Der Klassiker-dags

Det är regnigt, kallt och allmänt jävligt. Jag kikar ut genom min regndroppspräglade fönsterruta och drömmer mig bort till bättre tider. Det är nästan så att jag vill att snön ska falla ner och täcka över omgivningen, för att ge lite ljus i tillvaron.

Men så slår det mig. Vafan’, det är ju der Klassiker-dags!

+++

Det är alltid en smaksak att ranka vilket rivalmöte som är det absolut hetaste. El Clasico säger många, stockholmsderbyn säger andra. Jag måste säga att den tyska rivalkampen är en av de allra hetaste (surprise?). Dessvärre har jag inte upplevt det på plats ännu; inför kokande läktare, korvmätta, öldrickande tyskar med lustiga hattar och välkammade mustascher. 

Förutom det tyska stormötet, finns det ett derby jag verkligen håller varmt om hjärtat, skotska Old Firm. Mötet mellan Rangers och Celtic, som dessvärre, efter Rangers nedflyttningar, har gjort att vi inte har fått bevittna det på ett bra tag nu – och får dessutom vänta ytterligar ett par år.

Men nu åter till vårt Bundesliga. På lördagen smäller det på Westfalen i ett mycket intressant möte – och då inte enbart för att det är Dortmund mot Bayern München, utan även för att de bägga lagen saknar tongivande pjäser. Europabäste Riberý, missar mötet på grund av ett brutet revben och sedan tidigare kommer inte heller Schweini att finnas med i laget. Dortmund har som bekant tunga avbräck i sin försvarslinje. Subotic är borta för resten av året och Hummels, som gjorde en storartad insats i landslaget under uppehållet, återfinns även han på skadelistan. Marcel Schmelzer och Lukasz Piszczek är heller inte tillgängliga för spel vilket därmed resulterar att hela den ordinarie backlinjen är borta…

Ligan är, till skillnad från i fjol, fruktansvärt jämn fortfarande. Bayern leder den med fyra pinnar och bakom just Dortmund som delar poäng med Leverkusen. Werkself har gått som tåget och kan mycket väl knipa andraplatsen framför Dortmund – eller varför inte gå hela vägen?

Dortmunds hemmafacit är slående. Inget lag har lyckats knipa åt sig de där viktiga stickorna från Westfallen och frågan är om Guardiola och hans FCB, som fortfarande är obesegrade, kan bli de första? Oavsett resultatet, sker ett viktigt och högst avgörande trendbrott i morgondagens kamp, drabbar det Dortmund, kan ligan vara avgjord – drabbar det Bayern, har till och med Leverkusen chans att plocka sin första Bundesliga-titel.

Två punkter: 

I Dortmunds backlinje återfinns inte en enda pjäs från lagets dubbel i 2012.

Panikvärvningen Manuel Freidrich kliver in i försvaret. Är han redo för en sådan viktigt drabbning?

Manuel Freidrich har en bastant meritlista och är en rutinerad herre. Han har tränat med Dortmund under en längre tid, redan när det var klart att Subotic missar resten av säsongen, men jag har ändå svårt att tro att han verkligen kan vara den stabila väggen längst bak. Jag har svårt att se det framför mig – men jag blir gärna överraskad.

Samtidigt som Borussia Dortmund nästintill måste plocka med sig samtliga tre pinnar, talar oddsen för Bayern-viktoria i morgon kväll. Backlinjen är alldeles för tunn för att möta ett så pass massivt lag som Bayern München, som trots skadebekymmer på sina allra största stjärnor, kommer kamma hem säsongens första derby. Dortmund verkar vara för påverkat, nedstämt och förtvivlat över sina skador, vilket har stört och skapat stora problem. Pressen ligger dessutom på Jürgen Klopp och hemmalaget. Klarar de av den?

Tips: 1-3

Vad tror Du att matchen slutar?

Auf Wiedersehen.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply