Topp 10: Backar i Allsvenskan

Silly Season Sverige räknar ner till den allsvenska starten 2013 med att köra en topp 10 lista fram till den 31 mars då den allsvenska premiären äger rum. Många supportrar har väntat länge på revansch sen fjolårssäsongen, många har förväntningar att leva upp till och andra ska etablera sig i Sveriges högsta division i fotboll.

Här nedan följer en topp 10-lista med backar:

10. Miiko Albornoz, Malmö FF

Kommentar: Har varit en av allsvenskans mest lovande backar den här säsongen. Dock har mycket förstörts av hans rättegång där han blivit dömd för att ha sex med en minderårig. Malmö har gett han en andra chans och frågan är hur allt har påverkat Miiko. Nu när han blivit dömd kan säkert mycket tankar ha släppt även om det är något man inte glömmer. Han är en stabil ytterback som växt i sin roll i Malmö och är helt klart en av Allsvenskans bättre ytterbackar. Att han spelar högerback som vänsterfotad så bra är imponerande.

9. Emil Salomonsson, IFK Göteborg

Kommentar: Har visat upp ett moget spel ända sen han tog klivet från Ängelholm till Halmstad och har sedan hamnat i Göteborg där han är en given startspelare. Han har stor potential och kommer till jobbet varje dag och gör sitt yttersta för laget. Efter avslöjandet om hans tarmsjukdom kan han nog slappna av lite mer och slippa tänka på att han ska berätta det för någon. Nu kan han istället fokusera på fotbollen och tänka mer på det. Sällan skadad och hans slit betyder mycket för laget.

8. Johan Larsson, IF Elfsborg

Kommentar: Skolades om från högermittfältare till högerback och har gjort det med braksuccé. Han har kvalitéer som täcker båda det offensiva och det defensiva som krävs av en högerback. Han är snabb och det gör att Johan Larsson blir ett vasst anfallsvapen för Elfsborg längs högerkanten, till saken gör det bättre att han orkar springa mycket vilket till en mycket stor fördel om man spelar på en ytterposition. Får ett hårdare jobb den kommande säsongen där Elfsborg är ett jagat lag som regerande svenska mästare.

7. Daniel Majstorovic, AIK

Kommentar: Hans försvarstänk sitter långt inne i hjärnan och vet oftast vart han ska befinna sig för att bryta en boll. Har blivit lite segare i benen sedan korsbandsskadan, men stundtals kan han komma upp i den klass som ”Maestro” är känd för. Han är en ledare och har ett stort uppdrag som förre detta landslagsback att förmedla sina kunskaper till de unga mittbackar i AIK. En sådan mentor gör en stor nytta för mittbackarnas mognad i det allsvenska tempot.

6. Per Karlsson, AIK

Kommentar: Har de två senaste säsongerna under Andreas Alms ledning fått mycket förtroende och det har tagit tillvara på. Han har spelat mycket stabilt och befinner sig oftast på rätt plats vilket gör att han sällan gör misstag. Bara 27 år gammal och har flera år framför sig samtidigt som han samlat på sig en hel del rutin på de åren. Han gör mittbackssituationen i AIK till Allsvenskans kanske tuffaste konkurrens om en position. 

5. Martin Lorentzson, AIK

Kommentar: Formidabel många stunder förra säsongen och satte dit ovanligt många mål för att vara ytterback. Gör stor nytta för AIK då han alltid finns med som ett alternativ både lågt och högt upp i banan. Farlig i boxen eftersom han har en enorm vilja och lyckas peta in många bollar på ”Inzaghi”-maner även om Lorentzsons primära uppgift inte är att göra mål. Har en jättebra kondition som gör att han orkar finnas med högt i banan.

4. Walid Atta, Helsingborgs IF

Kommentar: Var skadad en del under fjolårssäsongen och haft en del problem under försäsongen också. Men när han spelar gör han alltid ett hårt jobb och med sin styrka vinner han mycket närkamper och kan bryta bollar ofta. Målfarlig i straffområdet som gett HIF ett enormt lyft på fasta situationer. Imponerade stort före sin utomlandsresa i Kroatien då han spelade för AIK, får han vara skadefri har han potential att komma högre på denna lista.

3. Niklas Backman, AIK

Kommentar: Stabil back som funnits med på januariturnén flera gånger och har det har talats om bud från Europas alla delar. Har fått det lite tuffare med konkurrens på mittbackspositionen i AIK vilket har gjort att han inte är lika given längre och därför måste arbeta ännu hårdare för att bevisa sin klass för tränare Andreas Alm. Får han ordentligt med speltid under våren och om han tar tillvara på den speltiden kan AIK få in ett bra bud på honom under sommaren.

2. Peter Larsson, Helsingborgs IF

Kommentar: Har haft det svårt att platsa i FC Köpenhamn och har därför skrivit på för Helsingborg efter att ha varit utlånad till den skånska klubben två gånger om. Enormt stark spelare som vinner många dueller med anfallare. Är inte helt ofarlig i straffområdet och kan ibland knoppa in ett mål för Helsingborg på ett inlägg. Har sällan problem med skador vilket gör att Helsingborg har stor nytta av honom i truppen.

1. Pontus Jansson, Malmö FF

Kommentar: En stor talang som har halva foten i en europeisk klubb, frågan är bara vilken det blir. Knackar på dörren till landslaget efter sina fina prestationer i Malmö FF där han vuxit med sin roll och blivit en ledare. En kille vars Malmöhjärta är stort och han offrar allt för att Malmö ska vinna fotbollsmatcher. Brukar ofta hamna högt upp i banan i slutet av matcher när Malmö jagar mål och han har gjort sig till en fruktad spelare trots sin unga ålder.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply