Fortuna knockade Hamburg

Nykomlingen Fortuna Düsseldorf öppnade tyska Bundesliga med att hålla nollan i fem raka matcher. Sedan dess har det gått utför och laget har ramlat ned från Europa-plats, till bottenträsket. På fredagskvällen var det dock dags att bryta trenden, när man hemma på Esprit Arena besegrade Hamburger Sportverein med 2-0.

Matchinledningen var rafflade och inget av lagen lyckades skapa allt för farliga målchanser. Fortuna Düsseldorf tog dock tag i taktpinnen en aning, när den halvtidsvilan närmade sig och skulle också öppna målskyttet på tilläggstid.

Hemmalaget kom i ett tre-mot-två-läge när Andreas Lambertz hittade fram till Robbie Kruse på vänsterkanten, som lirkade in bollen vid första stolpen bakom Rene Adler. De rödklädda fick ett perfekt utgångsläge inför den andra halvleken när man lyckades få ett psykologiskt viktigt mål innan paus.

De blåklädda gästerna satte i en högre växel när man jagade en utjämning. Lägena kom och effektiviteten mot mål var hög, men Fabien Greifer stod i vägen varje gång, när stod för en fenomenal insats i hemmalagets mål. Lagkaptenen Heiko Westermann spräckte nollan på en frispark i den 54:e minuten, men domare Peter Gagelmann hittade istället en frispark för hemmalaget, när svenske Marcus Berg rev ner Andreas Lambertz vid precis vid skottsituationen. Inget mål för ett irriterat Hamburg som dock fortsatte att mata på framåt.

Men strax efter det bortdömda målet, skulle istället hemmalaget utöka sin ledning. Stefan Reisinger bjöd på omgångens soloräd, när han först lirkade sig förbi Heiko Westermann och sedan även Michel Mancienne, innan han satte bollen högt bakom Rene Adler.

Gästerna fortsatte att forcera framåt men lyckades inte få in en reducering bakom en storspelande Greifer. Fortuna Düsseldorf hittade tillbaka till sitt försvarsspel som man visade upp i inledningen av säsongen och kunde hålla undan i den återstående halvtimmen som var kvar att spela. Därmed kliver Norbert Meiers mannar upp från kvalplatsen och lägger sig på plats 13. HSV blir däremot kvar på nioendeplatsen, med samma poäng som Hannover, Bremen och Mainz.