bet365

Krönika: Därför ska Durmaz spela från start

Det svenska landslaget kliver på fredag ut på Friends Arena, där tre poäng är allt som är av betydelse. Vid vinst lever VM-drömmarna vidare – vid nederlag kan det bli dystra konsekvenser. Erik Hamrén kommer bli ifrågasatt, Anders Svensson lägger med största sannolikhet landslagskarriären på hyllan och kanske även Zlatan Ibrahimovic tappar suget för den blågula matchtröjan.

Vi får med andra ord hoppas på att Blågult sätter käppar i hjulet för David Alaba och resten av österrikarna, och behåller den där playoff-platsen. Det kan dock vara lättare sagt än gjort, då dagsformen på flertalet svenskar kantas av frågetecken.

Mittbacksparet som väntas få förtroendet, Per Nilsson och Mikael Antonsson, har båda dystra facit bakom sig från ligaspelet. Bologna går tungt i Serie A där försvaret har läckt som ett såll. I Nürnberg har i samma veva tränarduon fått lämna klubben, efter den totalt kollapsen mot Hamburg i helgen.

Frågetecknet finns kvar på mittfältet där Rasmus Elm har återvänt från sin skada, men där dagsformen är oklar. Albin Ekdal är avstängd. Addera där till att yttermittfältarna Alexander Kacaniklic och Sebastian Larsson båda var utanför sina klubblags diverse startelvor i helgens Premier League-omgång. Den förstnämnda fanns inte ens med på avbytarbänken.

Det är med andra ord svårt att peka ut var en stor del av landslagstruppen står i nuläget. Det kan dock öppna dörrarna för andra alternativ i spelartruppen – något som jag hoppas att det också gör. Kim Källström har börjat få speltid i klubblaget igen och jag både hoppas och tror att Erik Hamrén tar med ”Kongo-Kim” på det centrala mittfältet.

Min joker till fredagens drama är annars Jimmy Durmaz. När konkurrenterna på yttermittfältspositionerna fått se sig förbisedda i klubblagssammanhang, har tåget tuffat vidare i den turkiska ligan för Genclerbirligi-spelaren. Jag personligen ser att tiden är kommen för den förre Malmö-spelaren att få chansen från start. Jag tror dessutom att han behövs mot Österrike. Varför? Tillåt mig motivera.

Bortsett från den svaga formen för yttermittfältarna Sebastian Larsson och Alexander Kacaniklic, har Jimmy Durmaz offensiva, tekniska kvalitéer som jag tror behövs mot Österrike. Sverige går för seger och där kan hans spetsegenskaper bli en extra krydda i anfallsspelet. Positiva inhopp i tidigare VM-kvalmatcher och landskamper har även skickat positiva signaler. Dessutom tror jag att hans ofta utmanande spel mot boxen kan öppna upp kanten för Mikael Lustig, som varit inblandad i en stor andel av målen.

Oavsett om Jimmy Durmaz finns med från start eller ej, kommer det att bli en stenhård kamp i 90 minuter. Zlatan Ibrahimovic mot David Alaba. Erik Hamrén mot Marcel Koller. Vid slutsignalen finns det bara ett landslag som firar. Låt oss hoppas att det är ett blågult firande som vi får uppleva!

Min startelva: Isaksson – Lustig, Nilsson, Antonsson, M.Olsson – Durmaz, Källström, Svensson, Kacaniklic – Ibrahimovic, Elmander

Trolig startelva: Isaksson – Lustig, Nilsson, Antonsson, M.Olsson – Larsson, Källström, Elm, Kacaniklic – Ibrahimovic, Elmander

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply