Snart dags för EM 2020

Snart dags för EM 2020

Om några månader är det dags för fotbollsvärlden att sluta samman i det 16:e Europamästerskapet. Sverige har tagit sig vidare för att spela i turneringen. I gruppspelet kommer deras matcher att spelas i Bilbao och Dublin, mot bland annat Spanien och Polen. Ja, det är snart dags för EM 2020.

Årets upplaga av turneringen bjuder på ett nytt arrangemang, med flera länder involverade än vad vi är vana vid. Om du ställer dig frågan “vart spelas EM 2020?” så finns det inte ett svar, utan tolv stycken. Ja, det är nämligen så att hälften av de 24 deltagande länderna kommer att hjälpas åt med att vara turneringens värdar.

Länderna som arrangerar Fotbolls EM 2020 och de städer matcherna spelas i: Danmark (Köpenhamn), Ungern (Budapest), Irland (Dublin), Nederländerna (Amsterdam), Rumänien (Bukarest), Skottland (Glasgow), Spanien (Bilbao), Azerbadjan (Baku), Tyskland (München), Italien (Rom), Ryssland (Sankt Petersburg), England (London).

Här spelar Sverige

Det svenska landslaget kommer att ställas emot Spanien, Polen och antingen Slovakien, Irland, Nordirland eller Bosnien – beroende på vilken nation som tar sista grupplatsen under play off-spelen i mars.

I sin premiärmatch kommer Sverige att resa till Bilbao för att möta Spanien. Det ska bli intressant att se hur stor fördel det är för spanjorerna att spela på anrika San Mamés Stadium sett till att staden ligger i regionen Baskien där man som känt varit i konflikt med resterande Spanien. Kanske kan EM förena landet?

Janne Andersson och hans spelartrupp kommer också att resa till Dublin i Irland för att möta Polen och gruppens fjärde lag på Aviva Stadium. Matchen mot Polen kommer med största sannolikhet att bli vansinnigt tajt, sett till att båda lagen spelar organiserad fotboll, med offensiva spelare som kan glänsa till.

Borde Sverige ta sig vidare ur sin grupp?

Känslan kring det svenska landslaget är god inför EM 2020. Framförallt har våra offensiva spelare ute i Europa gett oss mycket hopp. 19-åringarna Alexander Isak och Dejan Kulusevski har haft båda fantastiska säsonger i La Liga och Serie A. Kulusevski blev till och med uppköpt av storklubben Juventus där superstjärnan Cristiano Ronaldo spelar.

Bredvid Isak och Kulusevski har Robin Quaison gjort en stark säsong med 11 mål i Bundesliga, och likaså är Emil Forsbergs RB Leipzig med i den tyska ligans toppstrid. Och sett till att landslaget redan uppnått stora ting under Janne Andersson finns det goda skäl att tro på ett stark EM för Sverige där de tar sig vidare ur gruppen.

Visst älskar vi fotbollsfans sommarturneringarna, då vi slipper vara utan sporten vi älskar under den skönaste tiden på året. I år kan vi njuta av kvalitativa och spännande mellan den 12:e juni och 12:e juli.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply