Ettusenåttio och ett trasigt nät

Ettusenåttio minuter. Så lång tid tog det, innan en match i tyska Bundesliga slutade mållöst. Det ni.

Den 28 april, när FSV Mainz tog emot Eintracht Frankfurt hemma på Coface, slutade mötet 0-0. Sedan dess, sedan den 31:a omgången förra säsongen, har endast en match slutat mållöst och det – skedde i helgen, efter tolv raka omgångar. Det är sällan man får bevittna en tråkig tillställning i Tyskland. Mycket sällan.

+++

Efter ett längre landslagsuppehåll kunde helgens Bundesliga-omgångar äntligen kicka igång på fredagen. Hoffenheim tog emot Bayer Leverkusen i ett möte där Werkself planenligt plockade med sig samtliga stavar. Men sättet man gjorde det på var väl hyfsat origienellt. Stefan Kießling nickade bollen i gaveln, men ändå gick den i mål. Hur det är möjligt får ni fråga Gudarna, eller ja, kanske de som har hand om planerna i Sinsheim. Ett litet håll i burgaveln gjorde att bollen slank igenom och in bakom en helt ställd, med all rätt, Casteels. Hemmalaget protesterade, men vad hjälpte det när Dr. Felix Brych var bestämt och stod så bra placerad.

Kießling själv hade blandade känslor efter ”målet”, men i tidningarna efteråt riktade han stor kritik mot domartrion. Ja, vad ska man säga? Alltid lätt att rena sitt samvete efteråt. Det enda man kan säga, är väl att fler bör lära av vår käre vän, Miroslav Klose.

+++

På övriga arenor under lördagen var dock näten hela.

Dortmund segrade med uddamålet mot Hannover, efter att matchens enda mål kommit redan efter fyra minuter på straff. Formen hos de gula är inte på topp, och det bekräftade även coach Klopp som beskrev sina mannar som ”trötta”.

Bayern var desto piggare och också vann desto säkrare när man manglade Mainz på hemmaplan med 4-1, medan Schalke hade stora problem med jumbon Braunschweig. Köningsblauen vände ett 2-1-underläge till seger, men jumbon var, i min mening, mer än värda en pinne för sin insats. Ett tillsynes slitet Schalke har nu jobbat sig uppåt i tabellen, efter att ha inlett säsongens nästintill katastrofalt. Kanske kan man klamra sig fast och lägga upptakten bakom sig, samtidigt som man konkurrerar om tredjeplatsen med Leverkusen.

Ett lag som definitivt har imponerat är ju givetvis Hertha från die Haupstadt. Nykomlingen har klistrat sig fast i toppen, när man efter nio omgångar ligger på en fjärde plats. Hemma mot ett formstarkt Mönchengladbach (som knäckte Dortmund i förra omgången) visade Ramos vägen när han skallade in mötets enda fullträff på lördagskvällen. Hertha gör som Frankfurt i fjol, men frågan man ställer sig är: hur länge håller det?

+++

Freiburg och Nürnberg är de två lag som efter nio spelade omgångar fortfarande har en nolla i vinstkolumnen. Freiburg fick med sig en pinne från Bremen på lördagen, i mötet som just bröt Bundesligas fina ”mållös-fria” trend. Kanske inte så konstigt med tanke på att de bägge lagen endast har gjort nio mål var såhär långt i Bundesliga. Notera där att Bremen på något vänster har tolv poäng och ligger på en nionde plats.

Nürnberg varnade jag för inför säsongen. Ett stabilt lag som brukar hamna i mittens rike när ligan summeras, men såhär långt ser det allt annat än stabilt ut. En Pekhart i usel form och en Kiyotake som totalt har glömts bort. Den enda ljusglimten i ett annars lagom mörkt och miserabelt bygge, är den unge Josip Drmic som såhär långt lite av bär Der Club med sina tre mål och sin positiva anfallsinställning. Schweizare född 92, som kan komma att försvinna från Nürnberg inom något år – om utvecklingen går åt rätt håll. 

+++

Söndagens eftermiddagsmöte bjöd på en hel del mål. HSV – Stuttgart slutade 3-3, där Hamburg har fortsatt stora brister i försvaret. Man ligger strax över kvalplats ned till Zweite trots att man har gjort hela 20 mål efter nio omgångar – men, man har också släppt in allra mest. Den annars så solida backlinjen med Westermann, Jansen, Tah och Djourou tillsammans med veteranen Adler i målet, har varit en skakig sådan i inledningen och kanske är det dags för Bert van Marwijk att kika på möjligheter att förstärka där bak till januari-fönstret?

Augsburg har öppnat ligan på ett stabilt sätt, jämfört med hur det såg ut i fjol. På söndagen fick man visserligen stryk hemma mot ett ack så ojämnt Wolfsburg, men ändå ser Fuggerstädter ut att tämligen behagligt klara sig kvar i det tyska finrummet. Wolfsburg däremot, har en lång väg att gå vad det gäller Europaplatserna, där offensiven fortfarande är för tunn. Ivica Olic är i stort behov av en kompanjon för att Dieter Heckings lag ska avancera och konkurrera om topplaceringarna.

+++

Som vanligt har helgens Bundesliga-möten bjudit på en hel del underhållning; vackra mål och målrika tillställningar. I helgen bjuds vi på nya godbitar, bland annat lördagens kamp mellan Schalke 04 och tvåan Borussia Dortmund. Det får vi ju absolut inte missa.

Auf Wiedersehen.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply