Topp 10: Stjärnorna med högst transfervärde

Uppgifter: Paris Saint-Germain och Messi överens om kontrakt

Fotbollsvärldens främsta spelare med det högsta transfervärdet

Stjärnorna med högst transfervärde är framtaget från en studie av CIES Football Observatory. Transferfönstret har slagit upp sina portar igen på som vanligt kommer väldigt många av världens största fixstjärnor att ryktas bort från sina respektive klubbar. Och vid övergångar så kostar det ofta en rejäl slant för den klubb som köper loss spelaren. Nu har CIES Football Observatory genomfört en studie på fotbollsvärldens främsta spelare och tagit fram vilka som har det högsta transfervärdet.

Genom att genomföra en vetenskaplig undersökning baserad på flera faktorer sedan 2009, där exempelvis saker som spelarens ålder, egenskaper, kontraktslängd, framgång, status, position och ens lags framgångar och nivå vägts in, kommit fram till ett resultat.

Tio stjärnorna med högst transfervärde

På deras lista kommer bland annat Chelsea-mittfältaren Francesc Fàbregas på trettonde plats med ett transfervärde på 58.7-64.5 miljoner euro, Antoine Griezmann i Atlético Madrid på tolfte plats med transfervärdet 59.0-64.9 miljoner euro samt Barcelona-anfallaren Luis Suarez på elfte plats med ett transfervärde på 60.0-66.0 miljoner euro.

Här nedan följer de tio stjärnorna med högst transfervärde i de fem största ligorna – Premier League, Serie A, La Liga, Bundesliga och Ligue 1.

10. James Rodríguez (Real Madrid) – 62.5-68.8 miljoner euro

Kommentar: Den tionde högst värderade spelaren är enligt studien den  colombianske mittfältsstjärnan James Rodriguez. Spelaren fick sitt stora genombrott under fotbolls-VM och flyttade förra sommaren från Monaco till den spanska storklubben, och dåvarande regerande mästarna Real Madrid. Den 23-årige mittfältaren står under kontrakt med Los Blancos till sommaren 2020 och värderas enligt studien till 62.5-68.8 miljoner euro.

9. Alexis Sánchez (Arsenal) – 67.8-74.6 miljoner euro

Kommentar: Anfallaren som köpts in från Barcelona inför den senaste säsongen har nyligen uttryckt att den första säsongen med The Gunners var en besvikelse. Men Arsenal-stjärnan har stundtals visat vilka kvalitéer han besitter och det blev trots allt en försvarad FA-Cup-titel för storklubbens del med Alexis Sanchez i laget. 26-åringen är kontrakterad till 2018 och värderas av studien som spelaren med världens nionde högsta transfervärde.

8. Diego Costa (Chelsea) – 69.9-76.9 miljoner euro

Kommentar: Den spelaren med det åttonde högsta transfervärdet i någon av de fem största ligorna i världen, är Diego Costa. Efter att ha fått sitt stora genombrott i den spanska storklubben Atlético Madrid, tog flyttlasset honom över havet och till den brittiska storklubben Chelsea. Där resulterade den första säsongen i två titlar, varav en var den viktiga Premier League-titeln. Anfallaren värderas idag enligt studien till 69.9-76.9 miljoner euro och 26-åringen är kontrakterad till 2019 av The Blues.

7. Paul Pogba (Juventus) – 70.3-77.3 miljoner euro

Kommentar: På sjunde plats i studien finner vi Juventus-stjärnan som ryktas ihop med i princip alla storklubbar i Europa. Paul Pogba. Den franske landslagsmannen som flydde problematiken i Manchester United och hittade en makalös utveckling i Bianconeri har den gångna säsongen varit väl delaktig i klubben liga- och cup-titel. Den 22-årige spelaren står idag under kontrakt med den italienska storklubben till 2019.

6. Raheem Sterling (Liverpool) – 73.7-81.0 miljoner euro

Kommentar: Vi hittar en riktigt flyttvillig fågel på sjätte plats. Den blott 19-årige engelsmannen Raheem Sterling har en brokig säsong bakom sig och har bland annat nobbat ett rejält kontraktsförslag från Liverpool, med intentionen att byta upp sig i sommar. Manchester City sägs vara ett alternativ, Arsenal ett annat, och det lär spekuleras en hel del om spelaren med ett transfervärde på höga 73.7-81.0 miljoner euro, enligt studien av CIES Football Observatory.

5. Sergio Agüero (Manchester City) –  78.2-86.0 miljoner euro

Kommentar: Den femte högst värderade spelaren när det gäller transfersumma, är Manchester Citys anfallare Sergio Agüero. Argentinaren lyckades visserligen inte spela sin klubb till varken framgångar ute i Europa eller inhemskt i Premier League. Men stjärnan, som tidigare i karriären har spelat för Atlético Madrid, tog åtminstone hem den fina skytteligatiteln. Den 29-årige argentinaren står idag under kontrakt till sommaren 2019.

4. Neymar Júnior (Barcelona) – 89.6-98.5 miljoner euro

Kommentar: Precis utanför pallen i studien av CIES Football Observatory kommer den Champions League-vinnande brasilianaren Neymar. Spelaren som idag står under kontrakt med Barcelona till sommaren 2018, har tillsammans med Lionel Messi och Luis Suarez format en fruktad sydamerikanske trio i den spanska gigantens anfall. Vi kan nog räkna med att den 23-årige anfallare, tillsammans med sina lagkamrater, kommer att leverera framåt även nästa säsong.

3. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) – 113.3-124.7 miljoner euro

Kommentar: Många av er trodde kanske att Cristiano Ronaldo skulle göra upp med Lionel Messi om förstaplatsen. Men så blev inte fallet i den här studien. Den portugisiske stjärnan, som hunnit fylla 30, tog visserligen hem skytteligatiteln i La Liga den gångna säsongen men klubblagsmässigt lyckades Los Blancos varken i La Liga eller i Champions League. Portugisen står under kontrakt till 2018 och hoppas givetvis på att laget revanscherar sig nästa säsong, med start i höst.

2. Eden Hazard (Chelsea) – 135.4-148.9 miljoner euro

Kommentar: På andra plats i studien kommer den belgiske stjärnan Eden Hazard, vars utveckling bara fortsatt i Chelsea den senaste säsongen. José Mourinhos fixstjärna har den gångna säsongen varit en väl bidragande faktor till att The Blues återerövrade den inhemska ligatiteln. Den 24-årige spelaren står under kontrakt med London-klubben till sommaren 2020 och är bara slagen av en spelare i studien över de högst transfervärderade spelarna i någon av de fem största ligorna.

1. Lionel Messi (Barcelona) – 255.3-280.8 miljoner euro

Kommentar: Champions League-vinnaren, La Liga-mästaren, och Copa del Rey-segraren Barcelonas stora stjärna Lionel Messi, toppar listan över spelarna med högst transfervärde i de fem största ligorna. Argentinaren som av många framhålls som den bästa spelaren i världen, kanske även någonsin, har haft en lysande säsong med den katalanska storklubben och 27-åringen står under kontrakt med Barca till 2018.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply