Yngst/äldst i fotbolls VM: yngsta/äldsta spelare, målskytt & mästare!

Yngst äldst i fotbolls VM yngsta äldsta spelare, målskytt mästare!

Rekord yngste spelare fotbolls VM

Yngste spelaren som deltagit i fotbolls VM genom tiderna

Yngste spelaren hittills var Norman Whiteside (Nordirland) som 1982 debuterade i en ålder av 17 år och 1 månad. Det är ett rekord som än idag har stått sig, och förstås är väldigt imponerande. Whiteside var med fyra år/till/unibet sedan i Mexiko-VM 1986, men sedan har nationen inte lyckats kvala sig in till VM i fotboll igen.

Vi vet ju att Nordirland är ett litet land, och de har alltså inte lyckats kvala sig in till VM sedan 1986, när Argentina och Maradona vann i Mexiko. Men hur som helst så är ju Norman Whiteside den yngste pelaren att spela VM. Nordirländaren gjorde i övrigt över 200 matcher för Manchester United, och nära 60 mål totalt i den engelska högsta divisionen.

Yngste spelaren som deltagit i fotbolls VM genom tiderna - Norman Whiteside, Nordirland

Yngste spelaren som vunnit fotbolls VM och blivit världsmästare

Yngste spelaren som blivit världsmästare är Pelé som var 17 år och 8 månader när han vann VM 1958. Han lyckades med det i VM i Sverige -58, och det bäddade ju bara upp för en helt fantastisk karriär. För därifrån tog det fart. Pele vann totalt tre VM-guld med Brasilien, av landets sammanlagt fem. Så att Pele är en av fotbollens allra mest dominanta går inte att förneka. Han är ju en av de som klassas som de bästa fotbollsspelarna – någonsin.

Pele har ju en helt fantastisk karriär bakom sig, och det var just i Sverige som det började. För då hade han fortfarande nästan tre månader kvar tills det att han kunde ta körkort lagligt. Men innan körkortet skulle brassen komma att ta hem ett VM-guld och slå flera målrekord i VM.

Yngste spelaren som vunnit fotbolls VM och blivit världsmästare - Pele, Brasilien

Yngsta målskytt i fotbolls VM – Pelé – 17 år, 7 mån & 27 dagar

Pelé (Brasilien) är den yngste målskytten. Han var 17 år och 239 dagar gammal när han gjorde 1-0 mot Wales i kvartsfinalen 1958. Han är också den yngste målskytten i en VM-final då han 1958 tio dagar senare, 17 år och 249 dagar gammal, gjorde två mål mot Sverige.

Som ni redan vet så var Pele även den yngste spelaren att vinna ett VM. Han gjorde det genom att göra mål i Sverige, mot Sverige, i VM 1958. Något som blev superbrassens första VM-guld av totalt tre, i en fantastisk karriär.

Yngsta målskytt i fotbolls VM - Pelé - 17 år, 7 mån & 27 dagar - Brasilien vs Wales VM 1958

Rekord yngsta målskytt & hattrick i fotbolls VM – Pelé – 17 år, 7 mån & 27 dagar

Ja, här dyker han upp igen, den gamle Pele. VM 1958 i Sverige var ju brassens stora genombrott. Edson Arantes Do Nascimiento, som han egentligen heter, hade en riktig dröm när han var i Sverige på slutet av 50-talet. Det blev ju först och främst ett VM-guld, till att börja med.

Men som om inte det räckte så fortsatte brassen att briljera. I det här mästerskapet blev han också den yngste VM-spelaren någonsin att göra ett hattrick. Det var på Råsunda, Sveriges gamla nationalarena, som det hände. I semifinalen mot Frankrike gjorde han tre mål, när brassarna vann mot Frankrike med 5-2. I finalen blev det ju sedan två mål när Brasilien vann finalen mot Sverige med samma resultat. Pele är även en av de som gjort flest mål i VM någonsin.

Spela på nytt rekord för yngsta hattrick-målgörare: Ja – 31.00

Rekord äldsta spelaren fotbolls VM

Äldsta spelaren som deltagit i fotbolls VM genom tiderna

Äldste spelaren som deltagit i VM är Faryd Mondragón (Colombia). Han var 43 år när han var med 2014. Men det här var fram till VM 2018. Nu är rekordet slaget, och det tack vare någon ganska så oväntad. För Saudiarabiens målvakt, Essam El Hadary, lyckades med sina 45 år att bli den äldsta spelaren i VM, någonsin. Som om det inte vore nog så blev han den äldsta spelaren att vinna en VM match. Det tack vare Saudiarabiens 2-1 i 95:e minuten mot Egypten.

Äldsta spelaren som deltagit i fotbolls VM genom tiderna -  Essam El Hadary, Egytpen fotbolls VM 2018

Äldsta spelaren som vunnit fotbolls VM och blivit världsmästare

Äldste spelaren som vunnit VM är italienaren Dino Zoff som var 40 år när Italien vann VM 1982. Det här var den senaste gången som Italien vann VM-guld, och det gjorde man alltså genom att extra häftigt rekord. För Dino Zoff, den italienska legenden, var då 40 år. Ett rekord som står sig fortfarande. Han är alltså världens äldsta fotbollsspelare att vinna Fifas VM, genom tiderna.

För Dino Zoffs del så var det en lång karriär, som kröntes på bästa sätt. Den då 40-årige målvakten gjorde totalt nästan 650 ligamatcher för fyra olika klubbar i Italien. Bland annat Napoli, men framför allt i Juventus. För i ”Den Gamla Damen” mäktade han med otroliga 330 matcher. Bland annat så blev det ju sex ligatitlar, två Coppa Italia-titlar samt en vinst i Uefa-cupen. Det motsvarar alltså sköna nio titlar under de totalt elva säsongerna som han var i Turin-laget.

Rekord äldste målskytt i fotbolls VM  - Roger Milla - 42 år gammal -Kamerun vs Ryssland VM 1994

Rekord äldste målskytt i fotbolls VM  – Roger Milla – 42 år gammal

Den äldste spelaren som gjort mål är Roger Milla (Kamerun). Han var 42 år och 39 dagar gammal då han gjorde Kameruns ”tröstmål” (1-6) mot Ryssland 1994. När det gäller fotbolls-VM 1994 så är det nog många som tänker på Sveriges fantastiska VM-brons. Men faktum är ju att det finns mycket mer än så att komma ihåg.

Och det från Sveriges grupp. För Kameruns legend Roger Milla gjorda som 42-åring mål i VM. Än idag gör det honom till VM äldsta målskytt genom tiderna. Dock räddade det ju inte Kamerun från ett fiasko i VM 1994 i USA.

För faktum är att hans mål var 1-6(!)-målet i afrikanernas förlustmatch mot Ryssland. Det blev ju Brasilien som vann den gruppen, före Sverige. Samma lag som sedan spelade VM-semifinal i ett mästerskapet där brassarna tillslut vann. För Kameruns del blev det en poäng och respass hem. Men Roger Millas målrekord står sig ju än.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply