Viasats nya TV-avtal – Så påverkas du

Viasat har köpt rättigheter till La Liga, Serie A och Ligue 1

Stora förändringar rörande sändningsrättigheter för några av Europas toppligor. Tidigare hade TV4-gruppen rättigheterna för La Liga, Serie A och Ligue 1, men nu tillfaller rättigheterna Viasat. Så kommer förändringen att påverka dig som konsument.

Många Viasat-kunder jublar, äntligen kan de se Europeisk toppfotboll från en och samma leverantör. Den som tidigare velat se Premier League och La Liga behövde TV-kanaler från två konkurrerande TV-jättar, Viasat och TV4-gruppen. Det finns inget TV utbud som ger kunder båda kanalgrupperna (även om streaming-tjänster till viss del kan kombineras), du måste helt enkelt ha två abonnemang från två leverantörer för att kunna se Premier League och La Liga på TV. Det har länge funnits en önskan om underlättande för kunder så man kunde undvika dubbla abonnemang. Därför är det inte konstigt att det finns många är glada, från och med igår så behöver man enbart Viasat för att se det mest från toppfotbollen.

Det finns dock fog för lite skepticism, är verkligen konsumenterna de stora vinnarna på förändringarna för sändningsrättigheterna? Det är naturligtvis väldigt svårt att svara på men väldigt lite tyder på att det kommer bli så. Först kan man konstatera att den som vill se både Premier League och Allsvenskan eller Bundesliga kommer fortfarande behöva trassla med dubbla abonnemang. Dock så är intresset för de sistnämnda ligorna långt mindre än för ligorna Viasat visar så för de flesta är det ingen katastrof som läget är idag.

Priset är däremot desto viktigare att diskutera. Viasat betalde 140 miljoner kronor per säsong för det nya TV-avtalet. Viasat är INTE en ideell förening utan ett vinstdrivande företag, man betalar inte dessa jättesummor om man inte förväntar sig en högre avkastning.

Vad kostar Viaplay i månaden?

Hur mycket kostar Viaplay i månaden? I dagsläget kan du som billigast se exempelvis Premier League genom att streama fotbollen, Viaplay Sport kostar 299kr/månad. För den som även vill se Allsvenskan måste man betala ytterligare 129 kr/månad så totalt landar kalaset på 428kr/månad. Ett rimligt pris för Europas toppfotboll, men glädjen lär förmodligen bli kortvarig. Ifall man även se fotboll från Superettan, SHL och HockeyAllsvenskan så är det bättre att teckna C More Sport för 299 kr/månad.

Världens bästa fotboll

Vad kostar Viaplay boxen?

Först och främst innebär Viaplay Sport att du måste streama via internet, alla med långsamt internet får glatt uppgradera anslutningen. För att se innehållet behövs en spelkonsol, en streamingbox eller en dator inkopplad till TV:n. Inget av det nämnda är gratis, de som redan har det nämnda hemma kan dock dra en lättnadens suck. Om man nu har snabbt internet, något att spela upp streamingen med samt en TV som kan kopplas till apparaten man streamar med, räcker då 299 kr/månad för att se Premier League, La Liga, Champions League, Serie A och Ligue 1? Ja, för tillfället.  Här kan du läsa mer om vad som ingår Viaplay Sport-paket!

• • •

Viasat höjer sannolikt priset på sitt sportutbud

Det finns mycket som tyder på en förändring av priset på Viasats sportutbud. Vissa tror att kostnaderna från rättigheterna skall återbetalas av en ny tillströmning kunder som är sugna på att bevittna toppfotbollen Viasat nu besitter. Det är dock högst osannolikt att det är planen med investeringen, många har dessutom bindande abonnemang med andra TV-leverantörer och ett byte lär dröja, Viasats vinstintressen lär dock inte dröja. I samband med nyheterna om TV-avtalet igår så förklarade Viasats sportchef Per Nunstedt:

– Jag kommenterar ju aldrig priser, men vi upplever att intresset är väldigt stort för de här ligorna.

Högt intresse är en omskrivning för hög efterfrågan. Egentligen skulle man kunna klara en prisstagnation på lång sikt, när abonnemangen hos konkurrenternas kunder löper ut så kommer man få in fler kunder som ger en bra avkastning. Men det är inte potentiella kundernas ökade efterfrågan man kommer lägga tyngden på utan de nuvarande kundernas ökade efterfrågan. De kan gott öka priset rejält och ändå behålla många kunder. Visserligen kan det innebär passerade smärtgränser för några av de nuvarande kunderna, men så länge det ger en högre vinst kommer man inte tveka på en prishöjning.

Troligen diskuterar man redan nu på Viasat hur man ska väva in prisökningen på bästa sätt Det kan vara så enkelt som att man bara chockhöjer priset på alla sportabonnemangen rakt av, men det är mindre troligt. Vill man höja abonnemangspriset så gör man det troligen i flera steg. Det är inte heller omöjligt att man inte höjer priserna på abonnemangen men lägger La Liga, Serie A och Ligue 1 i en separat kanalgrupp som man måste betala extra för. Oavsett så gäller det att vara beredd med plånboken om man vill se det mesta från fotbollsvärlden.

Denna vecka har Stockholmsbörsen fallit på bred front men Viasats ägare Modern Times Group (MTG) har haft en fin uppgång i samband med TV-avtalet. Marknaden tror på investeringen i det nya TV-avtalet. När så mycket toppfotboll hamnar hos en och samma leverantör uppnår man nästintill monopolstatus. Ett exempel på hur en sådan status kan påverka konsumenterna är ett annat skikt inom underhållningsbranschen: Bio. Under lång tid har SF Bio slickat Konkurrensverkets linje för vad som är tillåtet innan man med rättsliga åtgärder löser upp ett monopol. Runt år 2000 kostade bio 65 kr för barn och 85 kr för vuxna, idag kan priset för en populär film i 3D kosta 140 kr (exklusive 3D-glasögon) oavsett ålder, en prisutveckling som absolut inte kan förklaras med inflation utan snarare en naturlig utveckling av en monopolliknande ställning. Det vore väldigt märkligt om Viasat inte skulle höja priset rejält med tiden likt exemplet med SF, jag tror det ligger i ledningen och aktieägarnas önskan.

• • •

Världens bästa fotboll

Högre kvalité på Viasats sändningar kan rättfärdiga en prishöjning

Kvalitén på sändningarna kan dock komma att bli bättre, när man vill rättfärdiga prisökningen kan man enkelt och med jämförelsevis små medel kraftigt förbättra kvalitén. Jag förväntar mig att Viasat kommer förlänga med folkkära profilen Erik Niva genom ett lukrativt avtal. Sedan kommer man kunna ta in stora gästprofiler i en högre grad än tidigare och fortsätta investera i toppmoderna studioanläggningar. När kunder kommer betala så stora summor finns det inget utrymme för tekniska problem á la TV4, skulle det ändå ske lär man gå till botten med problemet och åtgärda det snarast. Även spelarintervjuer och reportage kommer öka i både kvalité och kvantitet, har man mycket pengar i plånboken så kan man få en intervju med vem som helst.

Summa summarum kan man enkelt säga att det i slutändan blir vi konsumenter som står för notan. Prisutvecklingen uppåt lär pågå både på kort och lång sikt. TV-avtalet innebär också en monopolistisk ställning för Viasat, makten att påverka företaget försvinner från kunderna när konkurrensen är minimal. Ett positivt utfall kan dock bli en ökad kvalité på sändningarna.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply