Brasilien vidare efter straffrysare

Efter en jobbig dag med VM-uppehåll var det äntligen dags för slutspel i årets VM-fest. Först ut: Åttondelsfinal mellan värdnationen Brasilien mot överraskningslaget Chile.

Det blev dock en jobbig matchinledning för chilenarna. Redan efter 18 spelade minuter tog Brasilien ledningen genom David Luiz. Neymar slog en hörna, som PSG-backen Thiago Silva skarvade vidare till sin nye lagkamrat David Luiz. Mittbacken knäade in bollen från sin position strax bredvid målet.

Men Chile skulle inte ge sig utan kamp. För att 14 minuter senare var de tillbaka. En viss Alexis Sanchez placerade mycket vackert in 1-1. Chile tog över bollen efter att Hulk tappat den vid Brasiliens kortsida. Med ett snabbt passningsspel fick man sedan in bollen i straffområdet där Sanchez befann sig.

Samme Hulk skulle dock något senare revanchsera sig – trodde han. I den 56:e minuten tog Hulk ned bollen i offensivt straffområde, för att sedan lägga in bollen bakom en annars storspelande Claudio Bravo i Chile-målet. Men bollen tog på Hulks arm vid nedtagningen, och domare Howard Webb blåste bort målet. Innan det hade dock Hulk, och varenda en på Brasiliens bänk hunnit fira målet.

Några värdsklassräddningar från båda håll senare så blåste Webb av matchen, som därmed gick till förlängning.

Förlängningen blev mållös, med bland annat ett chilenskt ribbskott med endast två minuter kvar.

Efter några minuters massage och lite energidryck var det dags. VM:s första slutspelsmatch var inne i ett straffavgörande.

Första straffen slogs av Brasiliens David Luiz, och med ett stenhårt skott kom första målet.

Chiles andra straff räddades av Julio Cesar, samtidigt som Willian missade. Även Chiles andra straff räddades av Julio Cesar.

Sedan satte Marcelo sin straff, 3-1. Men med en bomb trycktes 3-2 in av Chile. Den tidigare syndabocken Hulk klev sedan fram, och slog en mycket svag straff som enkelt räddades.

3-3 (2-2 under strafflängningen) placerades enkelt in. Chile var tillbaka.

Neymar gick sedan fram helt utan press, och rullade säkert in 4-3, som också blev slutresultatet efter att Jara olyckligt satte Chiles sista straff i stolpen.