Willkommen Guardiola

Med bara ett par dagar kvar till andra halvlek i tyska Bundesliga, släpptes bomben över fotbollseuropas transferfönster. Även om det inte handlade om att Messi skrev på för VfB Stuttgart, så var det helt klart något som kommer prägla samtalsämnena och diskussionerna vid matborden en bra bit in på den nya året.

Josep ”Pep” Guardiola tar nästa säsong över den tyska segermaskinen, FC Bayern München.

Spekulationerna och ryktena har flödat under den senaste tiden och Bayern München kopplades egentligen in rätt sent. Chelsea var uppe på tapeten ett flertal gånger och inte minst under perioden då Roberto di Matteo förvånansvärt kastades ut av Mr. Abramovich under hösten, pratades det som aldrig förr om att den katalanske matadoren skulle ta över. Nu får man istället nöja sig med Rafa Benitez och såhär långt har det inte direkt haglat lovord över spanjoren, som fått stå ut med en hel del negativt under sin tid i London. Och då syftar jag inte resultaten i första hand…

Nåja. Vad tycker vi egentligen om att proffessorn ska ta över ett lag som Bayern München? Ett gäng som ofta kallas för ”Barcelona light”, men som samtidigt på något sätt inte alls utgår från samma spelstil som de katalanska giganterna. Pep har fått pyssla med världsstjärnor förr och får nu kliva in i en helt ny värld i Bayern. En värld där pressen och förväntingarna är kollosala och där kraven även de är ofantligt höga

Kommer han verkligen kunna hålla kvar den tyska segermaskinen i den absoluta toppen? Champions League är och kommer att vara, prio ett för de röda under de kommande åren. Man har ständigt varit på gång, men på något sätt alltid snubblat på mållinjen. Om det inte var en skitmatch, var det varit en straffmiss av en viss arj holländare i förlängningen.
Pep ställs direkt inför en massiv uppgift. Även om det inte på pappret står att han ska vinna Champions League, så är det ett mål som klubben strävar emot ständigt. Fansen kommer ställa stora krav på den forne Barca-tränaren, i ett supportertyskland där de utomstående har en så stor makt – även om det kanske är omedvetet. Om Pep ska vinna förtroendet hos de blodsbundna supportrarna, gäller det att vara med från dag ett. 

Det är trots allt lite overkligt att helt plötsligt se en tränare som Pep i ett lag som Bayern. Det verkar liksom inte passa in. Pep var som en slags far över sina Barca-spelare och det syndes tydligt när farvälet kom då han lämnade tronen. Ett tårfyllt och sorgset sådant – på alla sina sätt.

Jag har fortfarande svårt att smälta detta. Under de första veckorna av nästa års upplaga av Bundesliga, kommer jag i vanlig ordning sitta bänkad framför teven, Eurosport 2 och Christopher Kviborg. Men inse att Pep Guradiola har tagit över grova Bayern, lär jag inte göra på ett bra tag.

Vad tycker Du om detta? Passar Pep in som det högsta hönset i Bayern? Kommer han klara det? Är förväntningarna för höga/låga? Diskutera på Facebook-pagen eller här nedan, i kommentarsfältet!

Auf Wiedersehen.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply