Demba Ba avgjorde på St James´

Newcastle har under den senaste tiden presterat under ledningens förväntningar och har under en längre tid varit pressade. Svåra skador på tongivande spelare har lett till en svag offensiv, vilket gjort Newcastle tama. Kvällens match mot Wigan var på så sätt en viktig sådan, då vinnaren skulle få chansen att dra ifrån den andre i tabellen.

Wigan har endast vunnit en av fem bortamatcher i år, men var trots den tråkiga faktan det bättre laget från start. Wigans fina offensiv fick dock ett abrupt slut, då Maynor Figueroa knuffade ner Newcastle-anfallaren Demba Ba och visades ut. Ba satte den efterföljande straffsparken och gav med det hemmalaget en 1-0-ledning.

Newcastle kunde stärkta av Figueroas utvisning gå framåt och söka skott. Efter ett skott av Davide Santon snappade Ba upp Al Habsis retur och gjorde sitt andra mål för kvällen. Newcastle höll undan och den första halvleken slutade 2-0.

Den andra halvleken var något mer avslagen än den första, vilket gav känslan av att Newcastle var nöjda med med sin tvåmålsledning. Inhopparen Gael Bigirimana ville dock annat och fick in ett tredje mål med 19 minuter kvar av matchen. Newcastle vann därmed matchen med 3-0 och ökar avståndet till 15-placerade Wigan till tre poäng.