LISTA: Fem saker du inte visste om Erik Hamrén

Fem saker du inte hade koll på om vår förbundskapten

Efter sju år lämnar Erik Hamrén sitt uppdrag som förbundskapten för Sverige efter sommarens EM-slutspel. Silly Season Sverige har tagit fram en lista med fem saker som du kanske inte hade koll på om vår förbundskapten. 

Hösten 2009 tog en halsduksprydd Erik Hamrén över det svenska fotbollslandslaget. Det har efter det gått ungefär sex och ett halvt år och förbundskaptenens har under sin tid tagit Sverige till två EM-mästerskap. Samt varit nära att ta Sverige till VM 2014 efter att ha förlorat i playoff mot Portugal. Tränarens kanske största merit efter det var att locka tillbaka Zlatan Ibrahimovic till det svenska landslaget. När 58-åringen tog över var den svenske anfallsstjärnan nämligen tveksam till fortsatt spel i landslaget.

Men allt det där kände ni ju redan till om vår förbundskapten. Silly Season Sverige har därför grävt fram fem saker som du troligtvis inte visste om Erik Hamrén.

Det trodde du inte om Hamrén

Vilka fler fotbollsprofiler i Europa har ni inte full koll på? Silly Season Sverige har tidigare listat 10 saker du inte visste om Alexis Sanchez10 saker du inte visste om Eden Hazard och 10 saker du inte visste om Neymar. Läs gärna dessa efter att ni scrollat er igenom listan. Trevlig läsning.

5) Fotbollskarriären dog efter knäskada

160105 Sveriges fšrbundskapten Erik HamrŽn under Sveriges fotbollslandslags trŠning den 5 januari 2016 i Abu Dhabi. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRN / 135523

Några landskamper som spelare blev det aldrig för Erik Hamrén. Men som ungdom hade han drömmar om att bli fotbollsproffs. De drömmarna krossades dock när han redan som 18-åring åkte på en allvarlig knäskada som tvingade honom att inse att de aldrig skulle bli någon proffskarriär som spelare. Han spelade då i division fem i Ljusdals IF och berättade 2009 i en intervju med Expressen att han hade Kurre Hamrin som sin stora idol.

4) Var även duktig på Bandy…

130102 Bandy, Elitserien, Gais - Ljusdal: Erik HamrŽn, fšrbundskapten i fotboll, var pŒ plats och sŒg matchen © BildbyrŒn - 58063 - Foto: Daniel Stiller / BILDBYRN

På bilden ser ni Erik Hamrén iklädd Ljusdals IF:s Bandy-tröja. Vid sidan av fotbollen spelade en ung Erik Hamrén nämligen Bandy i samma förening som han spelade fotboll, Ljusdals IF. Hamrén ansågs lovande även där och var med i elitserielagets A-lagstrupp innan han valde att satsa allt på fotbollen. I en intervju med Viasats Ola Wenström berättar Hamrén att det berodde på att han var för dålig på att åka skridskor.

3) Jobbat som yrkesmilitär

160109 Fšrbundskapten Erik HamrŽn intervjuas av media under Sveriges fotbollslandslags trŠning den 9 januari 2016 i Abu Dhabi. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRN / 135528

Erik Hamrén märkte tidigt att han skulle bli en bra ledare. Efter att ha tagit lumpen tjänstgjorde han som sergeant (underofficer) i luftvärnet i Sundsvall. Under samma period var han tränare för IFK Sundsvall och valde så småningom att utbilda sig till idrottslärare på GIH:s idrottslinje. Kanske var det tiden som militär som sådde det fröet som slutade med att Hamrén blev svensk förbundskapten.

2) Gillar att dansa

160104 Fšrbundskapten Erik HamrŽn under Sveriges fotbollslandslags trŠning den 4 januari 2016 i Abu Dhabi. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRN / 135521

På landslagsträningarna brukar Erik Hamrén låta sin spelare värma upp med dans. Själv har han som ung ställt upp i SM i bugg och har tidigare berättat att han gärna dansar med sin fru i köket om tillfället ges. I en intervju med Hemmets Journal berättar han att han även hade en pappa som älskade dans.

1) Utsågs till en av Sveriges bästa klädda

hamme

Erik Hamrén är inte den typen av tränare som har träningsoverall på sig när det vankas landskamp. Är alltid välklädd och ni som följt honom har säkert inte missat att han ofta bär halsduk. Blev 2002 utsedd till en av Sveriges bäst klädda av tidningen Café.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply