Hammarström

 

 

bet365
bet365
bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply