LISTA: spelare som gått till Kina – Kinesiska superligan

LISTA: spelare som gått till Kina - Kinesiska superligan

Spelare till Kina – fotbollsspelare som gått till Kinesiska superligan

Spelare till Kina? Spelare som gått till Kina? Har du till någon gång undrat vilka fotbollsspelare som har gått till Kina? Det blir allt fler och fler spelare som går till Kina då spelarna ifråga blir uppköpta av lag från Kinesiska superligan.

Tidigare gick vi igenom de spelare som gått till Kina som numera tjänar enorma summor och är bland de bäst betalda i världen. Där vi kunde se att lagen från Kinesiska superligan erbjuder galna transfersummor och löner vilka är svåra att tacka nej till. Då var det de dyraste övergångarna vi granskade och lönerna som de får ta emot för sina tjänster. Bland annat Chelseas Diego Costa uppgavs vara mycket lockad då många klubbar i den kinesiska superligan var beredda att betala stora summor pengar för anfallaren. Även Real Madrids James Rodriguez var på tal, men anfallaren avböjde. Även Manchester Uniteds Wayne Rooney uppges vara på väg att kunna lämna för Kina.

Nu kommer vi att behöva gräva lite djupare, då vi har gjort en lista som sammanställer många av de spelare som gått till Kina, och det har ingenting att göra med hur dyr deras övergång var – även om många av dem var extremt dyra. Det handlar främst om spelare från de europeiska toppligorna Premier League, La Liga, Serie A och Ligue 1.

En sak är säker i och med den kinesiska ligans intåg i Europa – nu är varken Messi eller Ronaldo längre världens bäst betalda spelare trots att de av de flesta klassas som världens bästa spelare. Ifall du försöker hitta världens bäst betalda spelare i Europa så får du leta länge. Den spelaren finns inte längre inte i Europa, utan världens bäst betalda spelare hittas numera Kina.

Nu kan vi på Silly Season Sverige presentera vår lista där vi har nu satt ihop en överblick av de 10 dyraste övergångarna. Några av listorna vi upprättat inom området är bland annat de dyraste spelarna i världen sen 2000, dyraste startelvorna i Premier League 2016/2017 samt världens dyraste spelare under 18 år.

Lista med spelare som gått till Kina

För dig som är intresserad av de dyraste övergångarna till Kina eller de dyraste övergångarna från Allsvenskan så kan du ta en titt på vår lista med Allsvenskans dyraste övergångar. Om du däremot är intresserad av de dyraste övergångarna till Allsvenskan så får du vänta då listan ännu inte upprättats.

Lista med fotbollsspelare som gått till Kina

Något som tydligt framkommer när man går igenom listan med spelare som gått till Kina är att transfersumman blir högre och högre för varje övergång. Detsamma gäller spelarnas löner där spelarna erbjuds rekordlöner som inte ens erhålls i de europeiska toppligorna.

Lista med spelare som gått till Kina 2017

År Spelare Från Till Summa (€)
2017 Oscar Chelsea FC Shanghai SIPG 61 miljoner euro
2017 Carlos Tevez Boca Juniors Shanghai Shenua 10,5 miljoner euro
2017 Alexandre Pato Villareal CF TJ Quanjian 18 miljoner euro
2017 Axel Witsel Zenit St. Petersburg TJ Quanjian 20 miljoner euro
2017 Tjaronn Chery QPR GZ H. Zhicheng 2,65 miljoner euro
2017 Odion Ighalo Watford CC Yatai 23,30 miljoner euro
2017 John Obi Mikel Chelsea TJ Teda Bosman

Listan kommer att uppdateras kontinuerligt.

Info om spelarna som gått till Kina 2017

Lista med spelare som gått till Kina 2016

År Spelare Från Till Summa (€)
2016 Fredy Guarín Inter Shanghai Shenhua 13 miljoner euro
2016 Elkeson Guangzhou Evergrande Shanghai SIPG 18,5 miljoner euro
2016 Ramires Chelsea Jiangsu Suning 28 miljoner euro
2016 Papiss Cissé Newcastle SD Luneng 5,85 miljoner euro
2016 Jackson Martínez Atlético Madrid Guangzhou Evergrande 42 miljoner euro
2016 Alex Teixeira Shakhtar Donetsk Jiangsu Suning 50 miljoner euro
2016 Graziano Pelle Southampton SD Luneng 15 miljoner euro
2016 Hulk Zenit Sankt Petersburg Shanghai SIPG 55 miljoner euro

Info om spelarna som gått till Kina 2016

Colombianen, Fredy Guarín, gjorde fyra säsonger i Serie A och Inter innan det blev flytt till Kina. När han väl såldes 2016 blev det till Shanghai Shenghua för 13 miljoner euro.

Elkeson är den enda spelaren på listan som gjort en övergång inom den kinesiska fotbollen. 2016 lämnade Elkeson Guangzhou Evergrande för spel i Shanghai SIPG, där bland annat Oscar numera spelar.

2016 lämnade Ramires England och Premier League efter att ha spelat i Chelsea. Destinationen blev Jiangsu Suning för summan 28 miljoner euro.

Jackson Martínez värvades från FC Porto till Atlético Madrid sommaren 2015 för att bilda anfallspar med Antoine Griezmann, men så blev inte fallet. Martínez floppade totalt och såldes efter ett halvår för 42 miljoner euro, detta till Guangzhou Evergrande.

Det hela såg ut att vara klart, Alex Teixeira skulle skriva på för Liverpool, men överraskande nog valde han Jiangsu Suning, med största sannolikhet på grund av lönekuvertet.

Hulk har aldrig riktigt spelat på högsta nivå i den europeiska fotbollen, anledningen är att han valde pengar före toppfotboll. Han slog igenom i Japan innan det blev flytt till FC Porto där det tog fart på riktigt. Tillsammans med anfallspartnern Radamel Falcao tog de hem Europa League 2011 men sen dess har det varit Ryssland och nu senast Kina som gällt för Hulk. Numera spelar han i Shanghai SIPG.

Lista med spelare som gått till Kina 2015

År Spelare Från Till Summa (€)
2015 Demba Ba Besiktas Shanghai Shenhua 13 miljoner euro
2015 Paulinho Tottenham Guangzhou Evergrande 14 miljoner euro
2015 Gervino AS Roma Hebei China Fortune 18 miljoner euro

Info om spelarna som gått till Kina 2015

Anfallaren Demba Ba slog igenom i Newcastle United i Premier League och efter en sejour i Chelsea och Besiktas såldes han 2015 till Shanghai Shenhua för 13 miljoner euro och är den tionde dyraste spelaren i kinesiska superligan.

Paulinho kom till Tottenham som en av ersättarna till Gareth Bale men värvningen blev misslyckad av den engelska huvudstadsklubben och 2015 lämnade han för 14 miljoner euro, detta till Guangzhou Evergrande.

Gervinho flyttade för 18 miljoner euro från AS Roma till Hebei China Fortune, detta 2015. Den före detta Arsenal-anfallaren spelar fortfarande i klubben.

Dyraste spelaren som gått till Kina

Den dyraste spelaren som gått till Kina är Oscar som lämnade Chelsea för spel i Shanghai SIP vintern 2016. För summan 61 miljoner euro lämnade 25-åringen, något som överraskade många. Utöver att han blev en av dyraste övergångarna till Kina så blev han en av världens dyraste fotbollsspelare.

Läs mer på Silly Season Sverige

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply