Lucka 2: Bragden i Berlin

Det var ett Sverige som kom från en knappvinst mot Färöarna, det var ett Tyskland som kom från en totaltkross av Irland. Men Sverige hade visat under det senaste året att de är ett lag som kan slå ur underläge. Hemma på råsunda i sista EM-kval matchen slog man vice världsmästarna med 3-2, i EM slog man stornationen Frankrike. Men efter tre riktigt sega prestationer mot Kina, Kazakstan och Färöarna var det inte många som hade lagt sina pengar på Sverige när de skulle möta Tyskland som är tredje rankade i världen. Men en liten gnutta hopp fanns där, detta släcktes dock ganska snabbt på Olympiastadion i Berlin när Miroslav Klose satte 1-0 bakom Isaksson efter bara 8 minuter. Och sen följde 37, med svenska ögon sett,  plågsamma  minuter och när lagen gick till halvtidsvila stod det 3-0 till tyskarna och det var nog många hemma i Sverige som bytade kanal för att slippa skämmas. Man kunde se när halvtidsvilan gick hur Erik Hamrén inte gjorde annat än att le mot planen. Det hade varit en totalt tysk dominans och allt kändes hopplöst.

Och när spelarna kom ut på planen igen satt jag och bet mig i läppen och hoppades på ett mirakel. Ett sådant skulle jag få se,  även om jag skulle få lida lite till. För när den andra halvleken var tio minuter gammal så satte Mesut Özil 4-0 till Tyskland. Precis som många andra satt jag bara helt tyst och hade inte många ord att uttala. Men sedan såg man hur de svenska spelarna tände till. Zlatans kallblodiga blick, Isakssons frustration och övriga lagets ilska syntes klart. För Sverige tände till, åtta minuter senare hade Zlatan nickat in 4-1 och ett litet hopp fanns fortfarande. Tre mål på 30 minuter kändes dock omöjligt. Men vi behövde inte vänta länge, på något finurligt vis lyckades Mikael Lustig sätta in 4-2 bakom Manuel Neur i Tysklands målet som nog själv inte förstod hur Lustig kunde få in en boll i nät när han stod parallellt med målstolpen. Men 4-2 stod det och nu kändes allt plötsligt möjligt igen. Matchen var öppen. Och tio minuter senare så kunde  Johan Elmander slå in 4-3 till Sverige i den 74:e matchminuten. Och ett eko ändå från Berlin till Sverige: ”Vi kan klara detta”. Och Sverige spelade ut självaste Tyskland som såg ut som att de inte sett en fotboll förut.

Kort efter målet byttes Tobias Sana in, och två minuter senare fick han läget. Debutanten skulle kvittera mot Tyskland, men han slog den över. Elmander skrek, Erik Hamrén skrek, jag själv skrek. Där hade läget kommit, nu är det kört. Många resonerade så, utom Zlatan Ibrahimovic, som istället för att skrika, kramade om sin unge lagkamrat och sa något i stil med ”Shit happens”.

Med fem minuter kvar av matchen försökte Tyskland rulla runt bollen, men Sverige högg på alla bollar de kunde och det var inte många av försvararna som stod på defensiv planhalva. Klockan tickade upp emot 90:e minuten, och fjärdedommaren höjde sin skylt som innehöll siffran ”3”. Dessa tre minuter skulle fyllas med tysk kramp och Svensk kämpaglöd. Men klockan gick upp emot den andra tillägsminuten, och då händer det. Rasmus Elm Kvitterar för Sverige med ett distinkt skott från mitten av straffområdet. Sverige hade vänt 4-0 till 4-4, mot världens tredje bästa landslag, i Berlin, och ingen trodde sina ögon.