Walcott låg bakom Arsenals sjuka vändning

Reading, som ligger på nedflyttningsplats i Premier League, tog emot Arsenal hemma på Madejski Stadium under tisdagskvällen i den fjärde omgången av Capital One Cup och det verkade som att bortalaget inte läst på sin läxa inledningsvis.

Hemmalaget gick upp i en tidig 4-0-ledning när Noel Hunt satte matchens fjärde mål efter 37 minuter. Då hade redan Jason Roberts och Mikele Leigterwood stått för varsitt mål medan Arsenal-försvararen Laurent Koscielny bjudit på ett självmål. Arsenal var uträknade och de flesta supportrar till klubben hade säkerligen gett upp hoppet om avancemang till kvartsfinal.

Men då, helt plötsligt, reducerade Theo Walcott till 4-1 på tilläggstid i första halvlek. Inhopparen Olivier Giroud hade bara varit på plan i två minuter innan han fixade nästa reducering till 4-2 efter 64 minuter. Dock såg det länge ut som att Reading skulle kunna hålla undan och säkra avancemang.

De 23 980 åskådarna på Madejski Stadium fick sig därför en chock när Arsenal reducerade till 4-3 efter 89 minuter. Det var mittbacken Koscielny som revanscherade sig från sitt självmål och gav bortafansen hopp. Efter stor möda lyckades också Theo Walcott få in 4-4-målet i den femte tilläggsminuten och därmed föra matchen till förlängning.

Tretton minuter in i förlängningen gav Marouane Chamakh bortalaget ledningen med 5-4, vilket innebar att Arsene Wengers mannar var i ledningen för första gången i matchen. Pavel Pogrebnyak kvitterade visserligen till 5-5 efter 116 minuter, men på stopptid tillkom två nya mål för Arsenal via Walcott (som därmed säkrade sitt hattrick) och Chamakh.

Det sista målet från Chamakh kom i den tredje tilläggsminuten och innebar att Walcott då hade stått för tre mål och tre målgivande passningar. Han var alltså högst bidragande till sex av Arsenals sju mål i matchen. Den 23-årige yttern leder därmed turneringens skytteliga på fem mål.

Under onsdagskvällen spelas tre matcher till i turneringen. Chelsea – Manchester United, Norwich – Tottenham och Liverpool – Swansea. Räkna med att Chelsea har revansch att utkräva på United efter 2-3-förlusten i söndags där domare Mark Clattenburg hamnade i fokus.

Domare är Lee Mason, samme Mason som förra säsongen tilldelade United en straffspark när en offsidestående Ashley Young föll enkelt i närkamp med Shaun Derry och QPR-mittfältaren blev utvisad.

De lag som utöver Arsenal avancerat till kvartsfinal hittills är Aston Villa, Championship-klubbarna Leeds och Middlesbrough samt League Two-laget Bradford City.