Fotbollsfantastens favoritresmål

Fotbollsfantastens favoritresmål

Photo

Få inom sportvärlden har väl missat att fotboll är och förblir den populäraste sporten i världen. I Sverige uppger närmare 2 miljoner personer att de besöker en fotbollsmatch några gånger per år. Det är också den vanligaste sporten att utöva bland bägge kön.

Enligt Fifa, det internationella fotbollsförbundet, utövas idrotten regelbundet av cirka 240 miljoner människor spritt över 200 länder. Fotbolls-VM som arrangeras vart fjärde år är det sportsliga evenemang som följs av flest människor runt om i världen. Rent ekonomiskt är denna bollsport en riktig kassako och omsätter på vissa håll i Europa miljarder.

I Sverige sägs topplagen omsätta mellan 100 till 250 miljoner kronor varje år och de största fotbollsstjärnorna i världen såsom Zlatan Ibrahimovic och Neymar behöver knappast oroa sig över ekonomin under deras livstider. Inspirerade av fotbollsfebern delar vi på sillyseason.se i denna artikel med oss av några av våra favoritresmål vad gäller att titta på fotboll.

Barcelona

En destination som bör stå högst upp på fotbollsentusiastens lista över destinationer som är värda ett besök är givetvis Barcelona med deras majestätiska Camp Nou och förstklassiga hemmalag FC Barcelona. Denna kosmopolitiska pärla som är huvudstad i Katalonien har verkligen allt, och inte nog med det är fotboll inte den enda fritidsaktivitet som erbjuds här; European Poker Tour har anordnats här under flera års tid och fortsätter att vara ett populärt evenemang med en rad fantastiska anordnade mästerskap.

För de i sällskapet som inte är särskilt bolltokiga rekommenderas här arkitektur i Gaudis regi, utmärkt gastronomi tillagad av den katalanska mästerkocken Ferran Adria (upphovsmannen bakom enormt kända El Bulli) och ett pulserande nattliv som spänner över hela staden men som främst är koncentrerat till strandpromenaden Paseig de Maritim där nattklubbarna Pacha, Opium och CDLC huserar.

Göteborg

Man behöver på inget vis åka långt för att titta på fotboll, ibland räcker det gott och väl att resa inom landet. Västkustens pärla Göteborg är ett fantastiskt resmål för dig som vill njuta av en fotbollshelg och samtidigt avnjuta god mat, kultur och nattliv i Sveriges andra största stad. Här finns Ullevi som enligt egen utsago är Nordens största evenemangsarena för musik, fotboll och friidrott.

För den som är intresserad av kuriosa kring denna ikoniska arena kan meddelas att Ullevi var platsen där Sverige tog sig till VM-final i fotboll 1958, där boxaren Ingo knockade sin motståndare Eddie Machen och dit Håkan Hellström lockade hela 70 144 personer till sin oförglömliga konsert sommaren 2016. På Ullevi är det främst lag från Allsvenskan som briljerar med sina bollkonster även om arenan också stått värd för vän matcher och dylikt mellan internationella topplag de senaste åren.

Utöver idrott bjuder Göteborg på ett sevärt konstmuseum (finns på Götaplatsen intill den ståtliga Poseidon-statyn), fisk och skaldjur i världsklass på bland annat Feskekörkan och Sjöbaren i Haga, och mysiga promenadstråk och caféer (Göteborg sägs vara Sveriges mest cafétäta stad per capita).

Buenos Aires

Argentina Buenos Aires
Photo

Få folkslag i världen är lika fotbollstokiga som argentinarna. Här är fotbollen mer än en sport, det är pretentiöst nog en livsstil som innehåller passion, kamratskap, intensitet, spänning och lojalitet.

De flesta i Buenos Aires håller på ett lag och den argentinska huvudstaden sägs vara den plats i världen som rymmer flest fotbollsarenor. Fotbollen är här en aktivitet som spänner över klassgränserna och som spelas såväl av överklassen som av mer resurssvaga människor i de enklare, fattigare kvarteren.

Landet har gett världen berömda storspelare som Diego Maradona, som är något av en argentinsk husgud, och enormt populära Lionel Messi. Vid ett besök till Buenos Aires bör du besöka Bombonera stadium, eller Estadio Alberto J. Armando som arenan officiellt kallas.

Arenan sägs vara Maradonas älskade Boca Juniors hemmastadium och rymmer även ett museum som är öppet dagligen. Den som ledsnar på fotboll signar förslagsvis upp sig på en tangokurs, besöker Mendoza där 70 % av allt vin som görs i Argentina tillverkas eller frossar i kött av olika dess slag som är både prisvärt och enormt gott i landet.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply