Lista världens bästa damfotbollsspelare genom tiderna

Lista: Världens bästa damfotbollsspelare genom tiderna

Världens bästa damfotbollsspelare – lista med de bästa damfotbollsspelarna i världen!

Världens bästa damfotbollsspelare? Fotboll spelad av kvinnor har kommit att bli ett allt vanligare fenomen och efter att ha varit förbjudet för kvinnor i årtionden har det så sakta kommit tillbaka. Fotbollen engagerar kvinnor såväl som män och gör inte skillnad på kön när det kommer till engagemang. Detsamma gäller för att spela fotboll, då det inte har någon betydelse huruvida du är en pojke eller flicka som börjar spela.

Skillnaden ligger i att flickorna och kvinnorna inte har samma förutsättningar som pojkarna och männen, då de inte blir prioriterade lika högt och därmed inte har samma villkor. Trots detta engagerar dem sig och lägger ner sina själar i organisationen och spelet för att de helt enkelt älskar det så mycket, och där föds de bästa fotbollsspelarna. Se och spela på fotboll =>

Världens bästa damfotbollsspelare - lista med de bästa damfotbollsspelarna i världen!

De bästa damfotbollsspelarna över hela världen

Världens bästa damfotbollsspelare genom tiderna? 1970 spelade man det första världsmästerskapet i fotboll för kvinnor och sedan dess har det gått framåt. Kvinnorna börjar ta mer och mer plats och deras stjärnglans får också plats att synas. De har lagt ner hundratals ändlösa timmar på träning och nötande, på att behöva hävda sig och bevisa sig. De är också några av de bästa fotbollsspelarna i världen. Samtliga bilder kommer från Bildbyrån om inget annat anges.

Innan vi dyker ner i den här listan vill vi på Silly Season Sverige passa på och tipsa om ett antal andra populära listor vi har gjort, till exempel världens bäst betalda damfotbollsspelare, som en kan bläddra igenom efter att vi är klara med världens bästa damfotbollsspelare. Se och spela på fotboll =>

10. Nadine Angerer är en av världens bästa damfotbollsspelare (Tyskland)

Bästa fotbollsspelare dam genom tiderna

Angerer fick chansen att visa framfötterna efter att den ordinarie landslagsmålvakten Rottenberg skadat knäet inför VM 2007 och hon gjorde det bra. Tyskland och Angerer höll nollan i sex matcher, ett rekord, på väg till lagets andra VM-titel i rad. Angerer räddade bland annat Martas straff i finalen och Tyskland lyckades vinna 2-0.

Det skulle komma att visa sig att straffar var någonting av Angerers specialitet och hon gjorde många snygga straffräddningar. Efter Prinz gick i pension 2011 fick Angerer ta över kaptensbindeln i det tyska landslaget.

Sommaren 2016 la hon dock handskarna på hyllan.

9. Världens bästa damfotbollsspelare – Christine Sinclair (Kanada)

Anfallaren Sinclair är den som är närmast att komma ifatt Abby Wambach målrekord och ligger enbart ungefär 20 mål efter amerikanaren. Wambach själv har gett sin åsikt om Sinclair och hon menar på att anfallaren är en av de mest underskattade spelarna i världen, då Sinclair är en av de bästa all-roundspelarna som finns.

Hon kan spela som mittfältare och sedan driva bollen framåt. Hon är dessutom en riktigt vass avslutare och har, som tidigare fastställt, gjort många mål (Wambachs rekord är 184 stycken).

8. Kelly Smith är en av världens bästa damfotbollsspelare (England)

Smith blev den första kvinnliga engelska fotbollsspelaren att göra ett intryck på den internationella scenen. Hon var dödlig på båda fötterna och hade en landslagskarriär som sträckte sig över två årtionden. Under sin skoltid slog hon flertalet rekord, bland annat 76 mål på 51 matcher, och drev fotbollen framåt.

Hon spelade mycket i diverse klubbar i USA innan hon återvände tillbaka till England. Hon var även en nyckelspelare i landslaget och hjälpte bland annat England att kvalificera sig för deras första VM 2007. Hon drog sig tillbaka vid 36 års ålder.

7. Homare Sawa är en av världens bästa damfotbollsspelare (Japan)

Sawa har aldrig dragit särdeles mycket uppmärksamhet till sig på andra områden utan har låtit hennes spel sköta snacket. Under 23 år representerade hon Japan i internationella sammanhang och introducerade sig själv på den internationella scenen då hon i sin första landslagsmatch gjorde fyra mål.

Sawa, som kunde skapa målchanser så väl som komma med vassa avslut och göra mål, fick 2011 vinna VM och sätta både Japan och sig själv på kartan. Vid 37 års ålder drog hon sig tillbaka, med 83 mål på 207 matcher till sitt namn, båda japanska rekord.

6. Abby Wambach är världens sjätte bästa damfotbollsspelare (USA)

Abby Wambach är en av de bästa damfotbollsspelarna genom tiderna

Wambach var en spelare som var otroligt närvarande och spelade som om hennes kropp var oförstörbar, även om så inte var fallet. Ett av hennes starkaste vapen var huvudet och hon gjorde mer än en tredjedel av sina mål på nickar och innehaver världsrekordet 184 mål på 255 matcher, plus 75 assists.

Tillsammans med USA har hon vunnit såväl OS som VM och hon kom även att bli något av en talesman för det amerikanska landslaget, där hon var ansiktet utåt.

5. Sun Wen är världens femte bästa damfotbollsspelare (Kina)

Under Kinas guldålder inom fotbollen var Sun Wen den som hennes lagkamrater gick till när de behövde mål gjorda. Hon lyckades med att göra hela 106 mål på 152 landslagsmatcher men var ingen egoistisk spelare utan lade även upp assists till sina lagkamrater, vilket gjorde att hon lyckades med det ovanliga att vinna guldbollen och guldskon vid VM 1999.

Hennes mål var inte enbart av kvantitet utan de gjordes även med kvalité.

Tyvärr fick hon aldrig vunnit någon turnering, då Kina i OS 1996 fick silver mot USA och även vid VM 1999 drog det kortare strået.

Bästa kvinnliga fotbollsspelare genom tiderna

4. Birgit Prinz är en av världens bästa damfotbollsspelare (Tyskland)

Prinz var en spelare som inte var så lätt att markera då hon hade en egen vilja och visste precis vad som krävdes av henne för at lyckas få in ett mål. Hennes fot förvandlade bollen till en värmesökande missil som sällan missade målet.

Hon hade 282 mål i lika många matcher för FSV Frankfurt, FFC Frankfurt och Carolina Courage. Prinz har ett prisskåp som är någonting utöver det vanliga, med otaliga utmärkelser och vinster, bland annat tre stycken FIFA årets världsspelare och priset för årets tyska spelare åtta år i rad.

3. Michelle Akers är en av världens bästa damfotbollsspelare (USA)

Akers lämnade enorma intryck på damfotbollen på inte bara en utan två positioner. Sin karriär började hon som anfallare och gjorde två mål i det första VM:et för damer 1991 och då hon var så lång kunde hon lätt löpa förbi försvararna.

Efter ett antal år blev hon dock diagnostiserad med kronisk trötthet och blev tvungen att flytta ner på planen till en roll som defensiv mittfältare istället, där hon också kom att blomma.

Hon vann såväl VM som OS och blev utnämnd till FIFA:s kvinnliga fotbollsspelare under 1900-talet tillsammans med Sun Wen. Vid 34 års ålder drog hon sig tillbaka och hade då 105 gjorda mål på 153 matcher.

2. Mia Hamm är en av världens bästa damfotbollsspelare (USA)

Mia Hamm är utan tvekan en av världens bästa damfotbollsspelare. När Hamm valde att dra sig tillbaka 2004 var det med 158 internationella mål i ryggen. Den energiske anfallaren fungerade även som mittfältare och blev därmed ett dubbelt hot som var snabb och teknisk.

Blev hon insläppt på insidan gick hon för mål och blev hon tryckt ut mot kanten levererade hon bara en dödligt pricksäker cross till en lagkamrat.

Hon hade även privilegiet att spela med många av de talangfulla spelarna på denna lista. Hon vann VM med USA två gånger och FIFA:s årets damspelare i världen samt två OS.

1. Marta är världens bästa damfotbollsspelare genom tiderna (Brasilien)

Marta är världens bästa damfotbollsspelare genom tiderna (Brasilien)

Marta är världens bästa damfotbollsspelare. Den brasilianska magikern som kan göra allt. Marta är den utan tvekan mest bekanta damfotbollsspelaren och hon kan göra det mesta med en boll. Även om alla har sett hennes tricks blir effekten ändå alltid den samma.

Med sin teknik, sina visioner och sin möjlighet att kunna göra mål från alla vinklar och situationer är hon en idol över hela världen och hennes prestationer blir ständigt hyllade och prisbelönta.

Hon blev bland annat utnämnd till FIFA:s damfotbollsspelare i världen fem år i rad, hon vann guldbollen och guldskon vid VM 2007 och är turneringens rekordhållare med 15 gjorda mål. Det enda hon inte har lyckats med är att ta hem en stor turnering men har varit nära flera gånger med Brasilien.

Mer om världens bästa damfotbollsspelare

Vi har precis gått igenom världens bästa fotbollsspelare på damsidan så vi rekommenderar dig att kolla in listan med världens bästa fotbollsspelare på herrsidan och Sveriges bästa damfotbollsspelare. Det är intressant att veta vilka som är bäst betalda damfotbollsspelare och världens bäst betalda fotbollsspelare. När man jämför med allsvenskans bäst betalda spelare så är de få som når upp till dessa nivåer. Se och spela på fotboll =>

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply