UEFA Nations League efter första omgångarna

UEFA Nations League

Den nya europeiska landslagsturneringen UEFA Nations League har precis dragit igång med de första omgångarna, som bjöd på en hel del intressanta resultat.

Tung svensk förlust i premiären

Efter sommarens stora succé i VM är förstås förhoppningarna stora på vårt svenska landslag i Nations League. Dock blev premiären mot Turkiet inte alls vad många hoppades på, trots att det med halva matchen spelad såg bra ut.

Sverige tog ledningen i den 35:e minuten efter att Isaac Kiese Thelin slagit bollen i nät bakom den turkiske målvakten. När sedan Viktor Claesson ökade på den svenska ledningen i början av andra halvlek såg det ut som att blågult ganska enkelt skulle få med sig tre poäng. Men, turkarna ville annorlunda. Hakan Calhanoglu replikerade snabbt och reducerade till 2-1 i 51:a minuten.

Source: ’Isaac Kiese Thelin’ by soccer.ru via Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Med bara två minuter kvar kvitterade Emre Akbaba och på stopptid slog samme Akbaba in segermålet. Detta innebär att både Turkiet och Ryssland, som slog Turkiet i första matchen, står på tre poäng medan Sverige är kvar på noll poäng. Ska Sverige ha någon chans på gruppsegern och därmed också avancemang till A-divsionen i Nations League kommer det troligtvis krävas att man vinner minst två av de återstående tre matcher.

Dock är detta något som kommer att bli tufft, åtminstone om man ska tro spelbolagen. Hos till exempel Mr Green, som är en del av mr green co, ger gruppseger för Ryssland 1.50 gånger pengarna medan svensk eller turkisk gruppseger ger 4.50 gånger pengarna. Med andra ord är Ryssland klara favoriter till gruppsegern.

0-9 på två matcher för Island

Om Sverige fick en tung start på Nations League så var den isländska än värre. 6-0-förlust borta i premiären mot Schweiz följdes av ytterligare en förlust med 3-0 hemma mot Belgien. Den före detta svenske förbundskaptenen, Erik Hamrén, som numera är förbundskapten för det isländska landslaget har fått en mardrömsstart på sitt nya tränaruppdrag. Islänningarna har nu en tuff uppgift framför sig om man vill undvika nedflyttning till B-divisionen.

Även Italien har fått en tung start på Nations League. 1-1 hemma mot Polen i premiären och därefter 0-1 borta mot Portugal gör att ”gli azzurri” står på en poäng efter två omgångar och är med största sannolikhet borta från chansen att via en förstaplats i gruppen nå finalspel.

Ett lag som däremot fått en kanonstart är Spanien och det i den på pappret den kanske tuffaste gruppen i Nations League. I premiären borta mot England vände man ett 0-1-underläge till seger med 2-1 på Wembley och därefter fullständigt krossade man VM-finalisten Kroatien på hemmaplan med hela 6-0. För det spanska laget kan det nu räcka med att vinna en av de återstående två matcherna för att nå finalspelet i Nations League.

För världsmästarna Frankrike har inledningen på Nations League varit klart godkänd. 0-0 borta i premiären mot Tyskland följdes upp av 2-1 hemma mot Holland, vilket innebär att fransmännen har en mycket bra chans att vinna gruppen och avancera till finalspelet. Nästa omgång i Nations League spelas mellan 12 och 16 oktober.