Hur mycket tjänar en domare i allsvenskan: lön allsvensk domare?

Hur mycket tjänar en domare i Allsvenskan: lön allsvensk domare?

Hur mycket tjänar en domare i allsvenskan – Vad tjänar en allsvensk domare i lön per match?

Hur mycket tjänar en domare i allsvenskan per match? Vad tjänar en allsvensk domare i lön per match? Att diskutera löner är ofta ett känsligt ämne, men det är också något som väcker stor nyfikenhet. Speciellt när det gäller yrken som spelar en central roll i vår fritid och passion, som exempelvis fotbollsdomare i allsvenskan. Det är inte bara spelarnas prestationer på planen som lockar åskådare; domarnas beslut och förmåga att hålla spelet rättvist och underhållande är minst lika viktiga.

Så, hur mycket tjänar en domare i allsvenskan? Frågan är relevant både för fotbollsintresserade som undrar över den ekonomiska kompensationen för denna pressande och utmanande roll, samt för de som kanske överväger att följa en karriärväg inom idrottens domarvärld. I denna artikel tar vi en djupdykning i ämnet för att utforska hur mycket en allsvensk domare faktiskt tjänar. Genom att göra detta hoppas vi inte bara att stilla nyfikenheten utan också att ge en inblick i vad det innebär att vara en professionell domare i Sveriges högsta fotbollsdivision.

Vad tjänar en domare i allsvenskan i lön per match?

Vad tjänar en domare i allsvenskan? Nyfikenheten kring hur mycket tjänar en domare i allsvenskan är stor, och vi kommer här att ta upp exakta siffror för hur mycket en allsvensk domare har i lön. Vi belyser den breda fascinationen kring vad dessa centrala aktörer i Sveriges högsta fotbollsdivision tjänar. Att vara domare är en ansvarsfull och utmanande position, där snabba beslut under press är en del av vardagen.

Denna artikel syftar till att ge en inblick i matcharvode domare fotboll. Det handlar om att förstå den passion och dedikation som krävs för att upprätthålla spelets integritet och rättvisa, vilket är ovärderligt.

Hur mycket tjänar en domare i Allsvenskan- lön allsvensk domare?

Hur mycket tjänar en allsvensk domare per match?

Det kommer vi gå igenom i denna artikel. Det är dock olika från match till match och det finns även andra förutsättningar som spelar in när det kommer till hur mycket tjänar man som allsvensk domare. Det finns först och främst en fast summa som betalas ut till domare och assisterande domare för att de är med och dömer matchen. Men det finns även andra ersättningar som utgår vid till exempel arbetstid och restid.

Siffrorna kommer från föreskrifter om ekonomisk ersättning i fotboll från Svensk fotboll som är de som bestämmer summorna. Nu tar vi en titt på siffrorna kring vad får en allsvensk domare i lön.

Löner domare i allsvenskan 2024 Per match
Huvuddomare 11 100 kronor
Assisterande domare 6 660 kronor
Fjärdedomare 2 200 kronor

Siffrorna ovan är fasta summor som utgår vid varje match.

Så vad tjänar en allsvensk domare i fotboll?

Svaret är att det beror på. Vissa domare får fler matcher än andra vilket gör att inkomsten från yrket som allsvensk domare varierar. Men ponera en match per helg under en månad, då blir bruttolönen 44 400 kronor i fasta summor från fyra matcher. Det finns dock olika typer av tillägg som domarna får när det kommer till resor och när matcher slutar. De får även ersättning om de måste ta ledigt från sin dagliga arbetsplats. Därför är det svårt att veta exakt hur mycket de olika domarna tjänar. På senare år har vi även sett flera matcher mitt i veckan vilket innebär att det ibland kan bli 1-2 matcher fler per månad per domare, något som höjer lönen rejält.

Vad tjänar en allsvensk domare

Mohamed Al-Hakim under en match mellan Djurgården och BK Häcken i april 2024. foto: bildbyrån

Lista över allsvenska domare

I takt med att allsvenskan fortsätter att fängsla fotbollsälskare över hela landet, ökar även intresset för de som håller i domarvisslan. Domarna spelar en kritisk roll i varje match, där deras beslut inte bara påverkar spelets utgång utan också rättvisan och sportsligheten på planen.

Dessa individer står inför utmaningen att under press fatta snabba och korrekta beslut, vilket kräver både skicklighet och ett djupt engagemang för spelet. Med detta i åtanke, uppstår en naturlig nyfikenhet: Vilka är domarna i allsvenskan?

Domare i allsvenskan 2024
Glenn Nyberg (Fifa-domare)
Mohammed Al-Hakim (Fifa-domare)
Andreas Ekberg (Fifa-domare)
Kristoffer Karlsson (Fifa-domare)
Adam Ladebäck (Fifa-domare)
Joakim Östling (ny Fifa-domare)
Granit Maqedonci (ny Fifa-domare)
Fredrik Klitte
Victor Wolf
Richard Sundell (ny för 2024)
Oscar Johnson (ny 2024)
Adi Aganovic (ny 2024)

Totalt är det tolv namn som är registrerade för allsvenskan denna säsong. Då det endast spelas åtta matcher per omgång är det klart att alla namn på listan inte kan vara huvuddomare varje omgång. Istället är de antingen assisterande domare eller fjärdedomare. Eller står de över.

hur mycket tjänar en allsvensk domare per match

Summering av hur mycket tjänar en allsvensk domare per match

Vi har nu gått igenom och svarat på frågorna kring ”Vad tjänar en domare i allsvenskan” och ”Hur mycket tjänar en allsvensk domare per match”. Intresset är stort då en allsvensk domares beslut kan påverka väldigt mycket, både i varje enskild match och under en hel säsong. Ett felbeslut kan innebära att ett lag i slutet av säsongen missar guldet eller åker ur. Därför är det viktigt att varje beslut är rätt och oftast ska det göras inom ett par sekunder.

Som vi tidigare nämnt tjänar en domare (huvuddomare) en summa på 11 100 kronor per match i lön. En assisterande domare tjänar 6 660 kronor i lön per match och fjärdedomare tjänar 2 200 kronor per match. Ersättningen höjs nästan varje år. Att döma fyra matcher i månader som domare ger en bra lön. Har man även ett jobb att gå till dagligen utöver jobbet som domare är det ett väldigt fint extra tillskott på lönekontot varje månad.

Löner i allsvenskan

Förutom att veta hur mycket tjänar en domare i allsvenskan per match är det även många som vill få reda på hur mycket spelarlöner och tränarlöner i allsvenskan ligger på. Att få reda på hur mycket tjänar allsvenskans bäst betalda spelare eller vad spelarna i klubbar som Malmö FF, Djurgården, AIK eller Hammarby tjänar är något som många är nyfikna på. Det må vara bra löner men är långt ifrån världens bäst betalda fotbollsspelare och de summor som finns på den högsta nivån. Där har svensk fotboll en väldigt bra bit kvar.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply