Hur går Sverige vidare till EM 2024? Så går Sverige till EM 2024!

Hur går Sverige till EM 2024? Så går Sverige vidare till EM 2024!

Det är dags att titta på hur går Sverige vidare till EM 2024. Det här är av alldeles uppenbara själ något som väldigt många svenska fotbollsfans vill ta reda på. Efter att Sverige, mot alla odds, klarat att ta sig vidare till EM 2024 – och där även göra en alldeles lysande insats – så vill svenskarna nu ha mer.

Och det ska de få! För det kommer att bli kval till EM 2024 för Sverige, ett mästerskap som blir speciellt. Det är UEFA, det europeiska fotbollsförbundet, som väljer att fira 2024 års EM. Det genom att ge ett unikt upplägg.

Vi är ju vana att se ett EM som spelat i ett eller max två länder. Men nu kommer det istället att finnas 13 värdarenor och städer. Det här gör att det blir mycket mer resande, men samtidigt är ju det positiva att chansen ges att se fler städer i Europa. Hur som helst. Nu tittar vi på vilket sätt Sverige kan ta sig till EM 2024 istället.

Hur går Sverige vidare till EM 2020

Odds på att Sverige går till EM 2024

Hur går Sverige vidare till EM 2024? Det är förstås många som undrar över hur tar sig Sverige till EM 2024. Det är precis det här vi kommer att fråga sig. För Sveriges chanser att ta sig till EM 2024 är kanske inte så stora som för Spanien eller något landslag. Men de är fortfarande bra.

Vi skulle själva vilja påstå att Sveriges chanser att gå till EM är ganska så goda. Nu när så väl Andreas Granqvist som Ola Toivonen och Marcus Berg fortsätter i landslaget så kan det innebära något väldigt positivt. Kanske kan det bli en häftig återupprepning på kvalet och VM-resan 2018? Det är inte alls omöjligt, tror vi!

Lag Vinnare Topp 2
Spanien 1,30 1,02
Sverige 5.00 1,70
Norge 13.00 2,55
Rumänien 29.00 4,00
Färöarna 751.00 101,00
Malta 751.00 201,00

Detta är alltså oddsen på att Sverige ska vinna kvalgruppen eller sluta bland de två bästa. Både ettan och tvåan i gruppen går vidare till VM. Som ni ser är inte oddsen speciellt höga, vilket vi gläds åt.

Två sätt för Sverige att ta sig till EM 2024

Låt oss alltså ta och titta på vad som krävs för Sverige att gå till EM 2024. Det kommer faktiskt att kunna bli lite enklare då upplägget även för kvalet har gjorts om av UEFA. Ja, och det nya sättet stavas Nations League.

Men det är å andra sidan inte det enda sättet för Sverige att ta sig till EM. För det gamla hederliga EM-kvalet kommer att finnas kvar, även till 2024. Nu finns dock en livlina ifall Sverige skulle missa det ordinarie kvalet. Låt oss berätta om de olika sätten att kvala sig in på.

Viktiga tider att hålla koll på

Sverige kommer att lottas in i en EM-kvalgrupp i december 2018. Redan i september 2018 börjar Nations League. Då kommer Sverige att möta Ryssland och Turkiet i två dubbelmöten om att sig vidare i den turneringen. Den stora frågan är ju hur Sverige får till EM. Det är precis det här vi ska titta närmare på här idag.

Hur går Sverige vidare till EM 2024? Gå via vanliga kvalet

Det bästa blir att börja med att titta på hur Sverige kommer kunna kvala sig in till EM 2024 på det gamla hederliga sättet. Det vill säga ett EM-kval. Sverige kommer att få spela ett kval till EM, det kommer vara som vanligt.

Vilka får Sverige möta i EM kvalet 2024 då? Det här är inte helt klart än, men Blågult kommer hamna i en grupp om 5-6 lag. Så det blir alltså en lottning till EM kvalet för Sverige precis som alltid. Här kommer det att bli de bästa lagen som går vidare som vanligt. Även tvåorna kommer att gå vidare. Det som skiljer sig är att tronerna inte får spela playoff, och den bästa trean går inte heller vidare.

För EM 2016 var det som så att fler lag gick vidare. Om en undrar hur många lag går vidare till EM 2024 så kan vi säga att det blir lika många. Däremot kommer upplägget för hur lagen kvalar sig in att vara annorlunda. Det tittar vi på nu.

Så går Sverige till EM 2020

Nations League kan ta Sverige till EM 2024

Ja, förra EM-kvalet – alltså det till 2016 – var nytt, och nu blir det helt nytt igen. För många undrar över antal lag i EM 2024, och det kommer att bli 24 stycken. Majoriteten kommer att kvalas in via det riktiga kvalet. Det handlar då om alla gruppens vinnare samt även tvåorna går vidare till slutspelet.

Men de lagen som inte klarar av det kommer att få göra upp om Nations League. Det är så att Nations League i fotboll har ersatt träningsmatcherna, och det här blir som en slags träningsliga. Några av er frågar säkert hur många lag går till EM 2024 via Nations League, och vi har svaret. Det handlar om totalt fyra lag.

