LISTA: Inför Dortmund – Liverpool i Europa League

Prispengar Europa League

Inför Dortmund – Liverpool – Europa League

Fem saker att tänka på inför Dortmund – Liverpool. Vad kan man se fram emot i matchen mellan Dortmund – Liverpool? Trots en vecka full med Champions League matcher är det nog just denna Europa League matchen som de flesta fotbollsfans går runt och väntar på. Det handlar nämligen om Dortmund mot Liverpool, Tuchel mot Klopp, på Klopps gamla hemmaarena Westfalenstadion i Dortmund.

Det är ett stort möte mellan två stycken bra och anrika klubbar, men mötet blir så mycket större tack vare den nytillkomna historian som finns där. Och allting handlar egentligen om en man. Jürgen Klopp som kom och byggde upp Dortmund igen efter ett par svackiga år och tog tillbaka dem till de stora scenerna. För att sedan lämna sin guldklimp, där han kommit att bli en ikon, för ett liknande lag fast över kanalen – Liverpool. Som på ett liknande sätt har haft det svackigt och där den tyske tränaren hoppas kunna bygga upp laget till sina forna glansdagar.

Vem vinner mellan Dortmund och Liverpool?

Enligt oddsen spelbolagen erbjuder på matchen så kommer Dortmund att vinna mot Liverpool. Här är Unibets bästa odds på matchen:

  • Bäst odds på Borussia Dortmund-vinst (1): 1.55
  • Bäst odds på oavgjort (X): 4.30
  • Bäst odds på Liverpool-vinst(2): 6.30
  • Över 2,5 mål: 1.76
  • Under 2,5 mål: 2.12
  • Pengarna tillbaka vid 0-0.

Du hittar de senaste oddsen här =>

Inför Europa League mötet mellan Dortmund och Liverpool

Trots att Jürgen Klopp är protagonisten i denna saga så får man ej glömma bort Thomas Tuchel. En man som kom, precis som sin föregångare, från att ha tränat Mainz 05 och skulle fylla dessa enorma skor som Klopp lämnat efter sig. Något som han verkligen har gjort med bravur.

Tuchel kom in i en sorgeperiod, där alla sörjde den gamle tränaren och där deras titelvinnande lag hade slutat på en sjundeplats i ligan föregående år. Detta är inget som rör Tuchel i ryggen, eller åtminstone inte påverkar hans sätt att utföra sitt jobb.

Han gör det rätt och kliniskt och Dortmund ligger endast några få poäng bakom Bayern München på en bekväm andraplats med Champions League spel nästa år redan säkrat och favorittippade att vinna årets Europa League. Det kallar jag ändå ganska bra jobbat.

Vill du läsa några fler av våra otaliga listor här på Silly Season Sverige, så kan du ta dig en titt på fem saker att se fram emot inför Champions Leagues kvartsfinaler 2015/16, världens dyraste spelare under 18 år, eller varför inte tio spelare som slutade för tidigt med fotbollen. Men först så ska vi ta oss igenom fem punkter inför Dortmund – Liverpool.

5. Skador

Det största hotet för Liverpools del har varit det faktum att deras målgörare Roberto Firmino har varit skadad. Han åkte på en hamstringsskada under deras möte med Manchester United förra månaden och var tvungen att avstå från spel med sitt Brasilien samt Liverpools två matcher mot Southampton och Tottenham.

Rapporterna nu säger att han är bra nog för att få åka med truppen till Tyskland och skall testas under lagets träningspass på Westfalenstadion på onsdagskväll. Utöver detta så skall övriga laget vara fit. Gällande Dortmund fanns det frågetecken kring Mats Hummels, Ilkay Gündogan och Sokratis, som alla saknades när Dortmund mötte Werder Bremen senast. De deltog dock alla i den gemensamma lagträningen och sägs vara friska nog. Den ende som fortfarande är lite osäker är Gündogan sade Tuchel under dagens presskonferens.

4. Taktiken

Det finns en rädsla, rapporterar tyska medier, för en känsla av vänskapsmatchspel. Att alla kommer bli så överväldigade av det faktum att deras gamle tränare kommer tillbaka att atmosfären bland fansen såväl som hos spelarna kan komma att bli lite för lugn. Tekniskt och taktiskt sett så är det Dortmund som står som favoriter men detta spel kommer inte enbart att utspela sig på den gröna gräsmatta som tillhör Westfalenstadion, utan lika mycket i huvudet hos de 22 spelare på planen.

De båda lagen kommer med all förmodan ställa upp med sina starkaste startelvor men det handlar inte bara om det fysiska eller det taktiska. Det faktum att Dortmund går in som favoriter, i en bekväm position i Bundesliga, kan snarare komma att fälla dem. Det är Liverpool som är hungriga, då deras position som 9:a i Premier League gör att detta är deras enda chans på någon slags trofé den här säsongen och möjligt spel i Europa nästa år. Medans Dortmund sitter bra till för fortsatt europeiskt spel, oavsett hur dessa två matcher slutar.

3. Klopp-cam

För alla Jürgen Klopp älskare, som det kommer finnas många av på torsdagskväll, så kommer det att finnas en så kallad ”Klopp-cam” på plats. Sport1, som är en stor tv-sändare i Tyskland, har avslöjat att det kommer att finnas 6 timmar livesändning både inför och efter matchen samt en egen kamera som enbart kommer att fokusera på och följa Jürgen Klopp under matchens 90 minuter. Denna extra lilla finess kommer att finnas tillgänglig på sport1.de för användarna. Sport1 exekutiva redaktör Dircc Seemann uttalade sig för den tyska fotbollstidningen Kicker om Klopp-cam.

– Den kommer att vara på honom under 90 minuter, som en speciell grej för hans hemvändande. Så fort Jürgen Klopp kommer till Westfalenstadion i lagbussen kommer vi att ha våra kameror på honom. Vi kommer att sända 6 timmar runt live matchen, sade Seemann.

2. Fansen

Såväl Dortmund– som Liverpoolfansen är kända för att ha väldigt starka band med sina klubbar. De har väldigt ofta enorma och skickligt gjorda koreografier tillägnade sina respektive klubbar som fansen har lagt ner väldigt mycket tid på. De är även väldigt vokala och sjunger. ”Den gula väggen” på Westfalenstadion är en av de största samlingarna av fans över hela världen, kända för sin passion för Dortmund. Även ”The Kop”, Liverpools motsvarighet, kan när de vill och går inte av för hackor.

Det handlar om supportrar som har en passion för sina klubbar som ärvs ner i generationer och de är inte kända för att vara så kallade medgångssupportrar utan står vid sina klubbar i vått och torrt. Dessutom delar de båda klubbarna samma klubblåt, ”You’ll never walk alone” som är extremt förknippat med framförallt Liverpool men även Dortmund. Man kommer nog kunna räkna med att många Liverpoolfans har rest ner till Tyskland för denna match och supporterskarorna i sig kan komma att bli en match i matchen så att säga, där båda sidorna vill visa sitt stöd.

1.Tränarduellen

Det är första gången som den nye tränaren Thomas Tuchel kommer att ställas mot den gamle tränaren Jürgen Klopp. Det kommer att bli spännande att se hur Tuchel ställer upp och hanterar sitt lag som Klopp fortfarande såväl känner till. Trots att Tuchel har satt sin egen prägel på de gulsvarta så har Klopp fortfarande ett övertag i och med att det är han som i mångt och mycket har skapat truppen som Tuchel numer förfar över. Detta kommer bli utmaningen för Tuchel, att använda sitt lag och vända det mot deras gamle tränare.

För Klopps del handlar det om att utnyttja det han vet om sin gamla trupp och dra nytta av sitt nya lags fördelar för att försöka få med sig viktiga bortamål inför returmatchen på Anfield. Han måste göra allt i sin makt för att försöka slå ett av de för tillfället formstarkaste lagen i Europa, vilket inte är en lätt match. Men om det är någon som kan det så är det väl han.

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply