LISTA: De tio största januarivärvningarna genom tiderna

Januarifönstrets dyraste affärer genom tiderna

Fotbollen har blivit en sport som handlar mest om pengar och att spendera mycket och ofta. De flesta dyra köpen görs under sommaren och väldigt få under vintern, mest på grund av att klubbar sällan vill släppa bra spelare mitt under säsongen. Det finns dock en hel del dyra affärer som gjort under januarifönstret också. Vilka är egentligen de dyraste januarivärvningarna i världen? Vilka spelare har varit dyrast någonsin i januari?

Det har redan varit några ordentligt dyra januariaffärer under det nya året och det lär säkerligen hinna bli några till innan fönstret stänger. Men de senaste fem, sex åren har det varit flera ännu dyrare köp under januari. Kanske slår sig fler in i de största affärerna under vintertransferfönstret inom den närmsta framtiden. Vinterns största affär hittills har varit Oscar som lämnade Chelsea för Shanghai SIPG. Vart på listan över de tio största januarivärvningarna genom tiderna slår han sig in?

Dyraste värvningarna någonsin

Det kan också vara så att några affärer under ett januarifönster har hamnat bland de dyraste fotbollsaffärerna någonsin, de dyraste övergångarna och de dyraste transfern någonsin. Flera klubbar gillar att spendera mycket pengar och därför har de varit flera extremt stora köp de senaste åren, även under januari. Men vilka är de dyraste köpen i januari genom tiderna?

Nu sätter Silly Season Sverige igång listan över de dyraste övergångarna i världen under januarifönstret.

10. Nemanja Matic – 236 miljoner

När Nemanja Matic lämnade Benfica januari 2014 för att gå tillbaka till Chelsea så kostade det rejält för Roman Abramovich. Serben hade gjort sig ett namn för Benfica och man släppte honom därför för inte mindre än 236 miljoner kronor. De pengarna var väl spenderade skulle det visa sig senare.

9. David Luiz – 240 miljoner

När Paris Saint-Germain köpte David Luiz i januari 2014 så fick man punga ut 240 miljoner för mittbacken. Komiskt nog sålde man tillbaka brassen till Chelsea bara ett och ett halvt år senare, men då kostade han nästan det dubbla för Chelsea än vad man sålde honom för. Det är en dyr mittback minst sagt.

8. Juan Cuadrado – 260 miljoner

Chelsea fortsätter dominera på denna lista och nu är det Juan Cuadrados tur. I januari 2015 betalade man cirka 260 miljoner kronor för colombianen från Fiorentina. Succén har dock uteblivit och just nu är han på sitt andra raka lån i Juventus. 13 matcher har det blivit i Chelsea och det lär inte bli många fler.

7. Edin Dzeko – 303 miljoner

Redan 2011 bestämde sig Manchester City att betala 303 miljoner kronor för Edin Dzeko från Wolfsburg. Han gjorde 50 mål under sina fem år i England innan han flyttade vidare till Roma. Dzeko är faktiskt den sjunde dyraste spelaren någonsin under vintertransferfönstret.

6. Gabriel Jesus – 305 miljoner

Manchester City har redan spenderat stort i år då man köpte Gabriel Jesus från Palmeiras för 305 miljoner kronor. Den brasilianska supertalangen har  redan etablerat sig i landslaget och spås en fullkomligt lysande framtid i fotbollsvärlden.

5. Julian Draxler – 381 miljoner

Paris Saint-Germain bekräftade köpet av Julian Draxler från Wolfsburg för inte så länge sedan. Summan blev 381 miljoner kronor vilket gör Draxler till den femte dyraste övergången i januari genom tiderna.

4. Andy Carroll – 393 miljoner

Liverpool bestämde sig att betala 393 miljoner kronor för Andy Carroll i januari 2011. Det blev en av tidernas sämsta köp då han lämnade mindre än två år senare med blott 6 mål på 44 matcher. Karriären har dock gått bättre i West Ham för Carroll trots en del skadebekymmer.

3. Juan Mata – 416 miljoner

Manchester United köpte Juan Mata från Chelsea i januari för hela 416 miljoner kronor. Det första året i Manchester United var tungt, men under 2016 tog Mata en större roll i klubben och är numer en viktig kugge i José Mourinhos lagbygge.

2. Fernando Torres – 562 miljoner

Fernando Torres var en kultlirare på Anfield för Liverpool innan Chelsea slängde upp 562 miljoner kronor för spanjoren i januari 2011. Karriären gick snabbt i stå och Torres har aldrig hittat upp i samma nivå som han hade i Liverpool, även om flytten hem till Atlético Madrid gjorde honom gott.

1. Oscar – 571 miljoner

En av de första värvningarna i januari 2017 och sannerligen den största var Oscars flytt från Chelsea till Shanghai SIPG. Utöver den väldiga övergångssumman på 571 miljoner kronor så kommer Oscar tjäna en helt löjligt hög lön. Han kommer ha en bra framtid, i alla fall ekonomiskt sett.

Missa inte andra listor gällande övergångar inom fotbollen

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply