Så slutar Bundesliga 2013/14

FC Bayern München smygstartade Bundesliga på allra bästa sätt. Hemma på ett, som vanligt, fullsmockat Allianz Arena, körde man över Borussia Mönchengladbach med 3-1. Pep Guardiola plockade därmed sin allra första ligaseger som Bayern-tränare, men något succéår med trippla titlar, blir det dessvärre inte i år. Här följer mitt tips på hur tyska Bundesliga slutar, säsongen 2013/14

18. Eintracht Braunsweig

Kommentar: Nykomlingen Die Löwen hade en lyckad säsong nere i Zweite Bundesliga i fjol. Klubben, som senast var i Bundesliga för 28 år sedan, kommer dock få det tufft i det tyska finrummet. Precis som många nykomlingar, är budgeten alldeles för tunn och så även truppen som Torsten Lieberknecht ställer upp med inför säsongen. Utropstecknet i laget från mellersta Tyskland, är självfallet fjolårets skyttekung Domi Kumbela, som stod för 19 fullträffar under den gångna säsongen. Några 19 baljor blir det dessvärre inte i år för Kumbela, som även i år kommer få lagets stora nyckelroll. 

17. TSG Hoffenheim

Kommentar: TSG Hoffenheim visade redan i fjol varför man har tappat gnistan. Man klarade sig kvar i högstaligan med nöd och näppe, men var länge nere och osade på degraderingsplatserna, tillsammans med bleka Greuther Fürth. Truppen är inte så värst märkvärdig, även om man har fått in intressanta namn som Bordeauxs Anthony Modeste och Tarik Elyounoussi från norska Rosenborg. Man har lyckats ha kvar fjolårets riddare, Roberto Firmino, som även i år kommer bli den som eventuellt håller kvar laget i Bundesliga. I övrigt ser det mörkt ut för Sinsheim-klubben, som kanske skulle behöva ett år i Zweite för att komma på fötter igen.

+++

16. FC Augsburg

Kommentar: Fuggerstädter lyckades på något magiskt sätt vakna till när Bundesliga-säsongen drog igång efter årsskiftet. Segrarna och poängen började falla in på kontot, vilket gjorde att Markus Weinzierl herrskap lyckades hålla sig kvar med en liten marginal. I årets upplaga är truppen dock allt för tunn för att kunna hamna på en säker mittenplats, och kommer därför att, precis som i fjol, befinna sig i bottenträsket. Med den högst intressanta Halil Altintop och lånet av Raphael Holzhauser, kan man dock klara sig undan en direktnedflyttning och istället få chansen att kvala om sin plats i högstaligan.

+++

15. Hertha BSC



Kommentar: För två år sedan föll Hertha Berlin ner i Zweite efter ett misslyckat kval. Det tog dock bara en säsong innan man återvände till där man hör hemma, men någon succésäsong blir det inte för huvudstadslaget. Man har en trupp som är kapabel nog att hålla sig kvar, även med en grav marginal, med en formstark Ronny och nyförvärv som Sebastian Langkamp samt den högst intressanta 26-åringen Alexander Baumjohann som senast kommer från Kaiserslautern. Hertha, som för andra gången på tre år tog hem Zweite Bundesliga, kommer klara sig undan nedflyttning med en solid marginal.

14. Werder Bremen

Kommentar: Werder Bremen har ett på pappret stabilt lag denna säsong. Man har kvar nyckelspelare som Marko Arnautovic bland andra, men bakåt är man i år försvagat. Sokratis lämnade som bekant för Borussia Dortmund och den grekiske backen var den enda stabila stenen i backlinjen. Man har fortfarande ett par veckor på sig att värva in en solid försvarare, men utan ett förstärkning på den positionen, kommer det bli en mellansäsong för de grönvita som inledde säsongen med en uddamålsseger mot nykomlingen från Braunsweig.

13. FSV Mainz 05

Kommentar: Mainz 05:s tunga tapp på bland annat skyttekungen Adam Szalai och mittförsvaren Jan Kirchhoff, gör att Nüllfunfer kommer hittas i de nedre regionerna även denna säsong. Några vidare ersättare har man inte värvat och mittfältet är fortsatt tunt även i år. I fjol såg just den ungerske anfallaren till att Mainz inte var i ett allt för hotat nedflyttningsläge, men i år kan man få det tuffare, men någon nedflyttning till Zweite lär det dock inte bli för de rödvita.

12. SC Freiburg

Kommentar: En av fjolårets stora succéer var givetvis SC Freiburg. En urstarkt femte plats i Bundesliga har nu gett dem en plats i Europa League-gruppspelet. Detta lär bli säsongsräddaren för Streichs mannar, som har tappat en hel drös med spelare. Caliguiri, Flum, Kruse, Makiadi och Rosenthal är viktiga pjäser från förra säsongen som nu har lämnat klubben och några märkvärdiga värvningar har man inte gjort. Freiburgs Bundesliga-säsong kommer vara långt ifrån lika lyckad som den förra, men en stabil mittenplats är det som man får nöja sig med i år.

11. Hannover 96

KommentarDie Roten från Hannover har, precis som Freiburg, tappat en del tongivande herrar. Norrmannen Abdelaoue har lämnat för Stuttgart och är den ende av de tunga tappen man faktiskt har fått pengar för. Konstantin Rausch och Pinto har båda gått gratis från klubben men trots det har Slomka tagit in tre intressanta namn. Greuther Fürth-mittfältaren Edgar Prib, Dortmunds unge Leonardo Bittencourt och den väldige Nancy-försvararen Salif Sané har alla anslutit till klubben. Om de tre namnen kommer ligga bakom en topplacering i år, är inte alltför sannolikt, men samtidigt kommer Hannover med sitt starka och stundtals explosiva hemmaspel att hota en och annan toppkonkurrent.

10. FC Nürnberg

Kommentar: FC Nürnberg är Tysklands kanske mest stabila lag – i alla fall sett till tabellplaceringar. Man har inte varit uppe och nosat i toppen på länge, men man har samtidigt varit hyfsat långt från nedflyttningsplats under en längre tid. Inför denna säsong bytte man Per Nilssons stabila mittbackskollega, Timm Klose, för Wolfsburgs Emanuel Pogatetz som under de senaste åren varit i en hel del klubbar runt om i Europa. Just Per Nilsson, hade en kanonsäsong bakom sig, även målmässigt och var en omtyckt herre för Der Club under den gångna säsongen. Japanen Hiroshi Kiyotake hade en även han kanonsäsong i fjol och lär med största sannolikhet fortsätta på samma spår även denna.

9. Eintracht Frankfurt

Kommentar: Fjolårets succénykomling öppnade säsongens Bundesliga med att åka på en riktig käftsmäll. En av årets nykomlingar, nygamla Herta BSC, fullkomligt demolerade Frankfurt och segrade med hela 6-1 hemma på Olympiastadion i den tyska huvudstaden. En match säger inte mycket, men redan efter halva förra säsongen började Frankfurt vingla och tappa mark i toppen. Från en solid tredje plats som höll länge och väl, till en sista Europa-plats som åtminstone ger dem möjligheten att kvala till Europa League. I år har man en hyfsad trupp, med två nyförvärv i Flum och Rosenthal, inklusive de redan existerande Rode, Meier och Schwegler. Försvaret är även det stabilt, med den duktige Kevin Trapp längst bak och sedan backarna Sebastian Jung och den begåvade talangen Bastian Oczpicka.

8. VfB Stuttgart

Kommentar: VfB Stuttgart har gjort en hel del intressanta värvningar under sommarens transferfönster. Dessutom, för inte alls för stora summor. Konstantin Rausch från Freiburg kom in som bosman, så även Leverkusens forne högerback Daniel Schwaab. Värvningen av norrmannen Mohammed Abdellaoue får givetvis ses som det största nytillskottet, efter att en hel drös med klubbar ryckt i honom under de senaste åren – tillsammans med Vedad Ibiševic kan dessa två bilda ett giftigt anfallspar i Bundesliga och ta Stuttgart till toppen. I övrigt har man inte tappat några allt för tunga namn och bör därför man nå en bättre placering än fjolårets tolfte.

7. Hamburger SV

Kommentar: HSV lyckades efter den katastrofala 2011/12-säsongen att repa sig i fjol. En stabil sjunde plats med nos på Europa-spel är helt klart ett godkänt betyg och så lär också fallet bli i år. Man har inte gjort allt för märkvärdiga värvningar, förutom Borussia Dortmunds Lasse Sobiech. Tappet på Heung-Min Son är givetvis ett tungt bakslag och någon vettigare ersättare har man inte tagit in och därför är anfallet markant försvagat. Tränare Fink har fortfarande några veckor på sig att hitta den optimala ersättare att fylla tomrummet Son lämnat efter sig, men magkänslan säger att det inte kommer in någon målspruta i HSV under sommaren. 

+++

6. VfL Wolfsburg

Kommentar: Det ligger lite i VfL Wolfsburgs religion att byta ut halva laget efter säsongen. Magath gjorde det och man gör det också under den forne Nürnberg-tränaren Dieter Hecking som klev in i mitten på den förra säsongen. Men trots att halva laget är bytt, finns de viktigaste bitarna kvar. Vi har Benaglio, vi har Diego och vi har Olic. Sedan finns också Perisic och Vieirinha kvar sedan förra säsongen i kombination med nyförvärv som Freiburgs Caliguiri och Nürnbergs backbjässe i Timm Klose. Denna, kolossala, trupp kommer, precis som varje säsong, befinna sig i toppen av Bundesliga och kan komma att plocka en efterlängtad Europa-plats.

+++

5. Borussia Mönchengladbach

Kommentar: Borussia Mönchengladbach kommer även i år befinna sig i toppen av det tyska finrummet. Inte nog med att värvningarna av Max Kruse och Dynamo Kievs sprakande brasse Raffael förstärker laget, har Favre en trupp som har kapacitet nog att befinna sig i toppen och gå långt. Utöver nyförvärv finns Arango kvar, så även De Jong och Nordveit. Svenske Wendt gjorde ett gott intryck i fjol och utvecklas ständigt till en stabil Bundesliga-spelare medan landsmannen Hrgota också är på god väg. Försvaret, med den talangfulle landslagsmålvakten ter Stegen i spetsen, ser stabilt ut och Lucien Favres mannar kommer att hota konkurrenterna i toppen även i år.

+++

4. FC Schalke 04

Kommentar: På tal om topplag har FC Schalke varit som svenska hockeyelitseriens Linköping. Ett ständigt topplag som alltid levererar och är med i toppen, men står ännu utan en riktig Bundesliga-titel (tyska mästerskapen ej inräknat dvs). År efter år känns de tillräckligt heta, men i årets upplaga lär det ännu en gång bli en topp 3- eller 4-placering. Man har dessutom i inledningen ett CL-kval att förbereda sig för som lär störa säsongsinledningen en aning. Utöver det, har Schalke, som vanligt, en betryggande trupp med tunga namn på varje position – lägg därtill att man värvat Mainz lovande ungrare, Adam Szalai, samt Dortmunds Felipe Santana. Szalai ihop med Huntelaar lär bli en vass anfallsduo som kommer ta Schalke långt i både Europa-spel som i ligan denna säsong.

+++

3. Bayer Leverkusen

Kommentar: Werkself och FC Schalke är, som vanligt, de två lagen som kommer att slåss bakom giganterna Bayern och Dortmund. I fjol var det Leverkusen som tog tredjeplatsen med klara tio pinnar före just Schalke och även i år tror jag mer på Leverkusen än Schalke – trots att man genomgått en av de tyngsta tappen i Bundesliga denna säsong, då André Schürrle valde Chelsea för den feta prislappen på 20 miljoner euro. Det giftiga anfallsparet i Schürrle och Kiessling splittras därmed, men för den gigantiska summa pengar har man, mycket klokt, gjort klart med HSV:s Heung Min-Son. Stort genombrott i Hamburg förra säsongen och är väl den bästa tänkbara ersättare i nuläget för Leverkusen, som även i år kommer att hota i toppen bakom de två följande giganterna.

2. FC Bayern München

Kommentar: Och så till den absoluta guldstriden. FC Bayern Münchens trupp behöver jag egentligen inte ens gå in på. Världens bästa fotbollslag har nått sin peak flera gånger, men denna säsong lär det inte bli någon trippel för den nye tränaren, Pep Guardiola. Inledningsvis har katalanen inte haft några större problem rent resultatmässigt, men turbolensen kring bland annat hans koncept att värva in spanska spelare samt hans generella spanska stil, gjort att folk har börjat tvivla. Såhär långt är det snacket inget som synts varken i transferlistan eller på planen och givetvis kommer FC Bayern vara en guldfavorit även i år. Pressen är dock stor på Guardiola och många tvivlare förstärkte sina hypoteser när Dortmund revanscherade sig och plockade hem Supercupen för några veckor sedan. Även ”skräcken” kring huruvida Pep kommer använda sig av ”Barca”-taktik i Bayerns spel gör att många bli kluvna till hans vara i mästarnas mästare. Pressen lär en tränare som Pep klara av, men någon Bundesliga-titel och succésäsong trippel lär det tyvärr inte bli i hans första säsong i Tyskland.

1. Borussia Dortmund

Kommentar: Bayern München var klara vinnare redan innan fjolårets säsong drog igång. Efter två raka titlar för Jürgen Klopp och hans herrskap, tog Bayern över showen helt och kunde i princip titulera sig som världens bästa klubblag på samtliga punkter. I år är det dock åter Dortmunds tur att ta över tronen. Någon trippel med liga, cup och Champions League kanske det inte blir, men med den trupp man besitter och med de nyförvärv man har gjort, har man ett högst kapabelt lag att plocka hem Bundesliga med. Pierre-Emerick Aubameyang visade världen hur man ligadebuterar när han stänkte in ett hattrick direkt i den första omgången. Armenen Henrikh Mkhitaryan är även han ett mycket intressant namn och givetvis är nyförvärvet från Werder Bremen, Sokratis Papastathopoulos, en av ligans bästa mittbackar, något som tydligt förstärker de gulsvarta. Bayern har varit i rampljuset tillräckligt länge nu och därför är det nu Borussia Dortmunds tur att sno showen. Redan mot slutet av den förra säsongen visade man varför man tillhör den absoluta toppen – denna säsong kommer man få det definitivt bekräftat när man tar hem tyska Bundesliga säsongen 2013/14.

+ + + +

Detta var hur mitt tips såg ut för Bundesliga-säsongen 2013/14. Hur ser Ditt tips ut? Skriv det här nedan i kommentarsfältet eller varför inte bland Facebook-kommentarerna?

Bundesliga har redan sparkat igång och redan har vi fått häpnadsväckande resultat. Nykomlingen Hertha Berlins 6-1-seger mot Frankfurt är väl årets stora händelse och Aubameyangs (får fortfarande kolla tre gånger om jag stavat rätt) hattrick i ligadebuten kommer det pratas om långt framför. Det är detta, kära läsare, som gör att man älskar fotbollen. Bundesliga ger dig dessutom allt och lite, lite till. Äntligen har det dragit igång och min magkänsla säger, att även denna säsong, blir fullständigt otrolig!

Vilket lag har snyggast tröjor säsongen 2013/14? Missa inte mitt nästa inlägg, där jag rankar de fem snyggaste ställen i årets säsong av Bundesliga!

Auf wiedersehen. 

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365