Swansea tog en stabil hemmaseger mot Stoke

Stoke blev tvingade att spela i 120 minuter hemma på Britannia Stadium i tisdagens FA-cupmatch mot Crystal Palace, där de vann med 4-1 efter förlängning. Innan dess fick de stryk i två raka ligamatcher mot Manchester City (0-3) och Chelsea (0-4).

Lördagens motståndare var walesiska Swansea, som är erkänt starka hemma på Liberty Stadium med bara två förluster på sjutton hemmamatcher den här säsongen. Walesarna förlorade med 0-1 borta mot Arsenal i FA-cupen under onsdagen och innan dess fick de med sig 0-0 borta mot Everton i ligaspelet.

Båda lagen hade bara en vinst på de sju senaste ligamatcherna innan avspark och låg i mitten av tabellen – Swansea med 30 poäng och Stoke med 29 poäng. Swansea tog som väntat tag i taktpinnen med sitt kortpassningsspel, men de träffade inte målet med sina skott – det gjorde visserligen inte Stoke heller, när de anföll (främst genom fasta situationer och inlägg).

Den spanske stjärnan Michu, som har gjort tretton ligamål den här säsongen, fick sedan den första halvlekens absolut bästa målchans när Angel Rangel slog ett utmärkt inlägg från högerkanten och Michu nickade tätt utanför stolpen.

Swansea fick dock sitt ledningsmål fyra minuter in i den andra halvleken när den unge vänsterbacken Ben Davies följde med upp i ett anfall och fick bollen av sydkoreanen Ki Sung-Yueng. Davies tryckte undan Jonathan Walters, tog sig förbi Ryan Shawcross och överlistade Asmir Begovic med ett lågt vänsterskott som letade sig in vid den bortre stolpen.

Charlie Adam knuffade Michu i ryggen vilket fick spanjoren att falla och domare Mike Dean att blåsa frispark i ett ypperligt läge för hemmalaget. Jonathan de Guzman förvaltade frisparken på allra bästa sätt när han satte bollen i nät med en perfekt skruvad boll. Begovic stod för långt bort när frisparken slogs och hade ingen chans att nå bollen vid den första stolpen.

Hemmalaget bjöd sedan på ett oerhört vackert kontringsmål när bollen dansade runt mellan spelarna. En perfekt avvägd långpassning nådde fram till Danny Graham, som satte bollen på ett tillslag till en framrusande de Guzman som gjorde sitt andra mål för matchen när han lyfte bollen över Begovic.

Den inbytte anfallaren Michael Owen, som uppnått en ålder på 33 år, reducerade visserligen till 3-1 på tilläggstid när 33-åringen fick huvudet på Cameron Jeromes inlägg och skarvade bollen förbi Michel Vorm. Det innebar hans första Premier League-mål sedan maj 2011 och hans 150:e mål i Premier League-historien, men det förändrade inte matchbilden på något sätt.

Trepoängaren innebär att Swansea kliver upp på åttonde plats i tabellen och numera har samlat på sig 33 poäng. Stoke ligger kvar på 29 poäng och placerar sig just nu på en tiondeplats i ligatabellen.