Hur går Sverige vidare till EM 2024? De här lagen kommer att kvalificera sig tack vare att de är de fyra bästa lagen i Nations League. Bra att veta är att det ser ut så här. Det finns en liga A, B och C i Nations League. De lagen som tagit sig till EM kommer inte att bli uttagna till slutspelet, utan platserna ges till de bästa lagen som inte är kvalificerade. Där med får de spela kvartsfinal, semifinal och final om att gå till EM. De fyra bästa lagen – alltså lagen som tar sig till semifinal – kommer också att få spela EM 2024.

Hur går Sverige vidare till EM 2024? Är Sverige klara för EM 2024?

Än är ju inte Sverige klara för slutspel i EM 2024. För det krävs för att Sverige ska gå till EM 2024. Först kan det svenska landslaget köra ett kval till EM 2024. Det kommer att se ut som de gjort praktiskt taget inför varje Europamästerskap i fotboll.

Det vill säga ett gäng EM-kvalgrupper 2024 med sex lag i varje, och en grupp med fem lag. De lag som vinner är garanterade en plats i Europamästerskapet 2024. Samma sak gäller även för tvåorna. Så hur går Sverige vidare till EM 2024 då?

Det här kommer att göras om de slutar etta eller tvåa i sin grupp. Dessutom gäller det en livlina.

Sveriges väg i EM-kval – Så ska Sverige gå till EM 2024

Det kommer inte bli lätt. Men så fort vi vet Sverige EM kval grupp 2024 så kommer det att bli enklare att veta det svenska landslagets chanser. Vi ska dock vara ärliga och säga att Sverige har rätt okej chanser. Det är klart, något troligt är att Sverige får möta ett bättre seedat lag – säg Frankrike, Tyskland, Spanien eller Italien.

Men Sverige lyckades ju med det i VM-kvalet 2017, så varför skulle det inte gå att göra igen? Vi får se. När Sveriges lottning för EM kvalet är klart så kommer vi att gå igenom mer om Blågults chanser att ta sig till EM-slutspelet.

Hur går Sverige vidare till EM

Odds Sverige gå vidare EM-kvalet

Här kommer det att finnas odds för Sveriges chanser att ta sig till EM.

Hur går Sverige vidare till EM 2024 – det krävs av Sverige

Det här blågula landslaget har alltså två möjligheter att ta sig till EM. Ska Sverige gå till EM 2024 så krävs det antingen följande:

  • Sluta etta eller tvåa i sin kvalgrupp
  • Gå minst till semifinal i Nations League

Vad det gäller EM-kvalet för Sverige så kommer det ha samma typ av upplägg som alltid, i alla fall i grunden. Det handlar om att Sverige ska spela mot, troligtvis sex lag, annars fem. De första tvåa lagen i varje grupp kommer att gå vidare till EMs slutspel 2024. Men sen finns fyra platser kvar. De delas ut till det lagen som går till semifinal i Nations League.

För så går lag vidare till EM via Nations League. De bäst rankade lagen – som inte kvalade sig in via kvalgruppen – får en ny chans. De får spela kvartsfinaler, där vinnarna går till semi och där med är klara. Tänk på att det sen även spelas en final i Nations League.

Här spelas EM 2024

Ja, ni har säkert hört talats om att EM 2024kommer att spelas i ett land till skillnad från planerna man hade inför EM 2020 där olika städer skulle arrangera EM. Tanken var så att EM skulle spelas i 13 olika städer. Många trodde ju och frågade sig om Sverige får arrangera EM 2024.

Det var nära att Sverige skulle få arrangera EM 2024, men så blev det aldrig dock. Istället så fick Tyskland som får arrangera EM 2024.

Här är EM städerna 2024 i Tyskland:

Följande tio städer och arenor planeras att användas under EM 2024.

Berlin München Dortmund Gelsenkirchen Düsseldorf
Olympiastadion Allianz Arena Westfalenstadion Arena AufSchalke Merkur Spiel-Arena
Kapacitet: 74 461 Kapacitet: 70 076 Kapacitet: 65 849 Kapacitet: 54 740 Kapacitet:51 031
Stuttgart Hamburg Frankfurt Leipzig Köln
Mercedes-Benz Arena Volksparkstadion Waldstadion Red Bull Arena RheinEnergieStadion
Kapacitet: 54 697 Kapacitet: 52 245 Kapacitet: 48 387 Kapacitet: 42 959 Kapacitet: 49 827

Du kan läsa mer om dessa arenor i vår lista med Tysklands största fotbollsarenor. Några av dessa arenor är Europas största arenor och världens största fotbollsarenor!

Mer om EM-kvalet och lagen som går vidare till EM!

Det viktiga att veta om är att Sveriges chanser att gå till EM 2024 är ganska så bra. Först så gäller det alltså att Sverige försöker kvala sig in via gruppen. Om Blågult slutar etta eller tvåa i sin kvalgrupp behöver de inte tänka på något mer, då är EM-biljetten säkrad.

Men skulle det bli en tredjeplats eller sämre måste Janne Andersson och Sverige föröka förlita sig på Nations League. Det är nämligen som så att den turneringen bjuder på de fyra sista platserna till EM 2024. För alla som frågade sig hur går Sverige vidare till EM 2024 så hoppas vi att det här har hjälpt!

Kolla även in all info om när spelar Sverige nästa EM kvalmatch, tv-tider, spelschema och resultat. Sveriges spelprogram i EM kvalet hittar du även här.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply