• Error, no group ID set! Check your syntax!

Har poker och fotboll en gemensam uppsättning färdigheter?

Har poker och fotboll en gemensam uppsättning färdigheter?

De erfarenheter du har med dig från pokerbordet, går de att applicera på fotbollsplanen? Eller ännu hellre, går det att göra tvärtom? Det finns ganska många skillnader men också en del likheter som man kanske inte tänker på i första hand. Vi tittar närmare på de färdigheter en fotbollsspelare har och hur de kan vara till nytta vid ett pokerbord.

Följa regler

En fotbollsspelare måste lära sig många olika regler för att lyckas och precis som i fotboll så finns det gott om poker regler man måste vara medveten om. Just den förmågan att ta till sig regelverk och använda dem till sin fördel är en av de saker som båda dessa sporter har gemensamt. I början lär man sig enklare regler och ju mer avancerad man blir i sitt utövande ju fler regler har man att förhålla sig till.

Gillra fällor

Gillra fällor pokerI poker vill man att motspelarna ska tro att man har en svag hand när man har en riktigt stark, och vice versa. Att då spela ett par i ess som om man satt med en trea och en sjua är svårt. En bra fotbollsspelare vill också finta sina motståndare och även om det är på ett mer fysiskt sätt med offside-fällor så kan man använda samma tänk. Att avvakta till rätt sekund för att sedan göra något som motståndaren inte förväntar sig.

Fatta snabba beslut

I en fotbollsmatch måste en aktiv spelare ta hundratals beslut, ibland tusentals. Dessa beslut är inget man kan gå på planen och fundera över utan måste gå blixtfort. Är man duktig på detta så är man också duktig på att fatta beslut när man spelar poker. Sen om det är rätt beslut eller inte, det får framtiden utvisa. Med erfarenhet så ökar antalet rätt fattade beslut men en bra fotbollsspelare, som Zlatan, och även en bra pokerspelare, vet om att spelet inkluderar ett visst antal felaktiga beslut. Det gäller bara att ha förmågan att lägga dem bakom sig.

Veta när man kan bluffa

Om man ser till fotbollens värld så är det väldigt vanligt att man förstärker situationer för att få en fördel. Denna fördel brukar bli en frispark och ibland till och med straff eller utvisning av motspelare. Det anses vara osportsligt men de allra flesta spelarna på planen vet instinktivt när det är mest lönsamt att falla lätt. I poker kan detta tänk användas vid bluffar, att låtsas att man har en mycket bra hand fast man inte har det. Båda dessa spelsätt kan anses vara fusk, men ingår faktiskt i spelet och är något man måste vänja sig vid.

Läsa spelet

Att bedöma sina motståndare och se deras drag innan de själva utför det är en gåva som de allra bästa fotbollsspelarna har. De verkar alltid befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle och kan sno bollen, ta emot en felpassning eller peta in bollen i mål. I poker är det precis likadant. Genom att läsa av de du spelar emot kan du få värdefull information, och är du riktigt bra på det så spelar det ingen roll vad ni har för kort på handen! En duktig spelare som kan läsa spelet klarar att vinna utan att ha bästa möjligheten!

Veta hur man tar en förlust och går vidare

Både en pokerspelare och person som spelar fotboll vill vinna. Varje gång! Det händer inte, det ska vi vara väldigt tydliga med. Det kommer tillfällen då man också förlorar. Att i stunden vara besviken och till och med lite arg är OK men när det är dags för nästa hand, eller nästa match, så gäller det att ha fullt fokus igen. Klarar man av att se bortom förlusten i en fotbollsmatch så kan man på ett bra sätt också hantera en förlust i poker.

Det finns givetvis en del skillnader också

En av de största skillnaderna är att i poker så är det du mot alla andra. Vid ett vanligt pokerbord kan du möta upp till 10–12 motståndare samtidigt och i en turnering så kan det vara hundratals som står mellan dig och den slutliga segern. I fotboll är man ett lag som tillsammans jobbar stenhårt mot ett gemensamt mål. Andra skillnader är att du inte behöver ha en god fysik, bra syn eller bollsinne för att bli bra på poker.

Den stora gemensamma nämnaren, utöver de vi berättat om ovan, är att man ska ha en riktig vinnarskalle för att lyckas i poker. En fotbollsspelare har ofta detta, annars blir han eller hon inte långvarig inom sporten. Denna vinnarinstinkt är extremt värdefull vid ett pokerbord och kan man få med sig det primitiva beteendet plus logiskt tänkande och framförhållning, så kommer man att lyckas väldigt väl. Så ta med dig dina kunskaper och egenskaper! Du har god chans även vid pokerbordet!

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply