Unga spelare att kika närmare på i VM 2022

Unga spelare att kika närmare på i VM 2022

Som brukligt när det är dags för ett världsmästerskap i fotbolls finns det mängder av unga spelare som antingen har slagit igenom nyligen eller som kommer göra det när som helst. På den allra största scenen får många sitt genombrott och charmar även den breda fotbollspubliken. Det finns ett par spelare som är värda att hålla ett extra öga på under turneringens gång.

VM i Qatar 2022 är i full gång och det väntas mängder av underhållning, spänning och dramatik ända fram till det att slutvisslan ljuder i finalen. I VM 2014 avgjorde den då 22-årige Mario Götze finalen med matchens enda mål. Fyra år senare i VM 2018 spelade Kylian Mbappé en stor roll som 19-åring. Det återstår att se vem som blir turneringens stora hjälte i VM 2022. Vi har tagit fram sex spelare som har all potential att bli det.

1. Pedri – Spanien

Pedri - Spanien

Pedri – Spanien

Från UD Las Palmas till FC Barcelona. Övergången för den då 17-årige Pedri kostade närmare 200 miljoner, en prissumma som den spanska storklubben såg som en framtida investering. Man kan onekligen säga att “Barca” har fått valuta för pengarna. Pedri närmar sig 100 matcher för klubben och mittfältaren kommer vara ett namn på världsscenen för en lång tid framöver.

Ser man till VM 2022 odds är Spanien en av förhandsfavoriterna till att vinna turneringen. Med ett talangfullt mittfält där Pedri spelar en huvudroll är det inte många nationer som kan hantera det spanska tempot. Det återstår att se om det räcker hela vägen för Spanien. Efter tre raka mästerskapsmedaljer mellan 2008–2012 har det blivit ett par mindre lyckade mästerskap. Med en ny gyllene generation under uppbyggnad kan det vara dags igen.

2. Jude Bellingham – England

Jude Bellingham

Jude Bellingham – England

Den engelska supertalangen Jude Bellingham har tagit en liten annorlunda väg till fotbollens finrum. Mittfältaren började karriären i Birmingham City men valde därefter att flytta till tyska Bundesliga och Borussia Dortmund. Där har han vuxit fram till en spelare av rang och 19-åringen är en av få spelare som är en del av eller nosar på den engelska landslagstruppen som inte spelar i Premier League.

Det är dock en erfaren 19-åring som England har fått fram. Efter närmare 50 matcher för Birmingham City, där han lyckades få sitt tröjnummer pensionerat, har det blivit över 100 framträdanden för Borussia Dortmund. Spel i Bundesliga, VM-kval, Champions League och nu i VM 2022 är en imponerande meritlista.

3. Eduardo Camavinga – Frankrike

Eduardo Camavinga - Frankrike

Frankrike har den tuffa uppgiften i att försvara ett VM-guld. En av spelarna som ska försöka upprepa bedriften från 2018 är Eduardo Camavinga. Även Camavinga är en mittfältare som nyligen har fyllt 20 år. Han blev en rejäl snackis när han sommaren 2021 värvades av Real Madrid från franska Rennes för 31 miljoner euro.

Vid det laget hade han redan gjort 88 matcher för sin tidigare klubb och har fortsatt fått mycket speltid i Real Madrid. Likt ovan nämnda spelare han Camavinga redan hunnit med att spela stora matcher i klubblaget. Debuten för det landslag han nu representerar i ett VM gjordes redan under hösten 2020.

4. Gavi – Spanien

Gavi - Spanien

Gavi – Spanien

Vi återvänder till Spanien och FC Barcelona där en annan mittfältstalang går att hitta. Gavi är bara 18 år men har redan hunnit med att göra ett dussin landskamper för Spanien. Då ska vi ha i åtanke att Gavi lyftes upp från FC Barcelonas ungdomslag så sent som sommaren 2021, tre månader innan landslagsdebuten.

Sedan dess har Gavi gjort mängder av matcher för klubblaget och gjort det otroligt bra både i ligaspelet och i Champions League. Likt Pedri har Gavi sina styrkor i speluppbyggnaden och syns därför inte i målprotokollet särskilt ofta. Han är dock en fröjd att beskåda både med boll och utan boll.

5. Phil Foden – England

Phil Foden - England

Phil Foden – England

Med sina 22 år är Englands Phil Foden den mer meriterade i sällskapet av talanger under VM 2022. Fostrad i Manchester City har han även blivit en av nyckelspelarna i den stjärnfyllda klubben. Den tekniskt briljanta mittfältaren gjorde debut redan som 17-åring och är nu uppe i närmare 200 matcher för klubblaget.

I det engelska landslaget har han inte en lika given roll även om han kommer får gott om speltid under VM. England kom fyra i VM 2018 och tvåa i EM 2021 varav laget har fått blodsmak. Ska den fotbollstokiga nationen gå hela vägen kan Foden mycket väl bli tungan på vägen. För ständig bevakning och dagliga uppdateringar kring VM 2022 finns sillyseason.se till ditt förfogande. Där hittar du allting du behöver veta om turneringen! Här har du senaste skytteliga VM 2022.

6. Nuno Mendes – Portugal

Nuno Mendes - Portugal

Vi tar ett steg tillbaka i banan för att hitta nästa talang på listan. Nuno Mendes är en vänsterback som inte tvekar på att följa med i offensiven. Med en otrolig snabbhet och fina fötter har 20-åring gjort väsen av sig både i landslaget och i klubblaget Paris Saint-Germain där han får mycket speltid.

Mendes tog flyttlasset till den franska huvudstaden under sommaren 2022. Då hade han dock spenderat en säsong på lån i klubben från Sporting Lissabon, där han även är fostrad. Debuten för landslaget skedde under våren 2021. Speltiden uteblev i EM 2021 men vi kommer säkerligen få se Mendes på planen under VM 2022.

7. Vinicius Jr – Brasilien

Vinicius Jr - Brasilien

Vinicius Jr – Brasilien

Sist men inte minst har vi en spelare som trots sin unga ålder redan har hunnit med att avgöra en Champions League-final. Frågan är om Real Madrids guldklimp inte har det i sig att avgöra ännu en turnering på den stora scenen. När FIFA nu arrangerar VM 2022 i Qatar är Brasilien en av favoriterna. Vinicius Jr är dessutom ackompanjerad av spelare som Neymar, Marquinhos och många andra stora spelare.

När 22-årige Vinicius Jr anslöt till Real Madrid från brasilianska Flamengo under sommaren 2018 var det efter en hård dragkamp med andra europeiska storklubbar. Mödan var väl värd och kantspringaren snittar ungefär 0,5 poäng per match i klubblaget. Även i landslaget har han slagit sig in och kommer att bli en nyckelspelare när det kommer till huruvida Brasilien ska klara av favoritskapet eller inte.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply