Krönika: Zlatans eftermäle – stärkta kollektiv

Ska historien upprepa sig? Som utgångsläget inför kvällens andra åttondelsfinal-möte mellan Barcelona och Paris Saint-Germain ser ut, kan det mycket väl bli så.

Den 14:e februari inleddes åttondelsfinalerna i Champions League. Paris Saint-Germain mot Barcelona och Benfica mot Dortmund. Med all respekt för de två sistnämnda lagen så var det PSG-Barca-matchen som fångade mitt intresse.

Vi som såg matchen mellan PSG och Barcelona bevittnade en ganska överraskande överkörning. Det var ett PSG som spelade säsongens- och kanske till och med tidernas bästa match, och det var ett Barcelona som inte alls kom upp i sin normala nivå. Framförallt inte Messi, Suarez och Neymar(MSN). Men nog om matchen och till poängen.

Det Barcelona och Paris Saint-Germain har gemensamt är att Zlatan Ibrahimovic representerat båda klubbarna.

Zlatan Ibrahimovic. Ingen närmare presentation behövs av denna superstjärna som under större delen av 2000-talet dominerat i Europas storklubbar. Inter, Juventus, Milan och Ajax är, förutom Barcelona och PSG de klubbar som Zlatan Ibrahimovic representerat under sin tid ute i Europa. I samtliga klubbar (utom möjligtvis Ajax och Juventus) har Ibrahimovic varit en av de största spelarna och lagen har ofta anpassat sitt spel efter hans förmågor som anfallare. Ingen kan ta ifrån Ibrahimovic att han lett samtliga klubbar till ligatitlar, men frågan är om den uteblivna Champions League-titeln som han saknar i sitt prisskåp har ett samband med hans blotta närvaro i klubbarna.

Ibrahimovic är med sina egenskaper en otroligt nyttig spelare för sina lag, samtidigt som han också ibland kan vara en börda. Om vi tar matchen mellan PSG och Barcelona så utmärkte sig PSG:s presspel. Man ställde höga krav på Barcelonas backlinje som var märkbart skakad. Detta kollektiva presspel hade, enligt mig och flera andra, inte varit möjlig att genomföra om PSG hade haft Zlatan Ibrahimovic i laget. Efter Zlatans flytt till Manchester United har Edinson Cavani fått återvända till sin favoritposition som central anfallare. Cavani är en väldigt löpstark spelare och skillnaden mellan att ha honom eller Zlatan i laget är möjligheten till att spela ett högt presspel mot lag som Barcelona. Barcelona som gärna rullar bollen i backlinjen och spelar med rätt små marginaler i passningsspelet. Enligt mig var Paris Saint-Germains vinst över Fc Barcelona i Champions League den 14:e februari 2017 möjligt på grund av att Zlatan Ibrahimovic inte spelade i laget. Missförstå mig inte. Jag tror att PSG hade haft chanser att vinna även med Zlatan i laget, men chanserna att göra det ökade utan honom.

SE ÄVEN: Så mycket tjänar Zlatan Ibrahimovic i Manchester United

Förutom i Paris Saint-Germain så ser man ett blågult landslag som nu går ihop och spelar mer som ett lag. Et kollektiv. Det är dit jag vill komma. Att lag som Zlatan tidigare spelat i blir ett stärkt kollektiv. FC Inter. Likadant där. 2010 vinner Inter Champions League. Inför den säsongen hade Zlatan lämnat för Barcelona. Efter Zlatans flytt ändrade Inter sitt spel helt. Man gick från ett topplag i Serie A till en maskin i Europa. En maskin som kännetecknades av det kollektiva försvarspelet. Denna maskin slog ut Zlatans Barcelona ur Champions League 2010 genom att vara just en kollektiv maskin.

Ingen skugga ska falla över Zlatan Ibrahimovic och hans fantastiska prestationer på fotbollsplanen. Ingen ska ta ifrån honom alla titlar han vunnit eller spelare han spelat med. Zlatan har varit en ovärderlig spelare i många situationer i  i princip alla lag han spelar i, men frågan är om hans spelstil passar in i den fotboll vi rör oss mot. Den fotboll som många lag börjar rusta mot. Med hög och intensiv press som kräver köpstarka spelare.

Ikväll är Champions League tillbaka och returmötena i två av turneringens åttondelsfinaler äger rum. I den ena ska PSG försvara sin 4-0-ledning mot Barcelona borta på Camp Nou. Trots fotbollens magi som ibland gör sig påmind i underlägen som vänds, tror jag inte att just en vändning är möjlig för Barcelona. Att göra minst fyra mål på ett välorganiserat PSG ser jag knappast som möjligt, samtidigt som ett enda mål för fransmännen skulle knyta ihop säcken för detta dubbelmöte. Om fotbollens magi inte skapar ett mirakel för Barcelona ikväll får världen återigen bevittna det faktum att den klubb Zlatan Ibrahimovic lämnar efter sig skördar framgångar i Europas största klubblags-turnering. Och frågan, om Paris Saint-Germain spelar sina kort rätt ikväll, gällande om att Zlatans betydelse för ett lag är överdriven lär åter blossa upp.

Läs mer på Silly Season Sverige

Barcelona – PSG startelva, laguppställning, H2H & odds i Champions League!

Streama Barcelona vs PSG Champions league match online!

Vilken kanal sänder Barca-PSG? Se TV-kanaler här!

PSG, Paris Saint-Germain löner & lönelista 2017

FC Barcelona spelare lön 2017? FC Barcelona löner & lönelista 2017!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply