LISTA: Fem fotbollsspelare som slog igenom sent i sina karriärer

3. Jay DeMerit

Amerikanske Jay DeMerit spelade collegefotboll som ung, men blev aldrig draftad i NHL. Istället drog han till engelska staden Northwood utan några pengar där han spelade i division 9 som 23-åring. Han upptäcktes av Championship-laget Watford inför säsongen 2005-2006 som 26-åring, och många trodde att klubben skulle kämpa i botten av den engelska andradivisionen. DeMerit hjälpte dock sitt lag till uppflyttning till Premier League och blev lagets vice-kapten. I VM 2010 fick han representera det amerikanska landslaget som 31-åring för att göra denna sagolika berättelse komplett. Från division 9 i England till VM – vem hade kunnat tro det? Han gick senare samma år till Vancouver Whitecaps där han spelade till sommaren 2017.

4. Dado Prso

Dado Prso jobbade som bilmekaniker medan han representerade olika lägredivisionslag i det franska ligasystemet. Som 23-åring upptäcktes han av en ren slump av Monacos tränare Jean Tigana som köpte anfallaren. Efter några år på lån fick Prso chansen i A-laget. Han var med och bidrog till Monacos äventyr till Champions League-finalen 2004 mot Porto. Han är nog mest ihågkommen för en match i turneringen det året då den forne bilmekanikern gjorde hela fyra mål i Monacos 8-3-vinst mot Deportivo La Coruña.

5. Rickie Lambert

LISTA: 5 fotbollsspelare som slog igenom sent i sina karriärer

foto: bildbyrån

Rickie Lambert har en fotbollens häftigaste karriär i bagaget, där hans resa är som en saga. Han anslöt till sin barndomsklubb Liverpools ungdomsakademi som 10-åring. Han lyckades dock aldrig behålla sin plats i akademin, utan släpptes som 15-åring. Därefter blev det många år i de engelska lägredivisionerna för att han sedan skulle flytta till Southampton 2009 som 27-åring. Då spelade laget i League 1, alltså engelska division 3, och han hjälpte sitt lag att klättra två raka divisioner till Premier League. Där hjälpte han laget att etablera sig med sin nyfunna förmåga att spotta in mål som en riktig skyttekung. Därefter fick han en flytt till sin barndomsklubb Liverpool, klubben som alltid velat representera, och det som 32-åring. Det blev bara ett år i klubben innan han flyttade till West Bromwich Albion. Numera är han tränare.

SE ÄVEN: Lista: Talanger som försvann
SE ÄVEN: talanger som aldrig blommade ut

Sidor: 1 2

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply