Tidernas odiskutabla mäktigaste kross – Tyskland till VM-final

VM-semifinalen i Belo Horizonte 2014 mellan Brasilien och Tyskland skulle bli en stor folkfest för alla brassar och en mardröm för alla tyskar. Det blev istället den absoluta motsatsen då vi fick bevittna tidernas största kollaps i VM-sammanhang. Matchen blev makalösa 1-7 till Tyskland.

Matchen öppnades i ett rasande tempo. Brasilien började trycka på direkt i offensiv tredjedel och Tyskland lade sig mest i en avvaktande position de inledande tio minuterna. Det blev ingen utdelning för Brasilien och istället exploderade matchen fullständigt. Mellan minut 11 och 29 skulle det gå från 0-0 till makalösa 0-5 till Tyskland.

0-1 kom efter en hörnvariant där Klose screenade bort David Luiz vilket gjorde att  Thomas Müller kunde raka in bollen helt fri. Det andra målet skulle bli ett historiskt sådant i den 23e minuten.  Klose skulle få sätta in sin egen retur efter ett fint upplägg från Müller men målet var Marcelos fel då han både slog en felpass och upphävde offsidelinjen.

Minuten senare small det igen. Philipp Lahm slog ett inlägg som Toni Kroos kunde trycka in med sin vänsterfot. Samme man gjorde sitt andra mål för dagen knappt två minuter efter sitt första. Han och Sami Khedira lekte med det brasilianska skärrade försvaret för att sedan lägga in 0-4. Femman fick Khedira själv göra efter att Mesut Özil lade upp bollen på silverfat och var mycket enkel att bara sätta dit. Redan efter 30 minuter var matchen mer än slut.

Andra halvlek saknades den där naturliga spänningen som en semifinal i fotbolls-VM brukar inneha. Brasilien försökte i alla fall snygga till siffrorna och man skapade även flera lägen men när man kom förbi de tyska utespelarna fanns det en vägg vid namn Manuel Neuer där bak. Istället skulle ännu ett bakslag komma så småningom.

Inhoppande Andre Schürrle skulle få sätta dit två mål. Det första var efter ett mycket fint inspel signerat Lahm och det andra var matchens mål då han tog ned bollen och krutade in den ribba in i krysset från cirka tio meter. Då bestämde sig den brasilianska publiken för att ge stående ovationer åt det tyska lagen.

Resten av tiden var bara en lång väntetid för både Brasilien och Tyskland. Oscar tröstmålade för Brasilien i kontringen efter att Özil ha missat ett friläge. Det hjälpte dock inte alla tomma blickar i varenda brasiliansk själ denna kväll. Matchen slutade ofattbara 1-7.

För Tyskland väntar VM-finalen på söndag och Brasilien får spela bronsmatch på lördag. De möter vinnaren/förloraren i matchen mellan Argentina och Holland.